Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivné chování hlavního jističe

Od: ivancap odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, mám záhadu a potřeboval bych radu.

Panelák, 40 let staré původní jističe a hlavní jistič (černé bakelitové), elektroměr před 2 lety měněný - digitální. Spotřebiče klasické, žádný extrém - TV, lednice, PC, světla.

Vše fungovalo až do včerejšího večera. Ze zdroje PC se začlo ozývat chrčení, tak jsem ho vypnul s tím, že asi odešel zdroj. Později jsem koukal na TV a zase chrčení v televizi, ta se vypla po pár minutách sama a s ní i všechna světla. Chrčení bylo slyšet i z jističe z okruhu, kde je TV. PC je na jiném okruhu, tam nevím, jestli předtím příslušný jistič chrčel. Hlavní jistič nebyl vypadlý, jen ten jistič okruhu s TV. Vypnul jsem tedy všechny jističe, znovu nahodil a zkoušel. A zjistil jsem následující:

Jistič z okruhu s TV chrčí a i s malou zátěží vypadává, ostatní 4 jističe (2 světelné okruhy a 2 zásuvkové) vypadají OK (tedy i ten s chrčícím PC), hlavní vypadá také OK.

ALE:

V zásuvkách je 230V bez zátěže, při jakékoliv zátěži okamžitě 0V. Světlo se po zapnutí na vteřinu slabě rozsvítí, pak tma. Stejně se to chová i když obejdu jednotlivé jističe a zapojím zátěž přímo před jednotlivé jističe (tedy přímo na přívod z hlavního jističe). Během testování a asi deseti pokusů (měl jsem nahozený jen jeden zásuvkový okruh a v něm jen jeden spotřebič 100W) se jednou stalo, že se spotřebič na zátěž asi na minutu rozjel, ale pak to zase spadlo na 0V.

Co to může být? Odešel hlavní jistič? Jak může odejít tak, že přes něj neprojde žádná zátěž a proč se nevypíná? A proč se to tedy jednou na chvíli rozjelo? Koho kontaktovat? ČEZ? Nebo jakéhokoliv elektrikáře? Mrazák už jsem musel vyklidit, jinak je mi to už časově jedno.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

daniell*
hodnocení

1x

předně jistič asi nechrčí zaměřil bych se spíše na stykač. Jističe by si opravdu zasloužily modernizovat. Kontaktujte "jakéhokoliv" elektrikáře. Problém je v tom že takto na dálku se těžce radí, to je potřeba vidět. Každopádně se v tom sám moc nehrabte.

tor
hodnocení

0x

Předpokládám, že instalace je vedena v hliníku. Mrkněte jestli jsou všechny vodiče jak v zásuvkách tak na svorkách jističe dotažené. Chrčení vydává jiskření nedotažených vodičů. Měl by to přejít elektrikář s oprávněním.

ivancap
hodnocení

Díky.

Je to v mědi. Dotažení klidně zkontroluju, ale podotýkám, že pokusy jsem dělal převážně jen s jedním nahozeným okruhem, na kterém je jedna zásuvka. A že jsem to zkoušel připojit i napřímo před jističovou skříň.

Chrčení neřeším, zřejmě odešel ten jeden jistič, ten jsem odpojil a nevšímal si ho. Řeším to, že to nejede s jakoukoliv zátěží a jestli za to může hlavní jistič.

mustek
hodnocení

0x

Pozor na to, aby nebyl špatný kontakt v nulovacím můstku. Předpokládám, že se jedná o nulovanou soustavu a pokud je špatný kontakt v nulovacím můstku, tak se dostane na kostru zemněného spotřebiče plné síťové napětí.

ivancap
hodnocení

Teď jsem změřil, že nahoře na jističích je 27V (nulový můstek oproti horním kontaktům jističů), ale kde se bere, to netuším. Napadá mě jen to, že je tam po straně zvonek, který je přes nějaké trafo (schované asi někde za jističema) přímo napájen...

ivancap
hodnocení

Tak zvonek je v tom nevinně. Jede nezávisle na hlavním jističi a má svůj přívod ze společných prostor paneláku.

Ale těch 27V je divných. Fázový vodič od hlavního jističe proti nulovému má 230V. A fázový vodič od hlavního jističe proti řadě kontaktů na horní straně jističů, která není zřejmě nikam zapojena, má těch 27V.

mustek

Zkus třeba zapnout žehličku, či jiný zemněný spotřebič s velkým příkonem a změřit napětí proti nějaké kostře. Plechová skříň s elektroměrem, vodvod, topení. Bude li tam napětí je v háji nula. Častá závada. Zavolat na ČEZ oznámit odplombování, domluvit přeplombování. Není s nimi problém. No a pozvat jakéhokoliv elektrikáře. Má mít osmdesátku, ale nikdo to nekontroluje.

Jakou osmdesatku? To myslis hmotnost?
Zatim mam vyhlasku 50-ku s nejakym § a staci to.

lego, vy jako znalec jste nepoznal. že se překlepl? To se přeci stává. Myslíte 50 a §6?

Já jí nemám a nebojím se plomby na rozvaděči..

mustek

Ja se plomby taky nebojím a nakonec jsem po dohodě s eletrikářem co má tu padesátku vyměňoval nulovací můstek za rozpojovací, neboť on takový neměl. No nakonec pracovník ČEZU prohlásil, že mohl zústat, že právě rozpojovací můstek byl příčinou poruchy. Ovšem taky rozplomboval a znova zaplomboval co se dalo. Asi hledal zda není černý odběr.

Blahopřeji k odstranění závady.

hodnocení

0x

Bez měření není vědění . Je třeba vzít měřáky a od začátku hledat...

ivancap
hodnocení

Skvělá rada.:) Co asi popisuju v dotazu? Spoustu různých měření a poznatků...

