Nejste přihlášen/a.
Zdravím vespolek,
letos jsme se na jaře přestěhovali do vlastního bytu a je před námi první topná sezona. Již nyní když topíme tak se mi zdá, že radiátory v pokojích jsou relativně chladné. Máme plynový kotel a k němu cca 4 radiátory a dle meho nazoru by tyto radiátory měly být po pulhodine topeni horké, že se na nich nedá udržet temer ruka, nebo se mylim? Mame na kazdem radiatoru nainstalované termoventily, které jsou vytocene na nejvyssi stupen a presto neni radiator prilis horky. Zkousel jsem i odvzdusnovat, ale vse je v tomto ohledu v poradku. Nevim tedy jestli treba kotel jede na plny vykon, jestli jej nemame nejak ztlumeny treba pres pokojovy termostat ci s nim neni neco v neporadku. Nebo jestli mu jen trva dele nez pulhodiny nez radiatory rozpali. Diky za pripadne rady a nazory
A co kdybys termoventily nastavil na stupeň 3 a potom postupně přidával a nebo ubíral, podletoho jakou teplotu v miístnosti chceš.
Plynový kotel je dobré před topnou sezónou nechat vyčistit případně seřídit. To musí udělat odborník.
Jestli ti do zapínání kotle mluví termostat musíš zjistit ty u toho termostatu - jestli je zapnutý nebo vypnutý.
My máme hned za plynovým kotlem duomix, a tím si nastavím teplotu vody, která půjde z plynového kotle do topení. Když to dál na stupnici duomixu na "trojku" tak je teplota topné vody do radiátorů asi 35 až 40°C takže vlažná.
A pokud zapnu plynový kotel tak ohřátí vody v kotli z 20°C na 70°C trvá možná pět minut. To je ale uzavřený duomix a voda z motle nejde do topení. Až mám vodu v kotli ohřátou na 50°C tak to pustím do topení.
Pokud tam duomix nemáš, tak ohřátá voda jde do radiátorů a protože máš radiátory otevřené na maximum, tak ten kotel nestačí ohřívat vodu. Musíš si s tím pohrát a najit nějaký kompromis v nastavení termoventilů, termostatu a kotle.
Vubec netusim jestli tam neco jako duomix mame. V tomto jsem naprosty laik bohuzel.
Drive jsem mel ventily nastavene jen cca na stupen 2-3 ale pote co pokoj vubec nebyl vyhraty tak jsem jej nyni zesilil a cekal rozdil...vytapime nyni vicemene dva prostory: obyvak s kuchyni na cca 20°C se vetsinou vytopi behem pulhodinky (vetsinou to zvedne o cca 1,5°C oproti teplote co jsme v praci), ale problem je predevsim s loznici, ktera ma tak polovinu m2 a nejsme schopni ji vyhrat za tu pulhodku ani na 19°C, napadlo me ze to bude napr jinou svetovou stranou oproti obyvaku, ale nevim. Pritom je tam pouze jedna 3m dlouha vnejsi zed oproti obyvaku, ktery je na rohu domu a maq tudiz stejne orientovanou zed a jeste jednu dalsi, takze logicky by melo byt narocnejsi vytopit prave obyvak a loznice by mela byt skoro pretopena...
jedine ze bychom opravdu meli nejak nizko nastavenou teplotu vody v tech radiatorech, ale netusim jak to zvysit, mame sice navod ke kotli i k termostatu tak to jeste zkusim procist a snad neco najdu. Jinak nas pristi vikend ceka rocni revizni prohlidka kotle, tak bych se technika poptal co s tim udelat, ale neradi vyhazujeme penize uz ted za plyn a pritom je chladno v pokoji
Podle mě je třeba druhým stupněm regulace přiškrtit radiátorový ventil v místnosti, kde je pokojový termostat. Tím zajistíte, že se tento pokoj bude ohřívat pomaleji a to zajistí dostatek času, aby se ohřála i ložnice. Provizorně to můžete vyřešit tím, že přivřete radiátorový ventil v místnosti, kde je prostorový termostat. Ovšem hodně záleží na dispozici celého bytu, kde je umístěn termostat, jsou-li radiátory dostatečně dimenzovány atd. Řešením by mohlo být i umístění termostatu do ložnice, jakožto nejchladnější místnosti a teplotu v ostatních místnostech vyladit termostatickými hlavicemi.
vyzkousel jsem ted jeste na radu tchana (voda plan topeni) si pohrat s uzavery pod jednotlivymi radiatory. Je pry totiz mozne ze jsou privrene a tudiz netopi jak maji. Nutno rict, ze jsme v novostavbe, kde pred nami nikdo zatim nebydlel a letosni zima je prvni, kterou tento kotel ma zvladat (dosud jej vyuzivali pouze k temperovani). Pohral jsem si teda s temi srouby a nyni je slyset pri topeni jak v radiatorech syci (asi) voda coz dosud slyset nebylo. Tak snad je to takhle spravne, zapnul jsem topeni tak za chvili uvidim jestli bude nejaky rozdil. Nevim totiz jestli se melo povolovat oba nebo jeden povolit a druhy pritahnout ci opacne..je to trosku alchymie...
Zkuste jednoduše chytnout na trubku topné vody co vám jde z kotle a porovnat to pocitově s trubkou topné vody na radiátoru při naplno otevřené termohlavici. Pokud to bude plus minus stejné, tak je třeba zvýšit teplotu na kotli.
Pokud rozdílné, bude přiškrcený radiátor, nebo vedení vody na cestě od kotle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.