Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám pobyt

Od: nany* odpovědí: 16 změna:

dobrý den ráda bych se zeptala co mám dělat,trvalý pobyt jsem měla u rodičů v praze,po té jsem byla vyhozena rodiči z domu a odhlášená z trvalého pobytu,nyní jsem žila s přítelem v K.varech rozešli jsme se,nikde nejsem trvale přihlášená a protože nemám peníze, chtěla jsem požádat sociální zprávu o dávky hmotné nouze,nutné je být někde přihlášena a proto jsem se chtěla přihlásit na magistrát v K.varech, což prý nelze a tak jsem stále bez peněz do Prahy nejezdím ani tam nežiju,dostala jsem se do bludného kruhu a nevím jak z něj ven,přece mohu žít kde uznám za vhodné a né být hlášená na magistrátu v Praze jak mi sdělila úřednice v K.varech prosím poradíte mi jak dál děkuji Pravečková

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

naoko
hodnocení

0x

Jo, můžete žít kde uznáte za vhodné. Bud si tam postavíte dům, koupíte byt, nebo najdete pronájem. Nebo najdete chlapa který si vás k sobě přihlásí Jesli nic z to nejde a vy chcete mít trvlé bydliště, musíte se přihlásit na obvod u vás v Praze, kde jste měla trv. bydliště naposledy u rodičů.

luke237

Podle zakona to vypada, ze jeji SOUCASNE platne trvale bydliste je na ohlasovne, kde ji rodice odhlasili z jejich bytu. Tedy adresa jejiho platneho trvaleho bydliste, tak, jak je uveden v databazi evidence obyvatelstva, je s nejvetsi pravdepodobnosti na mestskem urade prislusne prazske ctvrti.

Tazatelka samozrejme muze mit trvale bydliste kde chce, ale protoze momentalne nema zadny byt pronajaty (nema penize) nebo zadny nevlastni, tak ani nema kam si trvaly pobyt zmenit. Az se za cas vyhrabe z bidy a byt si pronajme, tak si do nej muze zmenit trvaly pobyt.

luke237
Abych to tedy upresnil - zavolal bych si na prazsky urad, jestli na uradu opravdu mam trvale bydliste a pak bych na karlovarske socialce do zadosti vyplnil tu adresu prazskeho mestkeho uradu (nebo jakou mi po telefonu na tom uradu reknou) do te zadosti o davky socialni nouze.
naoko

Ale ona ani není v té Praze přihlášená. Ona nemá nikde trvalé bydliště. Může ho mít jen v Praze. A žádný úřad ji nepřehlásí k sobě, tedy v jejím příd např. do K.V. Zůstaně napořád hlášená na obvodě v Praze. Pokud si nepořídí nebo nenajde bydlení, jak jsem psala výše.

luke237

Jak jsem psal, podle zakona to vypada, ze kdyz ji rodice odhlasi od nich, tak AUTOMATICKY ziskava trvaly pobyt na mestskem uradu (resp. ohlasovne) v Praze (resp. zrejme prislusne mestske ctvrti Prahy).

O tom, ze az si najde pronajem, ze si do nej muze zmenit trvale bydliste z toho uradu v Praze, jsem psal take.

Podstatne je, ze trvalou adresu v databazi ma a tedy ji muze uvest do te zadosti o davky.

naoko

Automaticky ho nezíská. To si musí paní Pravečková vyplnit ohlašovací lístek.Poté jí ustřihnou růžek OP a zažádá si o novou. Píše, že trvalé bydliště nemá. Takže nic z toho neudělala.

luke237
Hm, na tom neco bude. Po nekolikanasobnem precteni toho paragrafu
Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.

musim uznat, ze asi mate pravdu. Skutecne to asi nezmeni automaticky, ale jeste se vyzaduje akce ze strany toho cloveka (vyplneni ohlasky zmeny trvaleho pobytu, pricemz nova adresa je adresa toho uradu, ktera uz v tom systemu stejne je *ee* ).

uska*
hodnocení

0x

přece mohu žít kde uznám za vhodné a né být hlášená na magistrátu v Praze jak mi sdělila úřednice

Máte pravdu, můžete si žít kde uznáte za vhodné a také se můžete živit tím, čím uznáte za vhodné. Ale pokud po státu (nás všech) chcete nějaké dávky, tak se musíte řídit danými pravidly - zákony, vyhláškami atd. takže je to jednoduché. Přihlásit se můžete pouze tam, kde bylo vaše poslední trvalé bydliště. Zda tam jezdíte nebo ne, je každému šumák.

