Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
jsem laik a hlavně sama žena se dvěmi dětmi. Obracím se proto o radu. Svépomocí jsem si psotavila malý bungalov 4+kk, cca 120 m2. vytápění jsem na radu pořídila krbové kamna s výměníkem Romotop granada, k tomu akumulační nádrž dražice 500l. jako náhradní zdroj elektřina. A to je právě celý problém. bylo mi řečeno, zatopíš v kamnech, aku nádrž pojme přebytečné teplo a pak zatopíš až tak obden, protože aku nádrž bude vodu postupně pouštět do podlahového topení. Podle vodaře, elektrikáře i krbaře mám vše správně zapojené. termostaty, 4-cestný ventil, ochlazovací smyčku atd. jediné,co zatím nemám je pokojový termostat. topení probíhá asi následovně... cca kolem 16 hodiny zatopím v kamnech, nádrž se vyhřejem max na 60°C ( budík,který je na nádrži), podlahové topení mám nařízeno na 50°C. takže jakmile přesáhnu v nádrži 60°C, pustí čerpadlo vodu do podlahového topení. To už mám ale v obývacím pokoji nesnesitelné vedro, takže otvírám okna a v zadních pokojích je zima. skončím přikládat cca ve 22 hodin a ráno na budíku na nádrži je pouhých 40°C, takže po celou dobu,co jsem v práci topí elektřina spirálu,která je v nádrži. Podotýkám ještě,že v nádrži mám i zásobník na TUV. Takže původní informace, že topím co druhý den, nefunguje. Když nezatopím, nemám ani teplo a tedy ani teplou vodu. když topím, vyhřeju nádrž,ale na druhý den není zase ani teplo ani teplá voda. Jak to tedy prosím vyřešit? je ta nádrž na 500 l málo nebo v čemu mám asi problém?
děkuji za jakoukoliv pomoc
Zdravim
Krom toho, ze nepisete tepelne ztraty objektu a vykon kamen (kolk davaji do vody) vidim jako zakladni rpoblem to, ze mate podlahovku anstavenouo na moc vysokou teplotu. Bezne se podlahovky nastavuji na tak 30-35°C.
Zkuste se s timto dotayem obratit na forum-tzb.info tam budete muset asi vice popsat problem, ale oni se vas doptaji na detaily a pokusi se poradit.
JInak vsechna cest, pokud jste to yvladla sama s dvema detmi.
Kamna dávají hodně tepla do vzduchu a málo do vody . Potřebujete kamna co nejméně topící do vzduchu.Nejlepší je postavit kotelnu.
info o kamnech:
Výška | 1250 mm |
Šířka | 560 mm |
Hloubka | 498 mm |
Hmotnost | 236 kg |
Jmenovitý výkon | 13 kW |
Regulovatelný výkon | 4 - 17 kW |
Výkon teplovodního výměníku | 1 - 9 kW |
Průměr kouřovodu | 150 mm |
Průměr CPV | 120 mm |
Vytápěcí schopnost | 250 m3 |
Tah | 10 Pa |
Účinnost | 78 % |
teplotu u podlahovky jsem snížila,ale když jsem dala,aby to pouštělo do podlahy při téhle teplotě,tak nezůstala teplá voda v zásobníku TUV v nádrži. |
A projekt by nebyl? Snad jste si to nedělala sama, ale s někým kdo tomu rozumí (nebo by měl).
Dobře zateplený dům o této podlahové ploše, má tepelné ztráty tak 4kW..
Takže při počasí kolem 0stC, Vám krb dává do místnosti (obýváku) i když je na minimu třeba 4x větší výkon než je potřeba..a pak tam holt máte saunu.
Osobně bych Vám to v předprojektové fázi vymluvil...(pokud by jste si to vymluvit nechala...když on ten krb je teď tak moderní..a "IN").
ne, sama jsem to opravdu nedělala. Bylo mi to doporučeno,ale jelikož na tom dělali tři lidé ( krbař,vodař a elektrikář) nějak to nekonzultovali a vodař mi teď neumí poradit, protože je to podle mě jeho druhá akumulační nádrž,tak si neví moc rady.
2 Martin: pokud není prostor na kotelnu, tak je krb+aku jedna z mála rozumných možností jak topit levně a nemuset přikládat pořád, navíc aku jde nabíjet z různých zdrojů (kolektor atd.). Je to sice kotelna v obýváku, ale pokud se topí dřevem tak to není až tak hrozné.
1. systém by měl teplo z aku brát podle potřeby místnosti = zjednodušeně až po vyhasnutí kamen a vychladnutí místnosti.
2. do topného systému by nemělo jít vybrat veškeré teplo z aku, ale (v horní části aku) by měla vždycky zůstat část tepla na ohřev TUV
Dejte sem schema zapojení ideálně s fotkama, pak se dá radit co s tim. Nebo tam vemte topenáře/projektanta který zapojení a regulaci aku ovládá...
Já jsem se díval na ty kamna a mají malé topeniště . Šířka cca 35 cm a hluboké cca 30cm . Kamna jsou ale velká (vysoká) a budou už z tohoto principu hodně topit do vzduchu .Mají třeba i velké dveře , ty mužou dávat i 3kw(60m2) . Takže podle mého jsou spíše vhodná do velkého otevřeného prostoru a teplá voda je asi spíše jen doplnková - pár radiátoru a TUV.
