Nejste přihlášen/a.
Máme v bytě šestiramenný lustr ve kterém neustále když se zmáčkne tlačítko na rozsvícení praskají postupně žárovky. Jeden den rozsvítím a praskne jedna, pak třeba týden nic a při dalším rozsvícení praskne další. Čím to může být?
Často to dělá nedokonalý kontakt v objímce žárovky (či v některém spoji v lustru). Dochází tam k nepatrnému jiskření, čímž vznikají napěťové špičky a žárovky to nemají rády. Někdy pomůže lehké napružení kontaktů v objímce (vypnout jistič!), ale často se uvolní spojení mezi kontaktem a nýtkem, kterým je kontakt vodivě spojený se svorkou. Někdy stačí nýtek trochu rozklepnout, ale jistější je ho s kontaktem sletovat (pokud nepoužíváte žárovky větší, než 75W, tak stačí cínem).
doplněno 21.11.13 13:50:pokud praská pokaždé jiná žárovka, zkontrolujte všechny spoje v lustru.
doplněno 21.11.13 15:22:tomkk - Jistě, ale v objímce to bývá nejčastěji, protože tam je nýtovaný spoj namáhaný teplotními změnami.
no já bych nejdříve změřil napětí v síti...jestli tam není víc jak 235V.není také marné kouknout na žárovky jestli jsou na 220, nebo 230V
V jiné místnosti mě v jiných lustrech nic nepraská. Myslíte, že může být vyšší napětí jen v té jedné místnosti?
Nepíšete, v jakém typu domu bydlíte a jaké tam máte žárovky, jestli E24, nebo E14 a jaký příkon a jestli jsou třeba špatně chlazené pod sklem. Problém může být v tom, že nyní většina lidí logicky šetří a nastrká tam třeba 4x40W (nebo dokonce 25W). Vlákna těchto žárovek jsou poměrně citlivá na vibrace/otřesy. A nemusí ani nutně nad vámi někdo dupat. Podle provedení stropu může stačit i tlak vniklý prudkým zavřením/otevřením dveří. Já jsem takto často měnil v lustru 4x40W E14 cca jednu měsíčně (pružný laťový strop). Nakonec jsem přešel na 4 úsporky 9..12 W (Osvědčily se mi ty s krouceným sklem do spirály) . Normálně úsorky nemusím a u větších výkonů kolem 20W odcházejí na můj vkus velmi často, ale s příkonem kolem 10W docela drží. Jedna stojí v Tescu 50..60 Kč, v akci i míň. Můžete začít třeba tím, že napřed osadíte jen jednu, nebo dvě.
(V tom lustru se vám vždy bude zdát, že mají nižší životnost, protože je 4x vyšší pravděpodobnost, že některá z nich odejde. Ale týden je samozřejmě extrém.)
doplněno 21.11.13 14:57:Teď vidím dokonce šestiramenný.. To je opravdu hodně. Když teoreticky koupíte všechny žárovky nové, tak i při normální životnosti začnou odcházet třeba po dvou letech v rozmezí pár měsíců. Protože je měníte po jedné, tak pak to klidně může vyjít tak, že odcházejí v rozmezí týdnů jedna po druhé a vy máte pocit, že stále nějaká praská.
Takže se raději zeptám, odchází vám jistě i nově instalované žárovky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.