Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedská šikana

Od: evca* odpovědí: 27 změna:
Dobrý den,máme opravdu velké problémy se sousedy kteři bydlí pod námi a dnes už to opravdu vyvrcholilo už nevím co mám dělat jsem s toho opravdu zoufalá ...
pokusím se shrnout náš problém : Bydlíme v panelovém domě, dům máme v osobním vlastnictví problémy byli už od samého počátku co jsme se sem nastěhovali ale teď to opravdu vrcholí. Asi před rokem mi umřela babička co byt vlastnila a já jsem tu zůstala sama s dědou a teď už i s přítelem který tu bydlí s námi. pod námi bydlí starý manželský pár a neustále si na nás něco vymýšlí a slovně nás uráží. Nejvíce mě dostali tyhle situace : Můj přítel už tu se mnou bydlí asi rok a půl jsme mladí a to jim zřejmě vadí nejvíc nedávno nařkli mého přítele že jezdí výtahem a je tu cizí člověk a oni musí platit to jak furt tím výtahem jezdí (máme tu nahlášené 3 osoby což odpovídá), že mají strach že je může někdy vykrást že to klidně může být zloděj přitom ví že už tu bydlí se mnou tak dlouho. Pořád si stěžují že doma dupeme že v noci děláme rány a mi přitom normálně chodíme a v noci normálně spíme nejsme problémoví hudbu nemáme nahlas snažíme se aby o nás nikdo nevěděl. Nedávno byl zase incident s naším psem , teda spíš se psem po babičce nebyl zvyklý být sám doma a tak štěkla ale my jsme se učili ho nechávat doma protože jsme chodili do práce já jen na 4 hod denně takže déle nebyl nikdy sám doma. A to bylo křiku že ho týráme že je doma i 12 hod sám, že sepíšou na nás petici a přitom jsou to všechno lži. Opravdu se snažím jím vyhýbat protože se s němi nedá mluvit ani jednat pořád mluví to svoje a nepustí mě ke slovu někdy se už opravdu neudržím a padají sprosté slova jsem vyčerpaná, ubrečená opravdu nevím co s tím.. Dnes jsem venčila psa (mimochodem už se naučil být sám doma) a šla sousedka a někde se asi dozvěděla že jsem kadeřnice a začala mi nadávat že jím házím vlasy na okno a že mě nahlasí na živnostenský úřad ale přitom já doma nikoho nestříhám a když už náhodou, tak vlasy vždy vyhodím do koše chtěla jsem jí to vysvětlit ale začala křičet,furt to samé do kola poslala jsem jí asi víte kam tak mi ještě nadávala že jsem kráva a jiné. Přišla jsem opět s brekem domů..proč furt ty lži? Prosím poradte mi co s tím můžu dělat? jsem opravdu zoufalá, Děkuji předem za rady :)

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Takovým to debilům se nesmí nic vysvětlovat. Na hrubý pytel ještě stokrát hrubší záplata. Já bych chtěl být jejich soused místo tebe, to by dostali čouda, že to ještě neviděli. Drž se, pevný nervy a hlavně se NEDEJ A NEBOJ SE JICH!

ladinpraha*
hodnocení

2x

Nejhorší, co můžeš udělat, je začít se bránit a snažit se cokoli vysvětlovat. Tím jim jenom naznačíš vlastní pocit viny a jejich útoky to vystupňuje. Máš možnost je ignorovat, případně jejich útok s úsměvem okomentovat vtipnou poznámkou. Při zmínce o nahlášení čehokoli kamkoli bych klidně řekl "ale tam my už jsme byli, už tam o vás vědí a těší se na vás". Prostě to chce nedávat najevo žádný pocit viny a spíš všechno vtipně otočit proti nim. Ale každý to neumí.