Odhaduju poměr voda/vzduch 50/50, tj. běžným topením nějakých 6kW do vody a 6kW do vzduchu = při zatopení voda jen do aku a do místností jen od kamen, radiátory i podlahovka odstavené (max. nechat podlahovku v koupelně). Po vychladnutí kamen se přejde na aku. Tj. ideální opravdu do jedné velké místnosti, po příchodu z práce zatopit, nabít aku a kamna nechat vychladnout - na tohle určitě špatné nejsou. Aku bych ale dal větší, aspoň 1000L, pak to výrazně rozšíří možnosti. - aspoň 100 litrů nahoře je třeba trvale rezervovat na TUV a zbylých 400 není na topení na moc dlouho...
TČ spíš vyjde dráž - vysoké pořizovací náklady a životnost + problémy s topením ve velkých mrazech (pokud nemá podzemní vodu).
Pokud přidá teplovodní kolektor (dnes už jsou tak drahé nejsou), tak od jara do podzimu bude topit + ohřívat TUV skoro zadarmo. A jasně že kotel v kotelně je lepší než krb. Ale kotelna chce prostor, ten v novostavbách moc neni - rozumná kotelna chce aspoň 2x3m + vedlejší místnost na palivo 4x4m. K domu dílna, garáž, pokoj pro hosta už je to barák jako kráva
Tady topí klimatizací .Ale je to novostavba . forum.tzb-info.cz/...
Takže není potřeba utrácet statisíce.
Ona totiž klima je taky tepelné čerpadlo - v létě přesouvá teplo zevnitř ven, v zimě zvenku dovnitř. Jen v mrazech to je problém, aby to topilo i ve velkých mrazech tak musí být kvalitní.
Pokud elektrika tak nejlíp vychází přímotop - ušetří se za rozvody v domě. Jen nesmí být velká tepelná ztráta objektu jinak to domácího sežere.
U TČ stačí aby se rozsypalo těsně po záruce a ekonomicky jste v háji...
Asi jste nečetli tu diskuzi .Tam si pořídil klimatizaci za cca 14000Kč a k tomu deskový vyměník . Cena celkem 20000kč .
U novostaveb cca 100m2 máte tepelnou ztrátu kolem 3kw a na to vám ta klimatizace stačí . Kolikrát je do roka -10°c , aby jste potřeboval ty 3kw? A když tak si zatopíte na pohodu v krbovkách . Ale zakladní vytápění už máte a nemusíte každý den topit dřevem A i kdyby vám ta klimatizace vydržela 10 let , tak si pořídíte novou .Ta si už na svý dávno zaplatila
prostor na kotelnu nebyl. Jak jsem psala, jsem sama se dvěmi dětmi. Jde o bungalov, nepodsklepený a další finance na kotelnu s nějakou další místnosti nebyly a jelikož mi to navrhli takto s akumulačkou, kterou mám v malé technické místnosti, nebyla ani potřeba nad kotelnou uvažovat. fotky zapojení tu hodím.
pro Topic: když zatopím v krbu neodstavuju podlahovku, protože zadní místnosti sálavé teplo z krbovek nevytopí. aku nedokážu vytopit na 60°C a nevím proč. Krbařem mi bylo řečeno ,že můžu až na 80 a pak stačí obden zatopit,ale nejde to, protože když si potom bere podlahovka vodu z Aku nemám TUV.
TČ jsem zavrhla. ty levnější pod 100 tis. mi nebyly doporučovány. vydrží opravdu málo a servis je pak drahý. Na dražší nebylo.
Je třeba vědět jak to máte zapojené, bez toho je to věštění z koule...
Aku nádrž na 80°je běžná teplota, dá se i na víc. V podstatě by 60°měla jít zpátečka do výměníku kamen a 80°by měl být výstup. Pak by se z toho mělo míchat na nižší teplotu např. 50°do radiátorů a 30°do podlahovky. Pokud jde z aku přímo horká voda bez míchání, tak je to špatně. Stejně tak pokud nezůstane část horké vody pro ohřev TUV (cca 100 litrů v horní části aku).
omlouvám se, že jsem ještě nenafotila. stále s tímto bojuji a řeším s krbařem, který se radí přímo v Romotopu a s vodařem, který mi doplnil celou soustavu o pákové ventily. Poté jsem zjistila, že když topím a vytopeno mám sálavým teplem, pokojový termostat se nesepl, že mi stejně čerpadlo, které žene vodu poté do podlahy pouští vodu do podlahy i přesto, že to vlastně není potřeba, protože je všude v místnostech teplo. Vodařem mi bylo řečeno, že tohle umí pořešit elektroventil,že čerpadlo prostě neudrží tlak vody a pustí vodu a pokud je teplá nad 50 ° ( takto je nastaven termostat na podlahové topení) , tak se prostě ta podlaha začne nahřívat taky a tím mi vlastně teplo jde z akumulačky a nenasbírává se na jindy,
takže zase nevím,jak dál a řeším dál a už se bojím, že začne pořádná zima, protože doteď to šlo přežít při tomto počasí.
Je jasné, že ten váš krbař a vodař si s tím neví rady. Systém funguje špatně a oni to řeší metodou pokus - omyl, platit to budete vy a výsledek nejistý...
Vemte tam někoho kdo problematiku ovládá - kvalitní projektant nebo topenář. Takhle skončíte, že budete pořád skákat kolem kamen a regulovat to budete ručně místo automatiky, k tomu zaplatíte pokusy těch vašich "odborníků".
Pokud sem nedáte jako to máte zapojené, tak se nedá radit co je špatně a ani sem nemusíte psát...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.