Nejste přihlášen/a.
Pošlu foto na email, je to koberec s perským vzorem a údajně byl kupovaný docela draze, ale neznám materiál. Nyní ho prodávám, ale v tomto se nevyznám.
doplněno 05.03.09 20:10:Pošlu detailní foto na mail tady šla dát pouze jedna fotka
Jirko:
poradím ti,jak zjistíš jednoduše,z čeho koberec je.Musíš ovšem na zkoušku aspoň jednu nitku z koberce získat.
Použiješ plamínek svíčky.Nitku vložíš do plamínku.
Pokud se nitka roztaví a je cítit po vosku - je materiál polypropylen.
Pokud nitka hoří jasným plamínkem a nechává lehký popel,je z bavlny.
Pokud se škvaří a páchne po spálených vlasech,je z vlny.
Ten poslední případ pro tebe znamená,že peršan je pravý.
JABRAKA
Z eventuální fotky se opravdu materiál určit nedá.Pojem koupeno draze je spíš podezřelý. Perský vzor se dnes běžně prodává za pár kaček na tržištích. Máte-li pocit, že prodáváte hodnotnou věc (peršany jsou v pěti, šesti i sedmi místných cenách), nechte si kus odhadnout nebo jej nabídněte do dražby. Materiál? Je-li to kvalitka, je to vždy vlna - jen je otázkou: jaká?
doplněno 06.03.09 11:02:Podle obrázku koberec opravdu pěkně vypadá. Je to fakt perská klasika. Zda je to originál určí na místě jen odborník. Prohlédněte pečlivě rubovou stranu, zda na ní nejsou nějaké znaky nebo čísla. Doporučuji koberec nechat posoudit několik nezávislých znalců, řekl bych, že má cenu vyšší, než se domnívají ostatní poradci. Pokud se skutečnou cenu dozvíte, seznamte nás s ní...
Jirko ještě jedna věc. Když se podíváte na spodní stranu vašeho koberce, měla by ta strana být taková barevná, nevýrazně barevná, kdežto u obyčejných koberců je "podložka " šedá nebo jemně hnědá. To poznáte a uvidíte rozdíl. Takže pokud váš koberec je ze spodu taky barevný a hlavně je ze spodu měkký, je to zaručeně peršan. Dnes se prodávají koberce velmi podobné peršanům, ale ze spodní strany těchto koberců poznáte, že jsou tvrdé, umělé.
Z druhé strany je koberec stejně barevný jen méně výrazné barvy no a když po něm přejedu tak je jako kdyby "starší ručník, trochu drsnější" nevím k čemu to jinak přirovnat. Zleva doprava je jemnější a zvrchu dolů trochu drsnější.
Děkuji všem za odpovědi, zkusím se podívat po nějakých odbornících. Jinak zkoušel jsem to i se zapálením nitky a hořela normálně a nesmrděla ničím zvláštním. Zkusím prohledat koberec ještě po rubu-jediné co jsem našel je číselný kó, ale ten mi je na houby když nevím kde byl kupovaný a po kódem napsané rouge-což je červený a to mi taky nijak nepomůže. Přesto díky za pomoc všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.