jararaca*
hodnocení

1x

Dobrý den, souhlasím s většinou postřehů ostatních, s tím,že na tyto lidi opravdu slušnost neplatí,dopadne to tak,že se budete ospravedlňovat sami před sebou,což už vlastně děláte..a tyhle lidi to vycítí a o to jim jde,z toho mají tu zábavu a nepřestanou,je to stejné jako jakákoliv jiná šikana,agresor nepřestane dokud se mu nepostavíte...takže máte 2 možnosti:buď ignorovat a třeba časem dají pokoj (spíš nedoporučuji-je to o nervy) nebo ohlásit na policii,všechno řekněte..a trvejte na tom ať za nimi zajdou a promluví s nimi,udělejte to dřív než si něco vymyslí oni a půjdou nahlásit vás!-přečtěte si vlákna se stejným tématem! nebo to můžete řešit různými naschvály jak radí ostatní,taky to jde, když na to má člověk povahu (taky spíš nedoporučuji-může se to obrátit proti vám a rázem budete agresoři vy),osobně jsem rozhodně pro hlášení na policii,hned.

fagala*
hodnocení

1x

Dobrý večer.Také mě to nedá a vyjádřím se.Pozorně jsem četl vaše trápení a samozřejmě odpovědi na váš problém ostatních.Většiná má pravdu,bohužel jste na ně měkká a oni to ví.Tím se vám nijak nesměji,nebo tak něco.Prostě jste vy i přítel a děděček slušní lidé.což je dobře.Bohužel ale dnes je doba taková,že kolikrát by člověk spíše měl být tvdrý vůči netolerantním jedincům.Něco podobného trápilo mojí starou tetu.Bydlí v paneláku,kde ji a další sousedy obtěžovaly mladí manželé neuvěřitelným chováním.policie bez šance k pomoci,slovní urážky v podtatě každého nájemníka atd atd.Ke vší smůle se jedná o bytovku z cca 60 tých elt a bydlí tam vesměs důchodci.Teta kolikrát na víkendy jezdila k nám na Chatu,aby alespon dva dny měla klid.Nejdříve jsem to moc neřešil,řekl jsem si,že to asi tak horké nebude,starší lidé většinou přehání atd.Po jednom víkendu jsem tetu vezl domů,tam sotva vystoupila z auta sousdi hned,že ji celý víkend řvalo rádio atd atd.Na moji odpověd,že asi těžko,jelikož nebyla dva dny doma,ne mě vyjel,že co se do toho pletu,co tam dělám,at vypadnu atd.Koukal jsem jak puk.Šel jsem do kufru,že tetě vezmu tašky,teta chudák vyklepaná,at jí to nenosím,že si to odnese sama atd.Podotýkám,že je tetě 72 let,žije sama,je vdova,žádného psa atd nevlasní,má jednu dceru provdanou v německu a žádné návštěvy k ní nechodí,kromě destei dvaceti návštěv mé mamky,dcery atd dohromady za rok.Šel jsem k výtahu,soused vylítl a zas řev atd.Položil jsem u výtahu tašky,dal mu rovnou bez vysvětlování pár facek a hodil ho zpátky k němu do bytu,jelikož měl dveře dokořán.Teta chudinka byla tak vyklepaná,že jsem ji rovnou naložil a vezl ji k mamce domů.zajel jsem nazpět,zazvonil a po otevření souseda jsem mu zase rovnou vlepil pár facek a vešel jsem k němu do přesíně.Zavřel jsem dveřea následně jsem jemu i jeho slavné manželce řekl následující.Pokud se cokoli dozvím,přijdu a bude to daleko horší.Rovnou jsem mu řekl,že může volat Policii atd,prostě koho chce.Ale že si ho stejně já nebo kamarádi podají.Jedno jestli za týden,za měsíc,jedno jestli doma,na ulici,v práci atd.Až mu manželka přijde domů a řekne mu,že ji na ulici někdo neznámý beze slova vyfackoval,když šla z práce nebo nákupu a pak v klidu odešel,pak jsem zvědavý co bude dělat.Pokud věří v naši slavnou Policii atd,nebo si třeba naivně myslí,že mu dají ochranu,tak at moc nekouká na filmy.Není politik ani VIP osoba a tak at přemýšlí.Toto vše proběhlo během dvou tří minut.Celou dobu neřekl ani slovo,jen koukal.Pak jsem se sebral a v klidu šel pryč.A ted to hlavní.Nejsem žádný mafian,nemám za sebou žádnou bandu atd,normálně chcodím do práce.Je pravda,že jsem dříve trochu cvičil,ale již kolik let nic,trochu mám bříško atd.Od té doby klid.Žádné scény,žádný křik urážky atd atd.Po měsíci po dvou jsem jel k tetě na návštěvu a jak jsem přicházel ke vchodu,tak mě napadla jedna myšlenka.Zničeho nic jsem zazvonil,soused otevře,hned se zarazí a já mu řekl:Jsem slyšel od jednoho pána z baráku,že zase děláš vlny,jo?Zapoměl jsi co jsem ti řekl?Každého v baráku necháš být,jasné?Začal o tom,kdo to byl,že to není pravda atd.Nenechal jsem ho domluvit,jen jsem řekl at si dá pozor a šel nahoru k tetě.Samozřejmě mě nikdo nic takového na něj neřekl,jen mě napadlo,že trocha připomenutí nic nezkazí.Tetě jsem nic o našich rozluvách neřekl,chudák by byla zbytečně rozhozená.O to víc nechápe,kde se najednou u nich vzala"jak říkala,ta slušnost".Prostě si myslím,že by sjte se neměli dát.Vím,že si třeba řeknete ano,toto je možná řešení,ale ne u nás a třeba budete mít pravdu.Je to vše případ odo případu.Kamarád jednou říkal zase jiné řešení u nějakého podobného vydírání atd.Kámen v noci do okna.Počkat až to nechají zasklít a za týden zase kámen.Pak klidně zase.Ani dotýčný nemusí vědět,od koho ty kameny jsou.Po třetím zasklení si každý začne drbat hlavu,kdo to může být,v noci špatně spí,při každém šustnutí venku vyletí z postele,pátrá v okolí co komu kdy udělal,jestli ten nebo onen,pak si to zase vyvrací,lituje co ho to chudáka stálo(hlavně plastové okno zasklít nestojí pár stovek,ale spíš jistě nejměně tisíc,dva).Pak třeba stačí telefonem,nejlíp z budky zavolat,změnit samozřejmě hlas nebo někomu říct a říct dotyčnému,jestli chce válku,má ji mít.A bez nějakého dotazu rovnou zavěsit.Asi mě někdo na foru odsoudí za tyto rady a praktiky,ale co s takovými hajzly,kteří si vylévají zlost na starém pánovi-vdovci a jeho vnučce?Nebo je lepší,aby se nevyspaly oni a bály se si pustit doma rádio?...

