Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nově jsem nájemníkem obecního bytu.
rád bych se zeptal, jaké jsou kriteria, od kdy se bere, že další osoba bydlí v bytě. Počet osob se bere v potaz ohlednéě poplatků aj.
Konkrétně moje přítelkyně. V bytě bude přespávat cca 2-3 dny v týdnu. Je toto důvodem abych ji nahlásil? Nebo je to považováno za návštevu?
Je někde uvedeno jaká doba přebývání v bytě je návštěva a od jaké doby je to již osoba v bytě bydlící?
Děkuji
Tuto otázku řeší občanský zákoník v § 689 odst.3 takto: Nájemce oznámí pronajímateli písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu, jménech, příjmeních a datech narození osob v bytě, v případě, že lze mít za to, že tato změna potrvá déle než 2 měsíce; nájemce je rovněž povinen oznámit pronajímateli uzavření manželství nebo přechod nájmu. Neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost.
Z toho vyplývá, že jestliže přítelkyně nesdílí vaši domácnost trvale, nejedná se o zvýšení osob v domácnosti. S místem trvalého pobytu to nemá nic společného. Jde o to, že poplatky za úklid v domě, spotřebu elektřiny ve společných prostorech, případně náklady na provoz výtahu se zpravidla rozpočítávají s přihlédnutním k počtu osob v domácnosti. Většinou se jedná o nízké částky.
Já myslím, že to je podle trvalého bydliště. Koho a jak dlouho mám na návštěvě, po tom je každýmu kulový.
Děkuji za odpověd. Kdyby to byl můj byt určitě to neřeším. Ale v nájemní smlouvě je uvedeno, že další osobu musím nahlásit, jinak je to hrubé porušení...důvod k výpovědi. Proto mě zajímá ta doba, do kdy je to považováno za návštěvu.
Než bych se ptal v úřednice, která má nájemné na starosti, raději bych si to vyzjistil jinak. Bohužel jsem po internetu nic nenašel
Prostě to znamená, když přítelkyni nepřihlásíte ke službám, tak ostatní blbci platí za vaši přítelkyni poplatky za vodu, popelnici, uklid a osvětlení prostor. To se těm, co vám radí to neřešit zdá správné a spravedlivé? Záleží na vašem svědomí nebo na tom, kdo z domu vás udá a nebude chtět dělat blba a platit poplatky za někoho jiného.
Ale no tak. Spravedlnost nebyla a nikdy nebude. Taky platím za kluka, který bydlí v 6. patře a pošťačku mu denně vozí kšefty z Aukra. Zrovna tak platím za babku, které vozí denně obědy a za ženskou v důchodě, která každé 3 hodiny venčí psa. No a? Úklid se platí za byt, voda taky a osvětlení nejvíc spotřebuje pekař a autobusák co choděj brzy ráno do práce. Jo a notorik co chodí v noci. Co ještě chcete řešit?
U nás se platí voda, úklid, výtah, popelnice a společná elektrika za osobu. A třeba u té vody to rozhodně není zanedbatelná částka.
doplněno 07.12.13 20:08:V Novém OZ to řeší § 2272.
Podle starého OZ (platí do konce roku) se musela hlásit i návštěva, pobývající v bytě déle, než 2 měsíce.
doplněno 07.12.13 20:29:to Buss - Způsob placení odpadků je dán magistrátem, změna možná není. Máme v domě 2 popelnice (víc se jich nevejde) pro 27 domácností, vyváží se 4x týdně. Jak byste chtěl řešit, aby si každý nechal odvážet odpadky extra?
V domě je celkem 8 vodovodních stoupaček, při čemž některé byty jsou připojeny i na 3 stoupačky zároveň. Jediné řešení by bylo u každého umyvadla, WC a dřezu mít samostatný vodoměr. To je technicky neproveditelné.
doplněno 07.12.13 20:32:Ty stoupačky i přípojky k nim jsou na tvrdo zazděné, nemáme žádnou společnou šachtu. Taže by vodoměr musel být na zdi u každého kohoutku.
No a proč si nepořídíte vlastní vodoměry, proč si každá rodina nehradí odpad? Při rekostrukci výtahu na čipové karty.
to ringo jak si to uspořádáte je na váás, že vám to nevadí hradit něco za jiného, je to váš problém. Solidarita někde končí.
Já nechci, ať si každý hradí co spotřebuje. Když si uvědomím, kolik jsem uhradil za topení, kdy nebyly IRTN, puštěné radiátory ve sklepě, kdo ví co vše mají lidé v kutloších na chodbě (ledničky... ). Je to všech na lidech, možnosti řešení jsou.. Zaplatí někdo v obchodě vaši útratu, vy jiným?
ringo bohužel naše zákony placení služeb za psy neřeší a nesmí se za ně nic účtovat. Je to ale silně nespravedlivé, neboť nevychovaný pes nadělá hodně bordelu v domě. u nás bydlela partaj která psa posílala venčit do domu.
A spotřeba vody je opravdu dost drahá a né všude mohou být měřáky.Když jste ochotný platit za druhé váš problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.