Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majitel domu mě chce vystěhovat

Od: s odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Potřebuji pomoct. Majitel domu mě chce vystěhovat.
S rodiči v domě o 6bytech bydlím od narození 28let, kde mam trvalý pobyt. Dům cca před dvěma lety koupil nový majitel. Nájemní smlouva zůstala stejná. Nebyla podepsána nová.(107/2006) V loni se rodiče odstěhovali a napsali oznámení.(né výpověď)
V oznámní se píše doslova:
Nájemce otec syn jeden, syn druhý.
Nájemce otec B.Š. oznamuje majiteli domu, že v nejbližší době s paní Š.nebudeme obývat byt ve kterém bydlíme a budou zde nadále bydlet synové B.a R.Š. Dále k došlo k dohodě mezi synem B.Š.a rodiči o převzetí odpovědnosti za placení nájemného. Platit nájemné bude pouze syn B.Š.
Nájemce syn B.Š. zde potvzuje odpovědnost platit každý měs. náj.a převzal práva a povinnosti nájemního vztahu po otci B.Š. ...Toto oznámení majitel podepsal a souhlasil. Bydleli jsme tedy s bratrem cca rok spolu a platili n. Letos se bratr B.Š. odstěhoval a napsal majiteli domu druhé oznámení...
Oznamuji Vám, že jsem se vystěhoval z Vašeho bytu koncem prosince r.2008. Do té doby jsem měl odpovědnost za placení n. Po celou dobu bratr přispíval na n.Od ledna bude platit nájemné sám. podpisy bratrů...
Myslím si, že mě podle 706-708 vystěhovat nemůže. V občanské poradně mi dali rovněž za pravdu,ale? Děkuji za pomoct a stručně co mu napsat.(ta odpovědnost za placení nájemného byla myšlenajen pro dohady při vzniklém dluhu)
Judr.se zmocněním mi napsala ať byt opustím do 14dnů, že neoprávněně užív.byt bez smlouvy. A upozornění na §249 tr.z. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

0x

Přesně odpověď neznám, ale zdá se mi logické, že jste měl uzavřít smlouvu na své jméno.

s
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Nějaké info o tom mám. Nyní více. Tuto problematiku řeší §709-709, kde se píše, že při vystěhování z bytu, či úmrtí, přechází nájemní smlouva třeba i na vnuky, ale musí tam bydlet...Tyto paragrafy znám, ale píši také, co konkrétně jsme napsali majiteli bytu. Jestli tam nebude třeba zádrhel. Potřebuji se ujistit. Psal mi právník a vše mi v podstatě potvrdil. Smlouva platí pořád ta stará, kterou zase řeší z. č.107/2006, sepsaná s městským úřadem a nikdo nikoho nemůže nutit do podpisu smlouvy jiné. A také majitel sám loni podepsal oznámení, kde je mu známo, že nájemníci jsou nadále synové. Šlo mi také o to, jestli tam není problém v té odpovědnosti za nájem, ale podle mého selského rozumu to neřeší nájemní vztah. A bylo mi to potvrzeno.

Jinak všem moc děkuji za rady. Prostě jsem rozhodil více sítí. Zde je to zatím zdarma.:)

martini*
hodnocení

0x

Důležité je, co je v nájemní smlouvě, zda je tam i vaše jméno, nájemní smlouva musí mít totiž povinně písemnou formu, takže pokud jsou v ní napsání jako nájemci jen rodiče, ani to oznámení vás nezařadilo mezi nájemce. Marně přemýšlím, jak z toho ven, ale bohužel...zatím mně nic nenapadá

lidka*
hodnocení

0x

Domnívám se, že jedině řešení je, požádat nového majitele domu o uzavření nové nájemní smlouvy na Vaše jméno. Trvalý pobyt nezakládá žádné právo k bytu a je to pouze evidenční údaj. A i když by nový majitel neměl výhrady k tomu, abyste v bytě zůstal a uzavřel s Vámi novou nájemní smlouvu, může se stát, že výše nájemného může být podstatně vyšší než dosud. Takže jak už zněly odpovědi předchozí, pokud nejste uveden v platné nájemní smlouvě jako nájemce, oznámení je pouze jednostranná záležitost a to ke změně nájemní smlouvy není bohužel postačující.

amazonka*
hodnocení

0x

Pokud jste bydlel od narození s rodiči - bez přestávky - OPRAVDU BYDLEL- tak vás majitel vystěhovat nemůže! Vaší povinností ovšem je požádat o uzavření nové nájemní smlouvy - pozor na to! neměla by se lišit od původní. Hlavně pozor na dobu nájmu. Nezapomeňte také, že od ledna letošního roku se zvedalo nájemné! Dostal jste nový výměr? Jak zaplatíte 3x nižší nájem, než nyní je, je to důvod k výpovědi bez náhrady!

Radím bezodkladně navštívit právníka a ten ať majiteli odpoví vašim jménem! A požádá o přepis smlouvy na vaše jméno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]