Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - soused má přes náš pozemek taženou elektrickou přípojku - cca 50cm hluboko v zemi a 22m dlouhou - má ji tam odhadem 30 roků. Nemá k tomu žádný souhlas majitele pozemku, ani žádnou dokumentaci. Můžeme po něm zpětně požadovat pronájem pozemku? Nechceme nikoho "ždímat", ale soused nám dělá problémy s povolením naší plánované stavby...Děkuji J.B.
Vy mu tu pripojku dokonce muzete i prekopnout. Pokud nema zrizene vecne bremeno nebo najemni smlouvu, tak nic nezmuze. Najem zpetne asi povazovat nejde.
Reálně dojde pouze k tomu, že vám tam to břemeno zapíší a nic s tím nenaděláte. Prostě jako vyjednávací protiagument pro souhlas s vaší stavbou prakticky bezcenné. Jedině by to měl i načerno zapojené, ale tak to asi nebude.
Děkuji. Vidím to, jako velkej bordel..on si tedy bude i nadále bezplatně využívat náš pozemek a mně bude bránit ve stavbě..stejně to bude muset asi odstranit, protože jak tam začneme kopat a vůbec čistit pozemek, kácet stromy, tahat kořeny tak by to tam překáželo..
Já jsem přesvědčen o tom, že MÁTE nárok na to, aby Vám soused za el. vedení na Vašem pozemku platil. Pokud nemá žádný doklad o zřízení věcného břemene (bezplatně) a tudíž má vydržené věcné břemeno (jak píše "martincakl"), měl by Vám za to věcné břemeno platit. Nyní a do budoucna určitě, jestli i zpětně, toť otázka.
Podívejte se např. zde eps.cz/...
Jedná se sice o cestu, ale s el. vedením to bude obdobné.
doplněno 02.12.13 16:20:Ještě mě napadá - pokud byste uvažovali o tom, že byste chtěli po sousedovi poplatek za věcné břemeno zpětně, jistě by se zde uplatnilo i tzv. promlčení, které je např. u peněžních pohledávek (např. půjček) 3 roky. Tudíž pokud by opravdu bylo možné domáhat se poplatku za v. břemeno zpětně, šlo by to zřejmě jen za 3 roky nazpět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.