Nejste přihlášen/a.
ZdravímAno,má samozřejmě právo na to,aby měl klíče,ať už v případě havárie dejme tomu vody,požáru,atpod.Nicméně,bez jakékoliv příčiny ve vašem bytě nemá co dělat!
Jen dodám,že toto by jste měli mít v nájemní smlouvě.Já jsem pronajímatelkou bytů již řadu let,ale nikdy bych si bez příčiny nedovolila tam sama vejít!
Dobrý den, už bylo zodpovězeno přesto jen přispěji se svými zkušenostmi. Pár podnájmy jsem si prošla a musím říct, že většina majitelů mi umožnila výměnu zámku a klíče neřešili (to byly asi spíše vyjímky).
V současném podnájmu si jeden klíč od bytu nechal majitel s mým souhlasem a jsme domluveni, že ho má jen pro jistotu, kdyby se něco stalo (například bych si zabouchla). Pravidelně si chodí byt kontrolovat, ale vždy v mé přítomnosti.
Dokonce jsem se setkala s paní, která při podpisu smlouvy klíč zapečetila do obálky a řekla mi, že si můžu kdykoliv přijít zkontrolovat, že klíč nevyndala.
Pokud to shrnu, tak chování majitele bytu ve Vašem případě je opravdu zarážející a rozhodně si to nenechte líbit.
Z těchto důvodů jsem si vždycky nerad pronajímal byt, protože mnoho majitelů na podmínce ponechání jednoho klíče trvalo. Jenže mě se zase nelíbilo, aby ty klíče měli - přece jen představa, že by se mi mohli hrabat ve věcech mě zrovna nenaplňovala. Doporučuji zakoupit vlastní vložku zámku (neboť nevíte kolik kopií existuje od té současné) a ze svazku klíčů k nové vložce jeden vložit před majitelem do obálky s tím, že ji zapečetíte podpisem Vaším a podpisem pronajímatele. Pečeť s podpisy je vhodné ještě přelepit průhlednou lepící páskou, abyste měla jistotu, že obálka skutečně nepůjde rozlepit tak aby to nebylo poznat. A do smlouvy (popřípadě jejího dodatku) o tomto opatření zaneste speciální odstavec, s tím, že máte právo se na požádání přesvědčit o tom, že pečeť je neporušená. Někde na internetu najdete nejspíš i vzor takové smlouvy. Pokud je majitel bytu solidní a jde mu skutečně jen o to, aby měl klíč z bezpečnostních důvodů, tak na to jistě přistoupí. Jinak pokud by neoprávněně vstoupil do vašeho bytu, je to trestný čin "Porušování domovní svobody" za který dokonce hrozí trest odnění svobody. Přesto jsem se setkal s tím, že jeden majitel do bytu neoprávněně vstoupil - bylo to za situace, kdy jsem měl o jeden byt zájem a domluvil se na prohlídce. Jenže v bytě byl ještě nastěhovaný jeho stávající nájemník, který se měl za týden vystěhovat. V době prohlídky jsme ho však nezastihli, tak majitel do bytu vstoupil bez jeho vědomí. Na základě tohoto jeho jednání jsem o byt stratil zájem. Pokud chcete mít absolutní jistotu, kupte si kameru s pohybovým čidlem, která odešle na váš mobil fotografie toho, kdo by do vašeho bytu vstoupil. V případě, že by se to opravdu stalo, tak byste tím získala důkaz. Kamera musí mít záložní baterku pro případ, že by někdo nejdříve vypnul proud. Dá se pořídit cca za 8 tisíc, možná i za méně. Je k ní dálkové ovládání, kterým byt při odchodu zabezpečíte a před otevřením dveří kameru deaktivujete. Také doporučuji mít nájemní smlouvu uloženou mimo pronajatý byt a nájem posílat výhradně na účet.
