Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodatečné zateplení oken

Od: okno odpovědí: 9 změna:
Máme 20 let stará okna s otvíráním "uprostřed".Dost špatně těsní.Je nám líto je vyhodit, chceme je dodatečně zateplit, alespoň ta, která se během zimy neotevírají.Mám představu uvnitř okeního otvoru zhotovit dřevěný rám, na který by se na zimu připevnily vhodné maximálně průsvitné desky, případně folie. Nevím jaký použít materiál, zejména aby byl dostatečně pevný a "nekrabatil se". Asi bude nutné zhotovení dalšího rámu opatřeného výše uvažovaným materiálem (desky, folie), ty by se připevňovaly na trvalý rám.
Prosím o radu, zda je moje představa výbec reálná a jak postupovat, použitý materiál.
Děkuji Josef ze severu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vaše představy jsou poměrně unikátní, nic ve zlém smyslu. Zřejmě Vám jde o minimalizaci ceny nákladů na zateplení. Bežně se v těchto případech postupuje výměnou skel za tepelně izolační, která zamezí průchodu zimy, ale je to nákladné a stará okna netěsní také hlavně okolo rámů, na to nezapomínejme. Vaši představu podle mě splňuje např. makrolon, který také není zrovna levný ale je dvojitý a pokud by se zamezilo průchodu zimy po jeho obvodu, např. dřevěným rámem, asi by to splňovalo Vaši myšlenku. Bežně se používá např. u oken garáží nebo prostě tam, kde je žádán průchod světla. Mrkněte na odkaz (komůrkový odolný systém)

polykarbonatznojmo.cz/...

doplněno 08.12.13 21:06:

pergoly-zastreseni.cz/...

jendad

Já mám na chaloupce letní kuchyn . Něco jako předsín a tam mám jednoduchá okna. Ted na zimu jsem udělal dřevěné rámečky a ty jsem obalil potavinovou folíí dokola. takže vznikla další uzavřená dutina mezi foliemi . Rozdíl je vcelku brutální . Venkovní okna mám zatěsněny takovými gumovými nalepovacími páskami . Ty koupíte běžně v drogerii , domácích potřebách. Ná léto samozřejmě sundám ty rámečky a nechám tam jednoduchá okna

abcd*
hodnocení

0x

Chápu dobře, že jde o dřevěná okna? Pokud ano, tak hořákem opálit, vykitovat, natřít, dát izolační dvojskla a dodat gumové těsnění. Je to podle mne jednodušší a ve finále možná i méně pracné a časově náročné. Osobně si Váš návrh nedovedu moc představit.

host*
hodnocení

0x

Kromě oken v kuchyni nebo místnosti ve které je plynový spotřebič (vařič, průtokový ohřívač vody, plynový kotel apod.) je nejjednodušší a osvědčené řešení tak zvaný kovotěs. Kovový pásek přitlučený malými hřebíčky po obvodu křídel oken. Zvládne to i patnáctiletý kluk. Po přitlučení kovového pásku se za něj zachytí narovnávací přípravek - ploché želízko z šikmou drážkou a jeho tažením po délce pásky se páska prohne do požadovaného tvaru, který po zavření okna přilne k rámu a dobře těsní.

Část tepla uniká samozřejmě sklem, ale únik průvanem mezerami je větší.

Další řešení z minulých dob byly závěsy, které se večer zatáhly ještě přes záclony na oknech. Do místnosti nebylo zvenku vidět a závěsy držely teplo v místnosti a také bránily proudění studeného vzduchu od oken do místnosti. Případně se nezatahovaly celé závěsy, ale přes dolní část oken až k zemi se natáhla od kraje ke kraji těžká deka nebo závěs, který bránil stékání studeného vzduchu od oken do místnosti. To bylo v dobách, kdy se na oknech v mrazech běžně dělala námraza, tak zvané ledové květy a topilo se kamnama jen když se přišlo večer z práce nebo z pole a rodina byla doma. Ráno, když kamna vystydla, byla v místnostech opět zima. Dnešní pohodlí chce teplo po celý den, aby se dalo chodit doma jako v létě venku.

hodnocení

0x

No, asi to není úplně nejlepší nápad. Dej sem fotku, radši více, at máme představu, jaký máš vlastně okna.

Ale jak tu už zaznělo, nejlepší by asi bylo vyměnit skla a hlavně tam nedávej kovotěs. Jak tohle může někoho napadnout. Samozřejmě těsnění ano, ale jakýkoliv jiný než kovotěs.

Kovotěs asi bohužel nesežene. Mimochodem, co proti němu máte? Krom toho, že s ním jdou okna špatně otevírat.

Co mám proti kovotěsu? Jednoduchá odpověď.

Všechno

Já s ním byl naprosto spokojen.

Jediná jeho vada je, že okna jdou v dusledku tření těžko otevírat.

hodnocení

0x

Zdravím, jsou firmy, které Vám vymění venkovní skla za dvojskla. Měli jsme a byla spokojenost. Žádné rosení, kdyby se nezateploval dům (panelový), zůstali bychom u nich. Firmy najdete na netu ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]