Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak můžu jednoznačně prokázat, že okna netěsní?
Zjistil jsem, že něterá okna nebo balkonové dveře jsou mírně prohnuté a tedy uprostřed je vidět, že těsnění nedoléhá. Když to přišli servisovat, mírně to seřídili, což nepomohlo, pak tam strčili papír A4 (přes obě těsnění), vyzkoušeli, že nejde vytáhnout, a řekli, že to znamená, že okna těsní.
Potíž je v tom, že netěsnost je znatelná na cca 10cm uprostřed okna a papír A4 má stranu 21cm, když vezmu proužek 5 cm, tak jde samozřejmě volně vytáhnout i přes dvojí těsnění, což ale oknaři neuznávají. Nehledě na to, že pokud zkouším zvlášť vnitřní a venkovní těsnění, tak tam jde papírem volně pohybovat bez problémů. Týká se to jak malých oken, tak velkých i balkonových dveří.
Bohužel už jsou okna uz 4 roky staré, takže nevím, jestli se na toto záruka vztahuje, i když má být nějaká prodloužená.
Každopádně ověřování těsnosti papírem mi příjde jako amaterismus. Jak by se to mělo správně ověřit, termokamerou?
Je nějaká norma nebo limity, které musí být z pohledu těsnosti splněny?
Děkuji
Petr
Jestlize je tam netesnost, tak je tam pruvan. Staci tedy prilozit neco, co doutna (frantisek, doutnajici spejle) a bude videt pohyb koure.
Pokud nemate "zdroj" koure nebo dymu, tak lide pouzivaji i tenounky hlinikovy prouzek na spejli nebo lehounkou bavlnenou nit nebo neco podobneho lehkeho na nejake tenke tycce ("tlusta" ruka blokuje pruvan a stejne se nevejde vsude).
Naprosto souhlasím, okno musí být těsné, pokud někde nedoléhá těsnění tak v tomto místě pravděpodobně okno netěsní. Vyzkoušejte těsnost pomocí nějakého zdroje kouře. Pokud to servisáci nechtějí doladit nebo vyměnit okna tak asi ví jakou kvalitu montují. Se zkouškou na papír jsem se setkal hlavně u "odborníků".
tempa.cz/... zkuste se poptat, jestli ve vašem okolí není firma, která provádí termodiagnostiku. Na termofotce jsou okamžitě vidět všechna slabá místa.
Díky za reakce, s kouřem to vyzkouším. Kování je Maco Multitrend 2000. U oken je netěsnost většinou bohužel uprostřed křídla ve straně rovnoběžné s podlahou), kde kování nemá žádné díly na "přítah". A u balkonových dveří je to uprostřed dveří, na kolmé straně k podlaze, kde teda paradoxně je přímo klika, ale dveře jsou vyhnuty tak, že i když se to zavře, minimálně z vnitřní strany těsnění uprostřed nedoléhá. Jinak jedná se o profil Salamander a je to firma, která má vlastní výrobnu v Česku, tak předpokládám, že to není ta levnější polská varianta, kterou jsem taky někde viděl...
Já jsem už před lety pořídil IR teploměr a můžu říct, že ho využívám docela často. Změřím s ním okamžitou teplotu v ledničce, mrazničce, teplotu radiátorů, stoupaček, lze změřit i teplotu například v troubě a samozřejmě se s ním dají odhalit i netěsnosti oken a dveří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.