Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Redukce 400V->230V

Od: haris odpovědí: 26 změna:

Ahoj, na internetu jsem našel 2 různé způsoby zapojení redukce čtyřpolové zásuvky 400V na 230V zásuvku. Který je správný?

1) Fáze (230V zásuvka) se propojí s jednou ze 3 fází (400V). Dále se spoji (zkroutí) nulák a zem (230V) a propojí se s vodičem PEN (400V)

2) Fáze (230V zásuvka) se propojí s jednou ze 3 fází (400V). Dále se propojí zem (230V) s vodičem PEN (400V). Nulák (230V) se nezapojuje.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Podle mne první.

hodnocení

0x

zapojil bych to dle způsobu č.1

111®
hodnocení

0x

to záleží na tom , jaký je rozvod tedy jaá je koncovka na 400V , jestli 5 kolíková tak každý vodič se zapojuje samostatně, tedy faáze, nula i PE, Pokud je4 kolíková tak se vezme zelenožlutá a propojí se na spojené N+PE

praivo*
...způsoby zapojení redukce čtyřpolovézásuvky...
111®

ti jsem přehlédl...

hodnocení

0x

rozhodně možnost číslo 1, tedy jako zapojení zásuvky v rozvodu TN-C (L + PEN). PEN jde napřed na ochranný kolík a z něj na pravou zdířku.

hodnocení

0x
Realizovat se to dá podle obou popisů jen prosím dejte pozor aby na druhem konci byla koncovka 16 A nikoliv 32 a už vubec ve 64 A

druhá možnost je kravina, zařízení bez "nuláku" nemůže fungovat. Chce připojit jen fázi a PEN na ochranný kolík

mech
hodnocení

0x

BEZ elektro vzdělání se na takový KOUZLENÍ s DRÁTY vykašli a šoupej nohama = M

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A jak tuhle srandu budeš , nebo máš odjištěnou?! Abys tam neměl třeba 25A když zase třeba budeš mít vstup do baráku např.32A !

haris
hodnocení

Díky za info. Já to dělat nebudu, jen se mě to docela zaujalo, když jsem si o tom četl tady na diskuzi.

Také jsem se dočetl, že pokud má nějaký stroj asynchronní motor, tak se nulák nemusí zapojovat (např. redukce 4 kolík na 5 kolík). Co je na tom pravdy?

haris
hodnocení

Tzn, jen vodič PEN (4 kolik) na zem (PE u 5 kolíku) a fáze normálně propojit.

haris
hodnocení

Jak si o tom zjišťuju stále víc a víc informací / názorů, tak mě to víc a víc mate.

Dočetl jsem se, že u 4-kolíkové zásuvky je L1,L2,L3 a vodič PE (jinde psali PEN). Pokud je tam L1,L2,L3 a PE, tak proč se u redukce 4-kolík 400V->230V spojují (zkroutí) vodiče N a PE a spojí se s vodičem PE na 400V zásuvce? Vždyť v té 4-kolíkové 400V zásuvce není N, tak jak to potom může fungovat?

Díky moc za vyjasnění *nevi*

když je to čtyřkolík je tam L1 L2 L3 a PEN (žlutozelený)

když je to pětikolík je tam L1 L2 L3 N (modrý ,, nulák,,)a PE (žlutozelený ,,zem,,)

V případě pětikolíku v PE nic neteče plní ochranou funkci

haris
hodnocení

To jsem si původně také myslel, ale dávám sem několik jiných názorů:

* U 4 kolíku nikde není PEN pouze PE (nevěřící se teď můžou podívat na popisky u svých zásuvek) a kdo to tak používá (protože to funguje) koleduje si jen o průser.

* je to asi zbytečné , ale v čtyřkolíku není nulák

* 4-tý kolík je pouze bezpečností. Spojuje kostru spotřebiče se zemnícím páskem domu. Při poruše se snaží vyrovnat rozdíl napětí mezí zemí a spotřebičem tak aby pro člověka hrozilo co nejmenší nebezpečí.

praivo*

Kde jsi to našel?

haris
hodnocení

to co tam píše s tim 4.tým kolíkem je docela nesmysl i s nim muže týct proud u svářečky RTB 3 je redukce také na 230v i když je to na 3 f zasuvce a tudíš potom PEN proud poteče...

dusger*

Ono si stačí některou čtyřkolikovou zásuvku na prodlužovačce rozebrat a přečíst symboly, buď je tam napsané jen PE nebo tzv obrácený stromeček, což je to samé. Ale nikde tam nenajdeš svorku PEN a už vubec ne svorku N !

haris
hodnocení

To je přesně ono, každý píše něco jiného... Pokud u 4-kolíkové zásuvky není N, ale jen PE, tak jak potom můžou fungovat spotřebiče zapojené redukcí 400V->230V? Např. flexa, která potřebuje nulák, zapojená přes redukci na 3-fázovou zásuvku.

dusger*

Protože to funguje, byť je to zapojeno v rozporu s normou. Použiju-li příklad, po cestách se dá taky jezdit taky třeba i 150kou, ale po případné nehodě přijde vyšetřovatel a bude se ptát Proč? Kdo porušil normu-zákon. A přijde trest.

haris
hodnocení

Ok a pokud bych chtěl zapojit např. cirkulárku, která má 5-kolíkovou vidlici do 4-kolíkové zásuvky, tak redukce by byla:

1) L1,L2,L3 (5-kolík) ---> L1,L2,L3 (4-kolík)

PE (5-kolík) ---> PE (4-kolík)

N (5-kolík) se nezapojí

2) L1,L2,L3 (5-kolík) ---> L1,L2,L3 (4-kolík)

PE (5-kolík) se zkroutí s N (5-kolík) ---> PE (4-kolík)

Jaká možnost je správná?

a co je todle todle? aarra.cz/...

Kdyby to bylo nepřípustné tak se to nevyrábí... Mam ten samý doma konkretně od sez krompachy ...

haris
hodnocení

A jak to souvisí s mojí otázkou? Na tom vašem odkazu jsou dvě 5-kolíkové zásuvky (16A a 32A) a dvě zásuvky na 230V.

praivo*

Nijak, je toreakce na @dusger...

Nene to je reakce na to ze v podstaťe to tak být nemůže... Ale může...!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]