Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se poradit, jak byste řešili mastné výpary v kuchyni. Vařím na starém plynovém sporáku, nemám odtah na páry ani digestoř. Po celé kuchyni se mi usazují mastnoty (nejen na lince, ale i na poličkách, květinách, apod.). Stačilo by zakoupit digestoř bez odtahu (s filtrem) nebo musím jít do zakoupení nového př. elektrického sporáku? Četla jsem názory, že vaření na plynu je stále levnější... Děkuji.
No, to jestli se po kuchyni usazují mastnoty není otázka toho, zda vaříte na starém, nebo na novém sporáku..Není ani rozhodující, zda je to sporák plynový, nebo elektrický.
Pokud nemáte možnost odtahu od digestoře do venkoního prostředí, digestoř s filtrem je samozřejmě také řešení.
Přesně tak. Jen doplním, že digestoř s filtrem je v podstatě odsávání vzduchu nad "plotnou", kdy ten vzduch projde skrze ten filtr (tam se zachytí právě ona mastnota a z části i různé pachy) a potom "horem" vychází přefiltrovaný vzduch zpět do místnosti. Neodvede Vám to tedy např. vlhkost (vznikající při vaření) z místnosti, ale pachy a ten ve vzduchu "rozptýlený" tuk to zachytí. Musíte pravidelně filtr měnit (podle frekvence vaření) - ta mastnota (společně s částečkami prachu) ho dost zanáší...
Pokud byste si chtěla takovou digestoř pořídit, tak hledejte digestoř "bez odtahu", "s vnitřím odtaem", "s recirkulací" (nazývá se to různě, ale je to to samé). Musíte počítat s tím, že musíte mít i "místo" na hliníkovou rouru pro odtah (většinou se horní části skříňky vyřízne otvor a tam se roura vyvede...
Je pravda, že vaření na plynovém sporáku se kuchyně zaneřádí nejvíce, než na el. sporáku a na indukci. Vařila jsem nejdříve na plynu, pak na el. sporáku, na indukci, nyní opět na plynu. Nejhůře se kuchyňské poličky uklízely opravdu z vaření na plynovém sporáku. Nános je mastný a špinavý. Nahoru na kuchyňské skříňky jsem dávala balící bapír a ten jsem při úklidu jenom stočila a vyhodila. Ušetřilo to hodně práce. Pokud nechcete sekat do zdi, nebo montovat na strop vývod od digestoře zvolte jednoduchou digestoř, která čistí vzduch za pomoci uhlíkového filtru. Ten je potřeba občas vyměnit. Neudělá Vám 100 procentní službu, ale určitě něco při varení zachytí a na skříňkách toho již nebude tolik. Nyní mám el. troubu a jenom hořáky jsou na plyn, také vařím plnohodnotné jídlo snad jenom jednou týdně, hodně jsem vaření omezila na minimum, pro jednoho člověka to lze ošidit, zjednodušit. Takže se s mastnými poličkami již tak nepotýkám
doplněno 03.02.14 14:10:Indukci mám u přítele, je vynikající.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.