Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vafky na chatě - kyselý zápach

Od: marty76 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den Mám problém ..tak se obracím jsem. Pořídil jsem chatu ..kde ve dvou místnostech jsou nainstalované vafky s odtahem spalin přes zeď. Jedny vafky topí bezvadně...a není nic cítit...U druhých je také vše v pořádku...až na jedno a to že jde z nich takový kyselí zápach...Vafky jsme řádně očistily...ale je to stále cítit..Při sundání deklu jsem si všiml opadané omítky okolo odtahu ven ze zdi a je tam i menší průvan. Napadlo mě tedy to zda spaliny které mají odcházet ven...se vrací zpátky ..díky teto díře okolo komína. Chtěl jsem se tedy zeptat...Mohu to vystříkat okolo odtahu PUR pěnou a tím zamezit průvanu ,zároveň vyřeším kyselí zápach v místnosti. Děkuji za Vaše rady..Nicméně...rekonstrukci topení budu řešit v letě... Ještě jedno díky..

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, asi bych to řešil z venkovní strany. Sundat tu mřížku a posvítit si baterkou, zda není "prožraná"ta trubka, která odvádí spaliny - to by se musela vyměnit. Jinak se prodává asbestová těsnící šňůra, kterou by šlo omotat kolem vnější trubky a nacpat do mezery kolem zdi. Potom jen zamáznout maltou. Zdravím!

P.S. Až půjdete někde kolem domu, kde mají tato kamna v přízemí, tak si natáhněte u toho otvoru a zjistíte, zda je to ten zápach spalin.

jawamarkt.cz/...

doplněno 10.12.13 11:03:

Jo jo, to je pravda. Vždyť Vy tam máte ještě jedny kamna, tak to jste udělal dobře. Ještě si zkontrolujte těsnost okna a také, jestli není propálený ten kotlík u kamen a nejdou spaliny do místnosti rovnou z něho.

marty76
hodnocení

Dobrý den...Čuchal jsem k prvním wafkám venku a ten zápach je stejný...Tak že bych to viděl na průnik škvírou..Dneska se na to vrhnu a napíšu jak jsem dopadl...

Díky všem..

ax*
hodnocení

2x

Řešil jsem teď podobný problém a taky jsem zkoumal odsav spalin přes zeď.Tam ale problém není.Problém byl v prasknuté zadní stěně Wawek a to po celé její délce.Tento stav nastal po dlouhodobém používání a pnuti celkem tenkého materiálu.Jedná se o model Karma Beta 3.

Projev byl kyselý zápach při hoření na hranici sepnutí na trvalý plamen.Tzn.,že Wawky jakoby hořely velmi slabým plamenem a tuďíž spaliny putovaly ne ven,ale do místnosti.Po rozhoření tento stav jakoby víceméně ustal.

Řešením (proztímním,ale účinným)byla aplikace kamnářského tmelu

obi.cz/...

do teploty 1500°C a následné přeplátování prasklého spoje.Je potřeba pak po vytvrzení(24h) kamna přerušovaně nahřívat,aby se přeplátování vytvarovalo dle pnutí Wawek za tepla a nasledovně opět dotmelit.Vše je nutné dělat na demontovaných Wawkách a jejich opětovné montáži.Pro zdatnějšího chataře však není problém.

host*
hodnocení

0x

Za prvé: wafky jsou plynový spotřebič, měl by je co nejdřív vidět, zkontrolovat a jejich další provoz schválit servisní technik - plynař.

Za druhé: píšete že jste si všiml opadané omítky kolem odtahu ven ze zdi a že je tam i menší průvan. Je možné, že vám tam vlezl nějaký živočich, schovat se na zimu a přespat tam a že uhynul a při zatopení páchne. Možná vlezl i někam dál do prostoru pod krytem a tam vydává kyselý zápach, tak se na to můžete, pokud je to možné bez zásahu do topidla, podívat nebo zdroj zápachu vyčuchat.

Zemní plyn je úmyslně odorizován látkou, která zapáchá, aby se poznal případný únik. Pokud je to tento zápach plynu, spotřebič ihned vypněte, máte-li uzávěr hlavního přívod plynu ke spotřebiči, zavřete ho a nezapínejte, a zavolejte servisního technika.

marty76
hodnocení

Ten už tady byl...a Vafky jsou zcela bez závad...Jak říkám plyn cítit není...je to jiný zapach...řekl bych že je to podobné tomu co vyhází skrz zeď ..komínem...

Nicméně...Vafky byli rozebrány a žádný tvor nebyl nalezen...

A mohu zadělat otvor kolem pruchodu ve zdi pur pěnou..?

Díky

host*
hodnocení

0x

Odvětrávací roura od vafek ven k venkovní větrací mřížce bývá v obvodové zdi obvykle zednicky začištěná, žádná mezera kolem snad není, takže by se mezera mohla zazdít. Je třeba zjistit, jak moc je roura teplá, zda pěna tutu teplotu vydrží. A také by zřejmě při zapěnování měly být vafky vypnuté, nesmí v nich hořet žádný plamen, měly by být studené, co kdyby hnací plyn nebo plyn z pěny byl hořlavý, chce to přečíst si návod, nebo pozvat zedníka, ať vám to zazdí a začistí odborně on. Nevím, neznám, jsou to dohady.

host*
hodnocení

0x

silný kyselý smrad také vydávají některé spálené umělé hmoty, například kryty u elektrických zásuvek a vypínačů, jsou nehořlavé ale šíleně do smrdí, také spálený bakelit a podobné umělé hmoty. Nespadlo vám do wafek něco z umělé hmoty? Třeba maličkého?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vafky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]