Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná izolace vaty

Od: honzmalatny* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,chtěl bych vědět,zda má skelná vata ty samé izalační vlastnosti když je volně položená a když je stlačená. Abych to upřesnil. Kolem tělesa které se hřeje a které chci odizolovat aby teplo nešlo do okolí chci dát vatu a následně oplechovat.Prostor mezi tělesem a plechem je cca 50 mm. A mám na výběr buďto koupit vatu o síle 50 mm nebo tam natlačit vatu co mi zbyla doma a ta je 100 mm.(samo že je zde i vbarianta ubrat z 100 mm 50 mm ale ptám se zda je to vhodné a není zbytečné).Děkuji. Honza.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

"zda má skelná vata ty samé izalační vlastnosti když je volně položená a když je stlačená"

volná vata má hodnoty deklarované výrobcem

Stlačená bude horší vlastnosti.

doplněno 28.11.13 16:56:

nevím co je moc a co málo,

výrobci udávají, že stlačením vaty z x cm na y cm, dosáhnete tepelné hodnoty y cm.

honzmalatny*
hodnocení

Abych pravdu řekl,vyměnil jsem ,po přečtení rad, s jedním známým skelnou za kamenou v deskách a tu jsem upravil na danou tloušťku.Rád se ale vždy zeptám když si nejsem jistý. Díky.

figurek*
hodnocení

2x

při stlačení se izolační schopnost snižuje, ale ne zase tak moc. Jestli vám doma přebývá nějaká 100 mm, pak ji klidně použijte tak jak je a natlačte ji tam.

laik*
hodnocení

0x

Kdyz se skelna vata stlaci,tak ztraci svuj izolacni charakter oproti sve nafoukle forme.

Jestli ale 100mm stlacena na 50mm bude mit horsi vlasnosti nez klasicka 50mm, to si nedokazu dovolit odhadnout *nevi* :(

hujer123*

Je třeba si uvědomit, že neizoluje přímo ta vata, ale vzduch v ní obsažený. Čím více budete vatu stlačovat, tím méně vzduchu, tím horší tepelně izolační vlastnosti. Dohnáno ad absurdum, při stlačení například lisem uděláte z vaty sklo a to, jak víme, moc dobře neizoluje.

honzmalatny*
hodnocení

Děkuji, všem za odpovědi.

sejny*
hodnocení

0x

Já bych měl něco podobného - mám teď možnost asi za 2/3 cenu koupit skelnou vatu Knauf. Jedná se o vatu namotanou, ne desky. Chci se zeptat, jestli bude mít nějak horší tepelné vlastnosti apod., když je určená na zateplování šikmin, mezi trámy apod., ale já bych jí zateploval rovný strop (tzn. pod současný strop bych dal vatu, pod ni folii a sádroš nebo osb). Nebo je blbost takhle zateplení stropu řešit? Díky za info.

sejny, 2/3 ceny je kolik? Sleva 33%? to je ještě drahé.. O jakou izolaci se jedná?doplněno 06.01.14 20:42: Knauf Insulation Ecoroll 044 tuším, že to je s lambdou 044, horší se již nevyrábí.doplněno 06.01.14 20:56: zkuste poptat vatu, Wiegla DF1 stawebniny.com/... seženete lepší a levnější?
sejny*
Jde o Knauf Insulation Ecoroll 044 - ceny: 10cm - 34,5Kč, 16cm - 60Kč, 20cm - 75Kč. Vždy jde o cenu za 1m2. Na netu jsem nejlevněji sehnal dvacítku za 105Kč.
sejny*

Takže žádná hitparáda to vlastnostmi není, chápu - li dobře?

sejny*

Tak tuhle variantu asi nepřebiji:)

Přiznám, že tohoto výrobce vůbec neznám, ale za tyhle peníze se jedná opravdu o super nabídku.

A dá se předpokládám použít i na zateplení rovných stropů bez ztráty svých vlastností? Nebo jsou vhodnější jednotlivé kusy - obdélníky?

sejny, osbně z té firmy nic nemám, ale doporučuji, páč mám od podobných lidí, že jsou solidní. Dokonce prý se platí třetina při objednání a dvě třetiny po dodání.

