Nejste přihlášen/a.
Já Vám všem velice děkuji, ale potřebovala bych vědět, jak je to se stavebním úřadem a nějakým povolením, když to není objekt k bydlení, ale zemědělská stavba...musím nejdřív na stavební úřad? A co když mi přebudování stodoly nedovolí?
Jde jednoznačně o změnu užívání stavby, takže k získání popisného čísla budete potřebovat kolaudaci (a k ní spoooustu lejster a povolení - projekt, statik, hasič, hygienik, ochránce životního prostředí...). Spolupráci se stavebním úřadem se nevyhnete. Pokud Vám to z nějakého důvodu nepovolí, máte smůlu. Lze to samozřejmě postavit bez povolení, ale v tom případě zapomeňte, že Vám to někdo uzná jako obytný dům a že dostanete popisné číslo. Absence toho čísla Vám pak přinese nespočet dalších problémů.
Osobně bych stodolu začal nenápadně adaptovat maximálně v rámci ohlášení stavebních úprav a je otázkou, zda je nutné mít objekt kolaudován jako obytný objekt. Mám osobní zkušenost, že když se člověk úřadu moc ptá, moc se doví a když se jim podá prst, utrhnou ruku. Vždy záleží na konkretních úřednících a zvyklostech v místě a místních občanech. Jsou místa, kde se nějaká přestavená stodola neřeší, jinde se zase sousedé napráskají za nepovolenou kůlničku nebo plot.
Takže před padnutím do jha úřadu, projektantu a všelijakých povolovačů bych napřed udělal místní špionáž a pak bych operativně řešil. A na případném stavebním úřadě bych ev. nepřiznal celý rozsah adaptace, jen části pro obytný prostoru. O zbývajících užitných prostorech bych se vůbec nebavil.
Jeden známý si koupil něco podobného, na dvůr si postavil velký obytný přívěs ve kterém přechodně s paní žil a nenápadně si objekt přestavovali, naprosto bez dohledu úřadů. Později se stejně nenápadně do objektu přesunuli a bylo dokonáno.
Sám jsem si ze stodoly udělal nádhernou dílnu. Dnes mi pani navrhuje, že si z ni uděláme velký obývák. Je to suché, izolované, zateplené, velká plastová okna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.