jararaca*

Tak jestli je tohle pravda,tak klobouk dolů,bylo by fajn tyto problémy vždy řešit takhle,líbí se mi toto řešení ze všeho nejvíc,jsem toho názoru,že je mít dobré (velikou,očividnou) fyzickou převahu,ta totiž budí respekt už dopředu a i při hádce si každý hledí aby vás radši nenaštval...druhá stránka je,že po takovém výstupu můžete čelit trestnímu oznámení a pak to chce mít i tu povahu to ustát,samozřejmě,že bez svědků vám nic nedokážou,ale i to vyslýchání od policie není nic příjemného.

hodnocení

0x
Budete se muset naučit nebýt uzlicek nervů, tím ji jen nahráváte. Co zkusit jiné sousedy co si o nich mysli a popř u nich hledat zastání? Určitě je to dobry vychází bod... Třeba zjistíte, že si vždy vyhlednou jednu oběť a do ní šíji. S tímhle by se šlo obrátit na MU.

wau
hodnocení

0x

Tohle co popisujete, přesně takhle si představuju život v paneláku. Jeden je opilec tak huláká, druhému řve rádio, třetí má čokla co štěká jako blázen a všichni dohromady se žerou jako psi a toho druhého vidí jako největší zlo:D Já bydlím v rodinném domě, další domek cca 10 metrů a jsem v klidu :D

výtka
Upozornění od sys clayman 26. 11. 2013 14:57:26
Co tahle odpověď řeší?
hujer123*

Všude je něco. V paneláku vás zase nikdo neotravuje v neděli v 7 hodin cirkulárkou nebo motorovkou.

Tazateli bych jen poradil, že v těchto případech je slušné vychování spíše na obtíž a protistrana si jej vykládá jako slabost. Takže na babu poslat přítele a po ujištění, že nejsou žádní svědci, ji poslat kamsi s dodatkem, že ještě jednou a srazí ji za schodů.