Vata je to dobrá, znám její kvalitu. Zkuste prověřit cenu a termín dodání, páč to víte ceny se hýbou každou chvíli..

sejny*

milancukrar díky za radu. Určitě se jim ozvu. Sice začneme s přestavbou až na jaře, ale sbírám co nejvíce informací už teď.

sejny, pokud to budete objednávat u nich, ozvetě se jak jsou seriozní. Třeba i emailem..

milan.cukrar@volny.cz

abych nedoporučoval nějaké neochotné firmy..

sejny*

OK, jakmile se pustím do objednávání, tak se ozvu:) Ještě jednou díky.

hirsch*

Zdravim z Brna. Taky resim jakou vatu mezi tramy do stropu nevytapene pudy. 25cm vysoke tramy maji klasicky zaklop zespodu 10cm uzka prkna s palachem a nahore 20cm siroka prkna 4~5 m dlouha, vse original 1925, krasne, zdrave, suche drevo. Nahore na pochozi pude 4~5cm pracho-hlino-skvaro mazanina a na ni krasne nizke pudovky cihly, jak mozaika. Resim 3 dilema : Nejprve jsem chtel foukanou vatu (nesehnal jsem pod 850 Kc/m3), pustil se do otevirani zaklopu, aby chlapi to drevo moc neznicili a bylo tam tolik ruznych vyklenku a kominu, ze jsem to uz otevrel skoro 20% zaklopu a tak si rikam, kaslu na foukanou, dam tam vatu 39 za 450 Kc/m3. 1) Pane Milane, poradte z praxe, nasoukam do tech dutin 25m x 42~53cm sirokych a asi az 2,5 m dlouhych - hlubokych ten Vas Climwool DF1 2 x 12cm nebo 24cm? 2) Mam tam potom vracet ty pudovky? Proc je tam vlastne po 1.valce davali? 3) Climwool 39 DF1 za 460Kc/m3 nebo Rotaflex 39 za 450Kc nebo Superglass 39 DF1 460Kc nebo Vas tip DCD Wiegla 39 481Kc nebo treba na Aukru Knauf 37 TP115 v akci 600Kc (jinak bezne 700Kc). Diky moc za odpoved. Koupil bych vatu primo od Vas, jestli prodavate ; ) Asi 17~18 m3. S pozdravem Hirsch

doplněno 16.01.14 19:52:

oprava : ...nasoukam do tech dutin mezi tramy 25cm x 42~53cm sirokych a asi az 2,5 m dlouhych...

Tepelná izolace vaty
Tepelná izolace vaty #2

hirsch, dobrý večer,

nechtěl byste si pokecat o rekonstrukci po ICQ, skype. Páč psát mnoho textu podrobností se mi moc nechce. raději lépe hovořím, nežli píšu.

1) Pane Milane, poradte z praxe, nasoukam do tech dutin 25m x 42~53cm sirokych a asi az 2,5 m dlouhych - hlubokych ten Vas Climwool DF1 2 x 12cm nebo 24cm? Skelnou vatu (ani čedičovou, která je hutnější) tam nedosoukáte, to nejde..

2) Mam tam potom vracet ty pudovky? Já bych je prodal. Proc je tam vlastne po 1.valce davali? Páč neměli možnosti jako dnes.

3) Climwool 39 DF1 za 460Kc/m3 nebo Rotaflex 39 za 450Kc nebo Superglass 39 DF1 460Kc nebo Vas tip DCD Wiegla 39 481Kc nebo treba na Aukru Knauf 37 TP115 v akci 600Kc (jinak bezne 700Kc). Vy si musíte vybrat co chcete, já bych koupil Wiegla, páč je hutnější jak Climowool.

Od nás by bala vata dražší o dopravu, snad jen celé balení, jako nabízení ostatní.

Schodou okolností jsem dneska mluvil s pánem, co jsme mu doporučil vatu před vánocemi. Včara mu dojelo požadované množství, dneska doplatil zbytek ceny, kterou si domluvili v prosinci. jen byl nespokojen s časem dodání, kdy se večer domluvili na odpolední dodání, ale řidič to naložil obráceně a byl u něj ráno.

mili3478*
hodnocení

0x

Stlacena skelna vata nebude mit lepsi vlastnosti, nez volne polozena.

hubas*

Jestli lambda 39 nebo 44 je celkem jedno, jedná se o údaje za ideálních podmínek, které se v praxi realizují jen těžko. Ale chápu, že se takový izolant lépe prodává. Znamenalo by to aplikaci rovnoměrné vrstvy v celé ploše s dokonalou parotěsnou bariérou. Pro snadné porovnání: tloušťka izolantu 20cm s lambdou 44 je adekvátní 18cm tloušťce s lambdou 39. Snadlo lze spočítat, komu se to vzhledem k ceně vyplatí. Za sebe bych doporučil silnější vrstvu "levné" vaty. Zakoupil jsem knauf 44 15cm za 55Kč/m2, dám ve dvou vrstvách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]