Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Máme bojler, obojživelník - 200l. Při příchodu zimy, jsem vypli vytápění na elektřinu, že budeme natápět vodu v bojleru přes pec na tuhá paliva. Jenže po jednom dni jsem zjistila, že nám tak bojler nenahřívá... Nevíte kde se stala chyba? Napadá mě,že by mohl být zavzdušněný, ale to je jen má "ženská logika"
Ještě bych chtěla dodat, že minulý rok bojler fungoval oběma způsoby a letos byl v "renovaci", takže byl sundán...
Děkuji za názory a rady a přeji hezký den
nemuzuvsevedet,
je třeba zkontrolovat cestu teplé vody do boileru, nejlépe osaháním, zdali jsou otevřeny kohouty. Boiler nemůže být zavzdušněn.
Máte puštěnou vodu z topení do boileru?
kam až jde teplá trubka? (osahat)
Vodu z topení jsem pustila. Přepla jsem to před pár minutama, tak čekám dokud se to nahřeje. Zatím je teplá asi tak v polovině celkové trubky (1,5m). Musím teda uznat, že jsem vždy zkoušla teplotu trubek u ventilů, nikdy blíže u bojleru...
Někdy topenáři dávají k bojleru ohrívaného teplou vodou z kotle DVA ventily, jeden před bojler a druhý za bojler. Musí být otevřené oba dva.
A máte zajímavou myšlenku - odvzdušnění. Každý radiátor má nahoře ventilek pro případné odvzdušnění, ale u kombinovaného bojleru jsem ho neviděl... jak by se asi odvzdušňoval? Při správném vyspádování by asi bublina šla do radiátorů ve vyšším patře, pokud je bojler v přízemí patrového domku, a tam by se vypustila...?
Panové, asi jsem mou myšlenku napsala blbě. Dle mého názoru je zavzdušněná trubka vedoucí do bojleru a né přímo bojler. Pořád je půl trubky teplé a půl studené...
Může být. Ale vám se asi ani tak nejedná o potvrzení vašeho, zřejmě správného, názoru, ale o nápravu. A protože nikdo z nás instalaci vašeho bojleru nevidí, mohou být rady jen obecné. Je-li potrubí zavzdušněno, je třeba je odvzdušnit. To je zřejmé. Ale jak to udělat může někdo poradit, jen když bude mít k dispozici naprosto přesný technický popis nebo ještě lépe foto.
Jelikož nevím jak se tady vkládají obrázky, dala jsem foto na uložto.cz. Snad budete z toho chytří
Odkaz: uloz.to/...
To už je lepší, ale chtělo by to foto víc vpravo. Zatím můžete na chvíli pustit čerpadlo, jestli nevyžene z bojlerové větve vduch. Tomu by mohlo napomoci i uzavření všech radiátorů. ALE JEN NA CHVILKU! POZOR NA PŘETOPENÍ!
Uprostřed je vidět ventil k měděné trubce vpravo značený "ventil od boj." a dole na trubce vedené zprava zpět je ventil označený "ventil z boj.", nejsou to tedy dva ventily na okruhu vody pro ohřev bojleru?
Možná bych zkusil oběma ventily zakroutit tam a zpátky aby se opravdu otevřely, lze předpokládat, že směr páčky na ventilu je opravdu ve směru otevření/zavření. Ostatní radiátory v domě hřejí a jsou tedy odvzdušněné?
Omlouvám se, blbě jsem Vás pochopila ženská no
Zdálo se mi, že myslíte další ventil na konci trubky u bojleru
Takže ano, máte pravdu, jsou tam 2 ventily...
Páčky by měly být dobré, po přepnutí se trubky začly nahřívat, jinak byly studené, takže ventily jsou určo správně dané.
Ostatní radiátory hřejía jsou odvzdušněné.
Zdravím . Trubky na ohřev bojleru jsou špatně napojené na topný systém . Proč by se vám voda tlačila tam , kde má velký odpor. Bude se točit přes ty radiátory , kde ji to jde jednodušeji. Chtělo by to také vidět , jaké máte ventily na radiátorech. Bojler vám bude topit , ale nechte mu chvilku čas. Jestli mám pravdu poznáte podle toho , že uzavřete pár ventilů na radiátorech. Bojler by se měl ohřát rychleji.
Na fotce není vidět napojení na bojler , ale vzhledem k tomu , že se mi zdá , že horní trubka vede zešikma dolů není potřeba u bojleru odvzdušňovák. Pravděpodobně topenář počítal s tím , že se to bude odvzdušňovat samo přes horní radiátory. Alle jak píšu není vidět bojler.
Bojler nám zapojovali odborníci a minulý rok šlo vše tak jak má...
Uzavřela jsem většinu radiatorů, teplo v trubkách popošlo, ale je mi divné, že víc na vracečce od bojleru (spodní trubka). Není náhodou blbě i zapojené to čerpadlo? Protože je jasné, že teda čerpadlo taha vodu ze "spodu".
Jak podle Vás by mělo být správné zapojení? Děkuji za info.
Na fotkách nic jinehé neuvidíte,je tam strašně blbý přístup,ale zkusím to nějak...
Na tělese čerpadla zhruba v úrovni připojených trubek trubek je šipka, která ukazuje směr průtoku čerpadlem.