Případně si nejak pořídit video a hlavně audio záznam jejich obtěžování a pohrozit, že bude jako důkaz přiložen k trestnímu oznámení.

Bohužel toto chování je vlastně terorismus v denní praxi a proti němu neexistuje obrana. nicméně vést proti němu boj je nutné.

evca*
hodnocení

My bohužel ještě na rodinný dům nemáme a chtěla jsem jen poradit tak nevím k čemu mi je tahle odpověď užitečná...
wau

Já vaši finanční situaci samozřejmě neznám. Při dnešní ceně nemovitostí si za bytovku domeček koupit většinou lze. Jak už jsem napsal adminovi. Ty lidi, které zmiňujete nepředěláte ani je nepřinutíte chovat se podle toho, jak by se líbilo vám. Třeba se to samo zlepší, pokud se to ale nezlepší, jistě nebudete chtít kvůli sousedům pobrekávat, sama dříve nebo později začnete uvažovat o změně bydla.

hodnocení

0x

Pokud jste si jisti tím, že nijak stěžujícísi sousedy neomezujete svou přítomností, vztahy neřešte. Pozdravte za jakýchkoliv okolností a další komentáře nevnímejte. Tím, že reagujete, přiléváte olej do ohně. Nenechte se vyprovokovat ani nejhorším slovním napadáním. Nereagujte! Zůstaňte jen u toho pozdravu, jste prostě hluchá... a nebuďte zoufalá - o to možná právě jde. Lidská závist a hloupost nemá mezí! Mějte na paměti slova klasika: Na světe je se stane mnoho hrozných havárií, ale nejstrašnější je srážka z blbcem.

bobb
Ja jsem v takovych pripadech cholerik. Asi bych se neudrzel a sproste jim nadal. Fyzicky bych nic nedelal do doby nez by me napadli prvni. Ale ve vasem pripade bych jim rekl posledni vetu. ,,me muze nasrat akorat inteligent-a do toho vy mate daleko,,

paw*
hodnocení

0x

Jedine co vam zbyva je se nad tyto veci povznest.

A pripadne opacit sousedum stejnou minci. At petici na vas klidne napisou, ale co s tim docili? Jestli jezdi pritel vytahem nebo ne jim muze byt ukradene, pokud tvrdi, ze jej neznaji, tak at dokazi, ze patri k vam. jinak to muze byt host kohokoliv jineho.At tedy dokazi, ze maji vlasy na okne a ze jsou od vas, klidne at to nahlasi na policajtech. Eventuelne si najdete neco, co je prosi souziti a oplatte jim to stejne. Ale vzdy je to otazka do loterie, ktera muze koncit i treba ho**em pod rohozkou.

hodnocení

0x

s tim barakem tu odpoved vubec nechapu , uz vidim jak kazdy bere hypoteku na 3mega na barak , kde musi makat , starat se. Jsou i ide co doma jen prespavaji , bo chodi na cely den do roboty.

Neres , ignoruj , mej je v pazi. Tyto keci jsou fakt uplne out /vlasy z okna , jezdi vytahem/ tomu se kazdy jen vysmeje. Stim psem je to uz horsi , muzou mit pravdu. Ale abych kvuli tomuto brecel a byl psychicky KO se mi zda nesmysl. Nejlepsi bude poridit si dite a uvidite teprv ten cirkus co bude delat. A co? Je to prece dite a to breci , dupe , vzteka se a soused at se vzteka a nadava komu chce :) , jinak kdyz budou davat stiznosti a stiznosti tak na uradu uvidi , ze jsou fakt nemocni :) a nebudou to resit :)

doplněno 26.11.13 16:01:

