Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot u souseda

Od: kamcik odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, můžu si postavit na svém pozemku plot z betonových dílů (taková skládačka) i bez souhlasu souseda? Známy tvrdí ,že to možné je ,ale jen v případě ,že od hranice pozemku ten plot postavím o 1metr blíž ke mě a zůstane tam volný ten metr k budoucí údržbě plotu . Soused mi asi souhlas ke stavbě nedá a proto hledám i jiná řešení.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Zatím se plot stavěl na hranici pozemku, bez toho 1 metru. Totiž Občanský zákoník v § 127 píše o tom, že soused musí umožnit údržbu plotu nebo stavby ze svého pozemku.
Jenže ten betonový plot bude mít zřejmě základ a jeho stavbu bude proto vhodné dopředu projednat na stavebním úřadu. Všude mají jiná kritéria. Soused se může vyjádřit i nesouhlasně, ale poslední slovo má st. úřad.
doplněno 10.12.13 22:32: zakonyprolidi.cz/...
§127
3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.
Nový Občanský zákoník najdete zakonyprolidi.cz/...

buss
hodnocení

0x

Postavíte to snad na svém pozemku a tak aby to nijak nepřekáželo. Jinak vizte OZ a stavební zákon. Známí to neřeší.

rozara*
hodnocení

0x

1 m volného prostoru ve prospěch souseda bych tam rozhodně nenechávala. Jednak si zbytečně zmenšujete svoji zahradu a jednak se vystavujete nebezpečí, že po 10ti letech bude mít soused váš 1m pozemku vydržený a připadne mu zcela zdarma. Stane se tak snadmo majitelem vaší uvolněné části, kterou bude v pohodě využívat. Bacha na to.

kamcik
hodnocení

Tak to jste mě překvapila ,že může někdo po čase můj pozemek prohlásit za svůj ...

Myslim, ze by meli problem dokazat, ze si mysleli, ze je pozemek jejich vzlaste, kdyby jste ho udrzoval

pravniradce.ihned.cz/...

Ale riziko je to vzdy

buss

Ono to Rozáro není tak jednochuché, podívejte se všeci na nový OZ - Držba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]