Podle mého názoru je čerpadlo na vratce a mělo by tlačit vodu dolů. To je třeba zkontrolovat. Pokud čerpá správným směrem, vidím problém v napojení zpátečky pod čerpadlem, tedy do jeho výtlaku. Takže čerpadlo žene vodu ze zpátečky do zpátečky bojleru a pak přes bojler do výtlaku kotle. Takže se pere se samotíží z kotle. To ale samozřejmě neřeší problém při vypnutí čerpadla a provoz na samotíž.
uzavřete ten největší ventyl vedle čerpadla a čerpadlo pustte takto se vám nahřeje a odvzdušní pak můžete ventil zase otevřít a čerpadlo vypnout pomůžete si jak píše kolega uzavřením několika radiátorů ale hrozí to přetopení . počítám že při pouštění čerpadla ten ventyl zavýráte nebo ne? vevtyl je průchozí pokud jeho páka tvoří s trubkou na které je osazen znamínko - , pokud tvoří +nebo t tak je uzavřen
Pánové, jsem totálně uřícená PC v druhém patře a bojler samozřejmě ve sklepě. tak nevím jestli chci ještě teplou vodu
Děkuji za všechny rady, fakt jste zlatíčka! Chlap mi na to řekl: "no co, tak budem nahřívat jen na elektřinu". Což je podle mě blbost a zbytečné.
Podle fotky by to i na samotíž aspoň trochu fungovat mělo. Něco nejspíš brání průtoku. Sice páčky jsou ve správných polohách, ale nemusí být dobře nasazené, pořípadě ventil z bojleru či do bojleru může být poškozen. Chtělo by to zkontrolovat. Postupně vyzkoušet opačné polohy (4 kombinace) a kontrolovat, že se přiměřeně ztuha otáčí a otáčí se i hřídelka pod páčkou. Že se voda rozběhla poznáte na teplotě trubek během pár desítek vteřin.
Bojler vám nemohli zapojovat odborníci , ale Pat a Mat. Ta fotka je nicneříkající , ale s velkou pravděpodobností topíte na samotížku. Na radiátorech máte také ventily na samotížku což znamená ,,plnoprůtokový" . Voda je vychcaná.Říká si proč se budu tlačit do toho bojleru , kde mi to jde těžko , když přes radiátor to mám jednodužší. Bojler ještě máte studený a to zvyšuje ještě ten odpor. Navíc tomu hodně nahrává špatné zapojení do systému.
Čerpadlo nemáte v provozu , protože jste psala , že ho používáte jen když potřebujete zatopit v garáži. Tak že vám to nemůže tahat vodu.
Právě jsem objevil fotky. Za bojlerem vzadu jak vám vede horní trubka do kotle je automatický odvzdušňovací kalíšek. Na něm je z boku ventilek. Ten musí být stále otevřený. Někdy se stává , že odvzdušňovák bývá zaseklý. Zkuste na něj s citem poklepat.
1. poklepat na ten kalíšek jestli není zaseknutý. Zkusit povolit čepičku.
2. Zkusit přiškrtit ty radiátory
3. Pokud to nepomůže tak pustit čerpadlo. Jak se to rozchodí a bude nahřívat bojler , tak t můžete vše vrátit do normálu.
Tazatelka na naší radu čerpadlo zapla, ale začala se véc ohřívat zpátečka bojleru, což je samozřejmé, protože zpátečka je zapojená špatně a to na výtlak čerpadla a to se přes bojler pere se samotíží z kotle.
Nepomohlo, naopak by se to ještě zhoršilo, takhle vám nejde jen bojler.
doplněno 27.11.13 13:32:Ale jednu výhodu to má. Čerpadlo přes zpátečku pomohlo vytlačit vzduch z bojleru.
Oki, vzkážu firmě "A je to" ať zruší činnost
Bojler je teplý,voda se nahřívala přes noc elektřinou, přepla jsem to až začla tahle poradna.
Čerpadlo už mám taky v provozu asi hodinu a je teplá jen spodní trubka od bojleru a horní tak do poloviny.
Radiátory jsem přiškrtila, ale né úplně všechny - trochu jsem se toho bála.
Kalíšek ještě zkusím teda poklepat...
Zkuste poklepat ten kalíšek a pak přepněte na samotíž. S provozem na čerpadlo bojler topit nebude.
Hurááááááááááááááá
Tak mi to nedalo, po obědě jsem si v klidu pročetla všechny vaše rady, zašla znovu k bojleru - ke kalíšku. Takže přišla i na to, že tam je také ventilek, s kterým se otáčí (mé klepání bylo zbytečné). Otočila ventilkem a SSSSSSSSSSSSSSSSST Vstupní trubka okamžitě teplá!
Všem vám ještě jednou moc moc děkuji za rady a kdo může, dejte si štamprlu Já si už dala - 1 malou, víc nemůžu - kojím
Krásný zbytek dne přeji
A nejvíc mě těší, že má "ženská logika" byla správná
Pánové, tak mám pocit , že bitva není vyhrána
Spodní trubka (z bojleru) je stále studená. Horní je teplá, celá, i za kalíškem.
Dnes už na to kašlu, pokračování zítra...
Host nás asi přechválil
To nemusí být na závadu. Pokud je z bojleru odběr, přitéká do něj dolů studená voda, která zpátečku ochladí. Je třeba to kontrolovat, jestli po nahřátí bojleru bude zpátečka teplá. Také nemůže uškodit znovu odvzdušnit.
Než se ti ohřeje zpátečka , tak to chvílku potrvá. Ta studená voda v bojleru ji moc ochlazuje. To chce čas.
Už jsem na to taky přišla! Vše funguje jak má. Dneska jsem jen dopustila vodu, protože byl slabý tlak... tak si říkám,že už chlapa na domácnost nepotřebuju a co nebudu vědět, zas mi určitě poradíte
Díkudík všem
balhopřeji a
Přeji hezký víkend.
(tak si říkám,že už chlapa na domácnost nepotřebuju... to snad nemyslíte vážně? komu budete nadávat?)
doplněno 29.11.13 12:33:
ale tahání skříní je taky domácnost... -
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.