Právo nemá - pokud se nedohodnete ve smlouvě jinak. Jste mu ale po předchozí domluvě povinni umožnit vstup do bytu pro kontrolu stavu bytu, ovšem vždy jen ve Vaší přítomnosti. Výjimkou může být případná havárie, při které by mohla vzniknout větší škoda (prasklé potrubí, únik plynu a pod.) V tom případě smí byt otevřít i násilím, ale měl by s sebou mít další nestrannou osobu, jako svědka.
doplněno 19.11.13 19:07:Pokud tam vleze bez Vašeho vědomí, je to normální vloupání a můžete na něj podat trestní oznámení. Ovšem počítejte s tím, že v tom případě asi přestanete být jeho nájemcem.
doplněno 19.11.13 19:19:Výňatek z dosud stále platného OZ - (možno nahlédnout zde)
V. 4. 2. 4. Povinnost umožnit kontrolu užívání bytu
Tato povinnost vyplývá z obecného ustanovení o nájmu (§ 665 odst. 1). Podle tohoto ustanovení je pronajímatel oprávněn požadovat přístup do bytu nájemce za účelem kontroly, zda nájemce užívá byt řádným způsobem. Výkonem tohoto práva nesmí být nájemce nepřiměřeně obtěžován, jednání nájemce rovněž nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Vždy je zapotřebí, aby pronajímatel v dostatečném předstihu nájemce upozornil, že hodlá provést kontrolu užívání bytu a aby kontrola, resp. provádění nepřiměřeně časté kontroly nemělo šikanózní charakter.
Natiole,
pronajímám byty. Vždy požaduji po nájemníkovi, aby si vyměnil v hlavních dveřích vložku Fab a tu mi vrátil. Dokonce i rád mu jí vyměním. Takže jako správce objektu nepotřebuji k ničemu klíče od pronajetého bytu.
Je nepřípustné, aby vlastník domu chodil do Vašeho bytu, bez Vašeho vědomí a souhlasu. Osobně bych žádal nápravu, tím že si vyměním sám zámek.
Dále pronajímám i prostory kanceláří. Nájemník má možnost rezervní klíč zapečetit do schránky a uložení na sídle pronajímatele, pro případ technických problému. VŠICHNI toho nevyužívají a mám klíče od jejich kanceláří. V případě nutné potřeby (alarm z jejich kanclu) jim zavolám, že s někým vstupuji do jejich prostoru na kontrolu. Častěji mi ale volají, že si zabouchli klíče na stole, zdali jim nedojedu otevřít kancl.
Dokonce mi po roce z pronajatého bytu volal nájemník, že si manželka zabouchla dveře a nemůže domů. Sdělil jsme že jim moc nepomůžu, páč nemám klíče. Zjistilo se, že si zámek ještě nevyměnili a tak jsem jim večer odemkl byt.
To je jen na vysvětlení slušných vztahů.
Pane Milane. A jak byste resil situaci, kdy najemnici napr. odjedou na dovolenou a najednou Vam bude volat soused, ze mu prsi na hlavu.
Podle mne nechat si klic od pronajimane nemovitosti je jiz kvuli podobnym krizovym situacim prozyravost.
Tim nerika, ze se tam ma lezt bez vedomi najemnika, ale pristup by mel byt zajisten.
axusi,
asi Vás nepotěším, ale normálně dojdu k uzávěru vody a uzavřu přívod vody. Pak se bude řešit problém, podle konkrétního bytu, třeba jako když utíká plyn.
Koho bude volat soused? Havarii, vlastníka domu, který je taky na dovolené, nebo bydlí v 150km odtud?
Koho byste volal vy?
Vím jak to myslíte, ale takto nelze přeci svěřit klíče někomu, koho neznám. Osobně mají klíč od moji chalupy sousedi, kterým věřím, ale stále odmítám, abych jako správce domu měl klíče od bytu nájemníků.
OK, asi je na mysli uzavřít hlavní přívod, a co na to ostatní nájemníci (kteří mají uzávěr v bytě), co nic neporušili a budou čekat až se další vrátí z dovolené která trvá ..? Nájemní byt je vlastníka, ne? Jsou jistá oprávnění ...
buusi, "Nájemní byt je vlastníka, ne? Jsou jistá oprávnění ..tak je laskavě sdělte...
nájemVlastník bytu žije v cizině. Co radíte teď,
Vlastník bytu bydlí 200km. Co radíte teď,
Vlastník bytu je na dovolené. Co radíte teď,
Děkuji
doplněno 19.11.13 21:09:Pronajímatel bydlí taky v tomto domě a odjel na dovolenou. Z jeho bytu začala vytékat voda. Měl by mít někdo od jeho bytu klíče?
