Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak řešit heraklitové desky?

Od: daniel27p* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,chtěl bych se poradit,či poprosit o radu ohledně heraklitových desek.A zateplení místnosti zevnitř pomocí EPS,nebo XPS?

Chci rekonstruovat místnost,ale na stěnách kde se nachází nová plastová okna,je zhotovená trámová stěna,která je pobita heraklitem,a následně omítnuta.Jedná se asi o stavbu(přístavek),který je nadstaven počítám někdy z doby kolem 50. let.

Některé plochy,kde je omítnuto na heraklitu,nejsou zcela rovné,viz foto.Konkrtétně v rozích.Jde mi o postup,jak to celé vyspravit, a také jsem uvažoval o snížení stropu v místnosti,kde je strop popraskaný,a né zcela rovný.Strop se rovněž skládá z heraklitových desek(také viz foto) Snížení podhledem zatím zvažuji,už i tak kvůli malé výšce místnost, hlavně problému uchycení UD profilů.Nad tímto stropem,je terasa.Která je nadstavěná,a tudíž mezi stropem,a terasou bude cca 1.5m prázdno.Kdysi tam byla šikmá střecha.

Uvažoval jsem o následujícím,zeď kde jsou plastová okna,celou oškrábat,penetrce,perlinka,lepidlo.na to nalepit EPS nebo XPS, a znovu lepidlo perlinka.Otázka je,jak polišem vést elektriku.Nebo tu už předsekat ve staré omítce,a jen vyvést kabely v místě zásuvek,a světel.To by se týkalo stěny,plus jsme ještě zvažoval.Zavěsit kuchyňskou linku, za pomocí přistavění zdi z Ytongu,alespon v místech,kde bych chtěl mít kuchynskou linku.Otázka by byla,jak ukotvit ten itong k omítce,která je nahozená na Heraklit.Nebo to celé osekat,a heraklit pryč,a znovu nahodit do roviny.Nebo celý herakliv dát pryč?

U stropu,jsem přemýšlel,mimo tedy snižování..to celé oškrábat,penetrace,perlinka lepidlo.A na to poté nalepit pěnou EPS, a celé to znovu přetahnout perlinkou a lepidlem,plus štuk,a barva.Otázka u této věci je,jak ukotvit polistyrénové dílce ke stropu,kde je jen omítnutí,a pod ním je už jen heraklit,aby to celé v budoucnu neopadalo,i když polistyren je lehký?

Předem děkuji za každého názor na tuto neobvyklou problematiku.

Jak řešit heraklitové desky?
Jak řešit heraklitové desky? #2
Jak řešit heraklitové desky? #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfpetr*
hodnocení

0x

nejideálnější by bylo udělat novou elektriku , předělat co je třeba ,zaházet a přetáhnout všechno mnichovem . Polyš dej zvenku dovnitř nepatří

onassis*
hodnocení

0x

Ahoj,problematika to není moc neobvyklá,takle se to kdysi dělalo běžně, já sem řešil nedávno něco podobného. Hlavně si řekni, jestli to chceš ještě v budoucnu po sobě opravovat, nebo to uděláš jednou a pořádně. Já si řekl, že už nikdy více :) a tak sem to vzal pořádně "od podlahy". Heraklit vyletěl okamžitě komplet ven. Odkryl sem tím pádem stropáky a díval se na záklop nad nimi. Pořídil sem si bochemit a nastříkal komplet vše dřevěné proti škůdcům. Pak sem to celé zespod s pomocí sponkovačky zakryl difúzní fólií, abych měl hned čisto a nepadal mě bordel s půdy spárama mezi deskama dovnitř a taky to nemusí padat na novou izolaci. Dal sem pak mezi trámy 16 cm vaty a do kříže 4cm. Od kamaráda sem si pujčil laser a udělal kolem dokola na zdi rovinu těsně pod trámama. To abych měl přesnou rovinu pro UD.Zdi sem měl natažené ve výšce budoucího profilu UD, perlinkou,aby se mě zeď tolik nedrolila,až to budu vrtat na ten profil. Dával sem tam natloukačky,není s něma dřina a jde to rychle. Až bylo UD, udělal sem rošt z CD, vrtal sem tam přímé závěsy. Našrouboval sem CD, nalepil reflexní fólii, sádrokarton a blabla klasika... a tu elektriku můžeš vést pod izolací v husím krku. Hodně štěstí při práci :)

daniel27p*
hodnocení

Ahoj,Určitě bude dobré to vzít komplet od podlahy.Podlaha bude také :) Píšete tedy že heraklit letěl ven,ale tím myslíte tedy ze stropu,že? Tedy vy jste tam neměl nějaký rošt,na co byl ten heraklit přitlučen?No právě,pokud bych já udělal tím laserem rovinu,tak bych ty UD profily musel připevnit do toho heraklitu,co je ve stěně jak mám plastáky.A tam nevím nevím,zda to bude držet.Jedině to vypočítat tak.Že ty UD připevnit k rámu z hranolů,co v něm jsou ty heraklitové desky.

onassis*

Ahoj, tak to jsem nějak nezaregistroval (nepochopil) že máš heraklit i na zdech. To je teda mazec.Já to měl jen na stropě, přibitý přes výčka od piva přímo do trámů(stropáků). Ale teda teď taky nevím, jak ti poradit. Samozřejmě bylo by ideální to vyrazit všechno ven,ale nevím jaký máš prostředky, čas a možnosti. Určitě by to bylo i zdravější prostředí,kdybys to udělal nanovo. Jestli se ti do toho nechce, neboj že by ti ty UD nedrželi, nemusí unést slona, hlavní váhu nesou CD na přímých závěsech. Jestli je ta zeď křivá tak bych nejprve našrouboval střešní lať až pak UD, jinak se ti při šroubování na každé nerovnosti deformují. Ahoj

daniel27p*
hodnocení

Ahoj,tak prostředky ted mám,čas víceméně také.Ale myslím si,že ten heraklit tam asi nechám...bylo by to zase vše složité,hlavně z té venkovní strany...kde jsem ve druhém patře,a není tam přístup.Jen na lešení.Dík za tu radu ohledně našroubování latě.To je dobrý nápad..Ono jde o to,že celý jestarý cca 110 let.Kdyby nebyl na námstí na ráně,kde je lukrativní,a nosí to peníze.Tak by se ten dům prodal.Ale vzhledem k tomu,že to je tak jak to je,člověk se snaží to nějak vylepšovat.Je to jen jedna místnost,kde je ten heraklit,jinak jinde je všude pálená cihla.No zaplat pánbůh :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]