+baracek = soused co v sobotu ci v nedeli , kdyz je oslava vytahne sekacku , pilu :) nebo zacne udit. Dale soused zacne palit listi , soused je chudy a v zime topi vsim co ma a takovych je hodne , to se pak zije fajne v domecku , kdy je cela ulice od krasneho dymu , ze nejde ani vyvetrat :) popripadne krasny soused , co chova milion zvirat , ktere krasne pachnou :)

evca*
hodnocení

Děkuji všem co zareagovali na můj "příběh" je pravda že jsem se bavila s jednou sousedkou která o nich řekla že vyhledavají problémy a ať si jich nevšímáme. Snažím se jak to nejvíc jde, chvíli byl klid a ted zase to s těmi "vlasy" Když mi bylo ještě 15 tak jsem jezdívala tady k babičce na prázdniny a to si babičce stěžovali že vyhazuji kondomy s okna.. Totalní nesmysl byla jsem malá holka a musela jsem řešit tenhle problém, také jsem byla obviněná s toho že jsem posprejovala hlavní vchod u dvěří..a takhle se to se mnou táhne i teď proboha co jsem jim udělala že si na mě tak zasedli! Jsem dost citlivka tak mě to vždycky vezme je schopná stát půl hodiny u zvonku s prstem na něm dokud jí neotevřu i když sem jí řekla že už se s ní nemám o čem bavit.. je to furt dokola.. tak jsem si myslela že existuje něco čím bych jí mohla pohrozit nebo čím bych se mohla bránit..ale jak vidím je to marné :(
uska*

Evčo, nezávidím vám a držím palce. Má kamarádka v paneláku sama se třemi dětmi to měla obdobné. Až sebrala všechny síly a při jednom slovním útoku vytáhla z kapsy mobil a řekla - tak paní povězte co vás trápí, ode dneška si vše budu nahrávat a v případě urážek na vás podám stížnost a předám jim nahrávku.

Od té doby vždy nejprve vytáhla mobil a teprve pozdravila a věčná prudička ani muk. Zkuste to.

evca*
hodnocení

Děkuji moc, určitě to vyzkouším jsem pro každé řešení ..hlavně ať dají pokoj a budu šťastný člověk :)

tak začněte bejt problémový při chůzi doma dupejte občas si puste hudbu v noci sem tam neuškodí náká ta rána do topení atd třeba si to sousedi uvědomí a daj pokoj rozhodně bych jim neustupoval a nenechal se nervovat když s nima neni rozumná řeč je třeba se řídit heslem na hrubej pytel ještě hrubší záplata *cert*

S tim zvonkem podud je přitel trochu šikovny tak vam na nej muze udelat vypinač a když bude stat u dveři a dlouho zvonit tak ji to vypněte a přestane jí to bavit

evca*
hodnocení

ono je horší to že babička měla nějáké dluhy takže to není úplně jednoduché... už jsme i o stěhování přemýšleli snad časem... určitě nechci celý život řešit jen hloupé sousedy..

instalater*
hodnocení

0x

Seš moc měkká. Musíš to otočit. Ta bába se musí bát vás. Jinak to neskončí. A to že bydlíš nad ní je tvoje plus. Být na místě tvého přítele , tak to vyřeším během hodiny.

buss
hodnocení

0x

Trochu asertivity. Pokud máte nahlášené osoby v bytě, tak nechápu co řešíte. Jste slabá, prďte na ně, pošlete je někam znovu a obrňte se. A co ostatní? Nechají se také? Máte domovní řád, co je tam o chování? Lze-li to dokázat, udejte je na obci.

pfpetr*

také se přikláním k možnosti dát o sobě trošku vědět , pustit si hudbu ani ne na dlouho ale víckrát za den , to s mobilem je také fajn . Jak píší ostatní držte se hesla na hrubý pytel hrubá záplata . Přítel at na ně občas vlítne že maj moc nahlas telku a že neslyšíte vlastní rádio

