Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímá mě jak je to se svítivostí veřejného osvětlení?
Existuje nějaká norma? Lze to nějak změřit,jestli už je před domem málo
světla?
Jsme panelový dům,chod je od hl.komunikace se sloupem osvětlení 2om
před vchodem už není skoro vůbec vidět,ted v zimě je tovůbec nebezpečné.
Děkuji za odpověď a radu.
Já bych se zeptal jinak, je obec povinna vám osvětlovat váš vchod? Zeptejte se na příslušném odboru.. Proč si u vchodu nedáte čidlo se světlem?
čidlo s osvětlením máme, jinak by neělo ani odemknout. Městu-magistrátu jsem to samozřejmně hlásil,
bylo mi odepsáno, ře je to vyhovující. Přece my svjod nejsme povini zabezpečovat osvětlení před domem.
komunikace a osvětlení je města a město by mělo dbát o bezpečnost obyvatel .
Máte svoji pravdu, nám na odbočky ke vchodům od komunikace v celém městě nesvítí. Ale, zajděte si tam, nepište, protože jsou na to ČSN a ty asi na intu nenajdete, ale můžete zkusit.
No,právě a tu normu jsem chtěl aby mi někdo nezávislý objasnil.Město nechce samozřejmně dělat nic,To bych musel být nějaký potentát,zaměstnanec radnice.Napíčou mně,že je to vyhovující,ale nemůže být když 5m od vchodu nevidím ani pořádně na nohy kam šlapu.Před vchodem už máme čidlo a osvětlení.
Ahoj. Karlosi, to veřejné osvětlení většinou neosvětluje všechen prostor tak, aby to bylo jako ve vaší kuchyni. Jde spíš o takové orientační osvícení prostoru, aby bylo vidět od domu k lampě, nebo od lampy k lampě. Taky, nejsou všechna svítidla ve městě stejná, stejně stará a stejně kvalitní. Zřizovala se postupně jak potřeba nastávala. Taky mám nejbližší lampu asi 20 m. daleko a pro vlastní bezpečnost jsem si zřídil automaticky spínaný světlo nad vchodem, abych viděl kdo mi stojí přede dveřma. I když vidím až na ulici, co se tam tím směrem pohybuje.
Normy na veřejné osvětlení jsou, ale nejsou pro obce závazné, pouze doporučující. Zabývají se osvětlením veřejných komunikací, což je třeba i chodník, ale už ne cesta ke vchodu a vůbec ne vchod do domu. Tam je to záležitostí sdružení vlastníků, bytového družstva nebo prostě správy domu a přísupové cesty.
S tím nemohu souhlasit.Proč by mělo být osvětlení vchodu věcí SVJOD? Chodník až ke vchodu je na pozemku města.A město je odpovědné za bezpečnost občanů! To,že si to osvětlíme je naše dobrá vůle! Vždyt je v platnosti tkzv.CHODNÍKOVÝ ZÁKON.
Prostě nejsou povini vám svítit až na chodbičče
A když příjde na věc, důvod aby vám nemuseli svítit v celé obci se vždcky najde...
Myslím že se mýlíte. Městu nic na provoz osvětlení nepřispíváte. V noci se prostě s tmou počítá, je to asi stejné jako by jste chtěl aby v zimě ohřívali vzduch protože je moc studený...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.