Ještě jednou - i když zapojím měřák a spotřebič přímo před pojistkovou skříň, tedy hned za hlavní jistič (a samozřejmě nic jiného není připojeno), tak se to chová stejně, tedy bez zátěže 230V, se zátěží 1000W nebo 100W okamžitě 0V, při žárovce 60W na vteřinu slabě blikne, pak 0V. Víc se toho z mého pohledu změřit nedá. Otázka zní - odešel hlavní jistič?

Kolik jste naměřil na fejfarce či na nožákách? Změřil jste před hlavním jističem? (nevymlouvat na plombu)

ivancap
hodnocení

Kontakty hlavního jističe jsou schované, k nim se nedostanu. Ale předpokládám, že by na nich též bylo 230V bez zátěže. A se zátěží bych to stejně neměřil, to už je mimo moji kompetenci.

OK, jasně že je to schované. Máte fejfarku, nebo nožáky? Jak chcete zjistit, zdali je vadný jistič? Změřením před a za jističem. Proč se nedostanete před hlavní jistič? (bojíte se plomby?)

doplněno 19.11.13 16:07:

"Bojím se té plomby, ano" tak pak někoho kdo se nebojí...

ivancap
hodnocení

Je to panelák. Na chodbě víko metr na metr, z něj výřezem vykukují tři hlavní jističe, pro každý byt na patře jeden. To víko je opatřeno plombou, takže se k hlavnímu jističi bez jeho odplombování nedostanu. Bojím se té plomby, ano. A hlavně toho, že nekryje jen můj hlavní jistič, ale další dva hlavní jističe sousedů...

Ještě upřesnění. Bez zátěže to má vždy a všude 230V. Tedy mezi hlavním jističem (20A) a jističovou skříní (6A,6A,10A,10A,10A) a i za jističovou skříní. A v zátěži to na žárovku 60W na vteřinu slabě blikne, pak zase 0V. Ale jen napoprvé, pak je i žárovka mrtvá a až zase po dlouhé době si na tu vteřinu blikne. Jako by se tam něco pomalu "nabíjelo"...

Nemůže v tom hrát roli ten elektroměr? Sice už dva roky jede v pohodě, ale nemůže být nějak zblázněnej? Navíc jsem si všimnul, že když to chcíplo, tak byla na konci 7 a teď už je 8. Může to být náhoda, že to zrovna bylo kousíček před 8 a za ty mé pokusy to o kousíček poposkočilo na 8, ale za ten den, co to pozoruju, byl hlavní jistič zapnutý celkově tak hodinu čistého času a desetkrát blikla žárovka.

ivancap
hodnocení

Tak mám na odpoledne domluveného elektrikáře a koukne pod plombu. Dám pak vědět co to bylo, samotného mě to zajímá a třeba to někomu pomůže.

Hodně divné je totiž i to, že elektroměr už natočil celkem 4 kW a to při vypnutém hlavním jističi, zapínal jsem ho jen na pokusy a to spotřeboval nula nula nic.

ivancap
hodnocení

Tak je po závadě, elektrikář to měl za chvíli. Hlavní jistič v pohodě, ale pod zaplombovanou deskou byla i svorkovnice a na nulovém vodiči vočmouděná izolace a špatný kontakt, nějaká oxidace. Stačilo očistit a jede to.

Kdyby ta svorkovnice nebyla pod plombou, tak to odhalím sám po pár hodinách a nemusel jsem stěhovat obsah mrazáku.:)

mustek

Jaká záhada. Na 99% jsem to typoval na nulovací můstek. Doufám, že někdo oznámil opravu ČEZu. Jinak jsi měl kliku. Při zapnutí výkonného spotřebiče mohlo být na kostře plné napětí.

mustek, je vidět, že se vyznáte. Pochvala a přání hezkého víkendu.

mustek

Ten nulovaci mustek by se měl kontrolovat a šroubky dotahovat. Bohužel je pod plombou. Přestože je instalace v mědi může být přivodní kabel v hliníku a hliník pod šroubem teče. Šroub pak není dotažený a začne se tvořit přechodový odpor. A teď důsledek.Třeba žehlička 2200 Watů proud 10 Ampér a odpor 220 Ohm. Zapnu ji do zdi má třížilovou šňůru. Na fázovém vodiči je napětí 220 Voltů projde žehličkou 220 Ohm dostane se na nulovací vodič, jenže ten je "ve vzduchu", no a nulovací vodič je v zásuvce spojen se zemnicím kolíkem a tak se napětí dostane zpět po šňůře na kostru žehličky. Toto napětí, byť přes odpor 220 Ohm bohatě stačí k zabití.

mustek

Oprava, pochopitelně dle Ohmova zákona jen 22 ohm.

ivancap
hodnocení

Jasně, ten elektrikář to řešil s ČEZem telefonicky, nahlásil odplombování a jeho důvod. Ale už netuším, jestli nahlásil a musí nahlásit ukončení opravy a příčinu.

Není mi moc jasné, proč se takováhle svorkovnice používá. Kdyby byl hlavní jistič spojen s jističovou skříní v bytě přímým kabelem , tak není ve hře tohle poruchové místo, ne? Nebo proč se tam nedává nějaká pérová podložka, aby ten spoj nepracoval?

mustek

ČEZ většinou chce jen termín kdy bude opraveno. Vzhledem k tomu, že je to na chodbě není asi nutná přítomnost. Jinak na to byly normy. Ale normy se mění. Nevím zda některý z těch připojených kabelů na nulovací můstek nebyl z hliníku. A nebo nebylo tenkrát dobře utaženo. Můstky se dělaly rozpojovací, aby se po rozpojení nechalo měřit. Ty porculánové. Údajně již být nemusí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]