Pokud nikdo klice nema, nebo ten, kdo je ma je daleko, tak se holt do bytu vnikne nasilim, pomoci zamecnika a pod. V takovem pripade se neda nic delat.
Me jako majitele by ale dosti mrzelo, ze mam znicene dvere, pripadne i futra jenom kvuli tomu, ze u sebe nemam klic a stojim pred zamcenyma dverma, za kteryma se deje neco, co me poskozuje moje vlastnictvi a zpusobuje skodu druhym.
Zkratka kdyz ta prileziotost zasahnout je, je lepsi varianta ten klic mit, nez nemit.
doplněno 19.11.13 22:11:A s tim klicem od bytu, kde bydli sam majitel je lepsi kdyz ano, kdyz nekdo dalsi, kdo je pobliz ten klic ma.
Muj soused ma take klic od meho bytu. Muze se tim predejit spoustu neprijemnosti.
Kolego axusi, souhlasím s větou "je lepsi kdyz ano, kdyz nekdo dalsi, kdo je pobliz ten klic má", to už píšu i v předcházejících příspěvcích, ale stále nevidím povinnost (přání) aby měl majitel domu od každého bytu klíče. Vždyť to lze vyřešit i tím, že je bude mít můj syn, který bydlí o kus dál a na zavolání přijde..
Zkrátka nebráním se tomu, že by měl mít někdo klíče od mého bytu, komu důvěřuji, ale bráním se tomu stavu, jak popisuje tazatelka.
Noo, myslím, že jako pronajímatel neznáte svá práva, co se týká odpovědnosti za svůj majetek. Když odkazuji na nějaký zákon, píšete už zase? Jako pronajímatel je váš problém, jak si to ošetříte u vlastního majetku, odpovídáte si za něj sám. Můžete si přibrat právníka.
Milý kolego bussi, když napíšete, že to řeší zákon, který má desítky stránek a stovky paragrafů, je to rada k ničemu. Zrovna tak jako věta "myslím, že jako pronajímatel neznáte svá práva, co se týká odpovědnosti za svůj majetek" Vůbec nevím co s tím chcete říci, ve vztahu k předání klíčů od bytu vlatníku nemovitosti.
Kdybyste byl tak laskav, a sdělil, že předpis číslo a v § xy je napsáno, že klíče od pronajatého bytu můsí mít i vlastník, považoval bych to za skvělou odpověď a určitě bych jí označil jako dobrou.
Panelák se 14 patry, na každém patře 5-6 bytu.. kam ti lidé dávají klíče, kdyb se náhodou něco stalo s vodou..
Domnívám se, že zacházíme daleko od dotazu tazatelky.
Tak já se zrovna chystám pronajmout byt. Mám jednoho zatím nejistého zájemce, který mi řekl, že tam bude jen přes týden a o víkendech bude jezdit někam jinam, a že tam klidně mohu o víkendech bydlet.
I přes jeho nabídku bych si to nikdy nedovolil. Po tom řešení se zapečetěnou obálkou mám v plánu to udělat přesně tak. Do nájemní smlouvy chci napsat, že si chci kontrolovat, zda je byt využíván v souhladu se smlouvou a že to budu občas kontrolovat a to vždy po předchozí dohodě a za přítomnosti nájemníka. Lézt nájemníkovi do bytu je absolutní nesmysl.
No, já nevím, proč by soukromý pronajímatel měl mít klíče od mého bytu. Já bych si tedy zámek hned první týden vyměnil.
Družstva, obce a ostatní větší pronajímatelé taky nemají klíče od bytů (probátum est).
I když teď jsem si všiml, že nejde o nájem, ale o podnájem. Podnájemník má mnohem menší práva než nájemník.
Nájem - podnájem... tyhle pojmy si občas lidi pletou. Tazatel píše, že je podnájemník a do bytu chodí pronajímatel (majitel bytu). Kam se poděl ten mezičlánek - nájemník? Takže podle mé doměnky nejde o vztah pronájem - podnájem (což neexistuje), ale o normální vztah pronájem - nájem.
Ovšem na skutečnosti, že tam majitel bytu nemá co dělat to nic nemění.
doplněno 20.11.13 09:21:Tady se to řešilo.
doplněno 20.11.13 09:23:Stragen - jo, to máte asi pravdu, ale na podstatě věci to nic moc nemění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.