kvetuse*
hodnocení

0x

Dobrý den, Vaše situace je opravdu nepříjemná, ale takových případů je dnes více. Vaši sousedé jsou staří, závistiví a zatrpklí, prostě se nedokáží smířit se svým stářím. A asi nebudou úplně duševně fit. Nám trvaly problémy s jednou sousedkou 35 let a vydrželi jsme to - umřela. Začalo to. když se do paneláku přistěhovala naše mladá krásná maminka a tato sousedka na ni žárlila, protože nebyla nejmladší - krásy taky nepobrala - typově "zlá barka". Jejím největším koníčkem byly pomluvy, házení špíny na lidi a dělání pekla. Neustále si na nás stěžovala, naváděla sousedy proti nám, i když neměla k tomu žádný důvod. O sobě a o své rodině však mluvila v superlativech. Situace s ní se však zhoršila, jakmile se dozvěděla že my dcery chodíme na střední školu, zatímco její dcerky skoro devítku nevyšly. Zašla tak daleko, že docházela do škol nás pomlouvat a snažila se, aby nás ze školy vyhodili. To se jí naštěstí nepodařilo. Potom se i zaregistrovala ke stejné lékařce, aby nás i tady mohla špinit a pomlouvat. Vymýšlela si, že jí vulgárně nadáváme,že jsme se vyučili za maso uzeniny (nic proti učebním oborům), protože nesnesla srovnání se svými dcerami, které mají stejnou životní náplň jako jejich maminka. Psala nám anonymy a udání na finanční úřad, poslouchala za dveřmi a její dcera nám dokoce nahlížela v noci do ložnice, protože jsme ráno našli přistavenou lavičkou pod oknem a byla viděna. A ještě ai představte šmírování z okna, kde jdete, v kolik hodin se vracíte, s kým jdete. To co zažívají celebrity s paparazzi, je jen slabý odvar. Byl to 35 let trvající psychický teror. A dodnes nevím, proč se tak na nás celá její rodina zaměřila, nikdy jsme jim nic neudělali, jediné vysvětlení je závist a psychická nemoc. Nikdo mi to dokonce nechce ani věřit, myslí si, že přeháním, ale je to pravda. Jenom abyste věděla, že se to děje snad v každém českém paneláku. Takže možná ani stěhování nepomůže.

vztahy
hodnocení

0x

Je potřeba rozlišovat mezi dobrem a zlem, pravdou a lží, krásou a ošklivostí. Pokud lidé nedokáží rozlišit těchto 6 pojmů, tak každý vztah se musí rozpadnout a to i ten sousedský.

eivlis*
hodnocení

0x

Ahojky, doufam, ze se u vassituace v panelaku uz uklidnila,ale uprimne tomu moc neverim, protoze panelak je katastrofa,tedy alespon pro nas s manzelem taky byla.Bydleli jsme v panelakuv predposlednim patre a nad nama rodina,ktera delala porad takovy bordel ve dne v noci, vycitali nam,ze nam cele noci prokrici nas mesicni syn a oni pritom kraval hudby, dupani a peklo na zemi.Sli jse za nima se v klidu domluvit,slusne a jen sama sprostota, arogance,neochota cokoliv resit..Byla to valka otevrena..Prad delali takovej bordel dal a jeste i naschvaly.Asi si mysleli, ze jsou nahore v krajnimbyte a oni jsou tady kralove,takze jsme se smanzelem uz fakt nastvali a to peklo jim vraceli.Pousteli jsme jim v radiatorech techno a milion desu..Nicmene jsme vedeli,ze takto se zit neda a hledali jsme rodinny dum..Nasli jsme a ted zijeme v raji-v tichu.Casto jsem v panelaku brecela a nechapala jak nekdo muze byt tak zlej,ale nekteri lidi jsou opravdu svini jak i ty pises ohledne tech pod vama,ze vam sproste nadavaj, pomlouvaji,vymysleji atd...Ja bych to tem zmetkum vracela..Se zlem se musi bojovat, protoze vim,e domluva casto nepomaha a blahvi,kteri to tvrdi..Asi jeste nezazili opravdovej stret s pitomcem a ten je opravdu nejhorsi jak se rika..Nicmene se bjim,ze ve vasi situaci nic nepomuze a blbec vzdy vyhraje a slusnej clovek radeji odjde, aby mel klid.. Drzim palce!

bambula*
hodnocení

0x

Mému příbuznému proti všem jeho námitkám byl v blízkosti jeho bytu povolen provoz soukromé dílny 24 hodin denně s nepřetržitým hlukem a to 12 metrů od ložnice a 15 metrů od obýváku, nepřetržitý hluk zápach obtěžování a nic nenadělá a proto zdali máte občas konflikt neb problém a v mezidobí klid, veřte, že jsou někteří ovčané v Banán Česku na tom ještě hůře

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]