Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení vlastníka budovy - vzor

Od: r85adek odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Měl bych dotaz na rozdělení rodinného domu na dvě bytové jednotky. Minulý rok jsme dokončili nástavbu rodinného domu mých rodičů a nyní bychom potřebovali barák rozdělit na dvě bytové jednotky. V současné době jsme v katastru nemovitosti napsáni následovně: otec ½, já ¼, manželka ¼.

Chtěl bych se zeptat jak dále postupovat na katastru nemovitosti. Abych řekl pravdu tak na katastru mi nebyli schopni sdělit moc informací. Jen stále se opakovali ať se obrátíme na advokáty a ti sepíši "prohlášení vlastníka budovy". Následně jsem se obrátil na tyhle lidi, ale částka kterou mi řekli mě zarazila. Tudíž jsem začal brouzdit po internetu, našel jsem si pár vzorových ukázek prohlašení vlastníka budouvy a chtěl bych se zeptat, zda-li si můžu tohle prohlášení sepsat sám.

V případě, že Vás napadne jak jinak postupovat a nebo co ještě budu potřebovat tak budu vděčen za jakékoliv informace

S pozdravem

Žáček Radek

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dělal jsem to před půl rokem a za prohlášení vlastníka jsem zaplatil 1500,- Kč za jednotku. (+ 1000,- Kč kolek na katastru za celkové rozdělení). Aby jste měli každý bytovou jednotku na svém listu vlastnictví tak Vás to nemine. Taky si co zvládnu raději sepíšu sám, ale tohle bych si netroufnul. Celý dům se musí poměřit a do prohlášení zakreslit.

r85adek
hodnocení

díky moc za odpověď. Mohl by jste mi říct co Vám na tom přišlo nejsložitější? Já mám plány od obou (budoucích) jednotek. Abych řekl pravdu tak pán, který mi je ochoten tohle udělat tak požaduje 3tis za každou jednotku a ještě si přeje, abych mu vše zakreslil sám a sám sepsal, kde se co nachází a co užíváme společně.

Vezmete plány, kde mu zakreslíte co koho bude a co budou společné prostory. Dle mého názoru by si měl stejně dům projít, proměřit a zapsat si sám co jsou společné prostory. To co si tam necháte napsat tak to bude zapsané v katastru, takže je to na Vás hlavně skrz případné spory v budoucnu. Mě na tom celkem nic složitého nepřišlo, když mi to dělal zodpovědný člověk. Musíte najít jiného pána.. určitě nebude jediný

buss
hodnocení

2x

Jste tři vlastnícj, tak si napište smlouvu, dohodu ohledně společných částí - které to jsou, opravy, údržba, modernizace, dle čeho příspěvky (nejspíše dle plochy), zda 2 vodoměry, elektroměry atd. V katastru snad takto jako vlastníci s podíly jste uvedeni. Žádný! zákon vás nenutí si něco sepsat, je to na vás jak se domluvíte! I když papír je papír.

r85adek
hodnocení

dobrý den,díky za odpověď. Abych řekl pravdu tak my jsme také v tomto žili a také máme sepsanou dohodu. Dle katastru je to nedostačující. Na katastru se stále opakují, že bez vyřízení "Prohlášení vlastníka budovy" nám nezanesou do katastru barák jako dvě bytové jednotky. My dvě bytové jednotky potřebujeme prokázat k úvěru.

buss

Tak si pročtěte katastrální zákon + vyhlášku, zda je jejich požadavek správný, vč. nového OZ co bude od r. 2014, pokud to do konce roku nestihnete. Měli jste se zeptat, kde je takovýto postup uveden a jakém rozsahu. Předpokládám, že dům je takto zkolaudován.
U vás nevzniklo společenství vlastníků jako právnická osoba podle zákona o vlastnictví bytů.
Pokud by to bylo povinné, prohlášení na intu najdete, tak si ho upravte. Odkaz na adokáty je podivný, mají poradit a vy si to můžete, když už , sepsat sami, maximálně nechat ověřit, Zavolejte si na jiný okres a poptejte se.

r85adek
hodnocení

zákon i vyhlášku jsem si přečetl a proto jsem začal psát i tady, ptž částku co oni chtějí mi příjde nadsazená. navíc, když takovýchto prohlášení na internetu je spousty. Jen všichni z katastru se mě stále snažili přesvědčit, že to sám nedokážu a že potřebuji někoho kdo rozumí právům popř. nějaký advokát. Nicméně opravdu díky za Vaše komentáře

buss

Dlabte na ně a napište si to, nadhazují kšefty. Víte kolik je u SVJ nic neříkajích, pitomých Prohlášení? Poptejte se na jiných katastech a hlavně kde to je stanoveno, možná jinde budou vstřícnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]