Máte pravdu,

buss
hodnocení

0x

Co se týká trvalého pobytu, počtěte si v zák. 133/2000 kde se TP řeší

luke237
Zakon k precteni treba zde. Uz jsem z nej citoval vyse.

kami95
hodnocení

0x

A to vám nemůžou posílat dávky z Prahy?

zabu
hodnocení

0x

Typickej příklad nevolnictví v "pokročilém" 21. století. Už jsem to jednou komentoval.
Proč by někdo měl jezdit do Prahy, když bydlí v KV? Jako by záleželo na tom, jestli ty stejné-státní peníze, vyplatí úřad v Praze nebo v KV? Může mi někdo vysvětlit logiku tohohle myšlení? Celé je to jen pohodlnost, neochota, a zkostnatělost státních úředníků. A ty občane v tom lítej. Co na tom, že tě ty dávky budou stát minimálně jednu cestu do KV-Praha minimálně jednou za tři měsíce. Ten kdo ty dávky potřebuje, přeci hýří penězi.

luke237

Problem neni v tom, ze ji nechteji vyplacet davky v K.Varech, ale ze nema trvale bydliste. Az si ohlasi, ze opravdu chce mit trvale bydliste na uradu mesta, jak ma ted v databazi docasne uvedeno, tak si bude moci zazadat o davky.

Jestli je tedy nekde problem, tak spise v techto oblastech:

1. Proc ji nebylo prevedeno misto trvaleho pobytu na urad mesta automaticky? Proc to musi potvrdit? Nejake duvody, proc se to nedela automaticky me napadaji, ale oficialni vysvetleni, proc se to nedela, jsem nehledal.
  2. Proc si nemuze potvrdit trvale bydliste na uradu mesta Prahy v libovolnem miste vykonu statni spravy (treba prave v tech K.V.)?
  3. proc (jak je uvedeno nize), si musi zazadat o tu davku v miste trvaleho bydliste?

hodnocení

0x

Nany, bohužel je to tak, jak řekla úřednice v K. Varech, při zrušení trvalého pobytu u rodičů vám vznikla možnost TP na Magistrátu v místě původního bydliště. Adresa je jen evidenční, může vám tam ale chodit pošta. Jinak pokud byste se chtěla někde přihlásit, musíte předložit právní vztah k tomu bydlišti, t.zn. nájemní smlouvu nebo podnájemní smlouvu nebo souhlas majitele bytu, se kterým byste byt společně užívala. O dávky hmotné nouze si můžete požádat na Úřadu práce,odd. hmotné nouze v místě tr. bydliště, což tedy u Vás bude Praha, s tím, že současně požádáte o převedení na úřad práce, kde se zdržujete.Podmínkou je ale být eidovaná na ÚP v evidenci nezaměstnaných. Přeji ať se podaří! J.

doplněno 09.01.14 14:06:

Doplňuji, v jiném místě než v trvalém bydlišti, lze o dávky žádat pouze v rámci krajské pobočky ÚP, což K. Vary určitě ve vztahu k Praze nejsou.

tak
hodnocení

0x

Nyní vyřizuji nechodícímu bezdomovcovi občanku. tak nabízím zkušenosti.

Je vhodné se podívat na webové stránky ministerstva vnitra zda je vaše občanka hlášená jako neplatná. Byl li opravdu zrušen trvalý pobyt. Nebo vám to řeknou na úřadě, kde se mění občanky.

O pobyt na takzvané úřední adrese žádat nelze. Uděluje se lidem bez trvalého pobytu. Pobyt na úřední adrese dostanete tak, že si zažádáte o nový občanský průkaz ( s tím vašim stávajícím, již neplatným), ten starý vám pozbyl platnosti odhlášením rodiči na jejich adrese. Odstřihnou vám roh, dají prozatímně potvrzení o dokladu, vyfotí vás a pak vám v nějaké brzké době dají občanský průkaz. Ten nelze převzít poštou. Nový občanský průkaz lze převzít jen osobně. O vydání vaší občanky může žádat kdokoliv se svojí i vaší občankou. Za výměnu dokladu se neplatí, pokud nechcete OP s čipem. Ten s čipem stojí 500,- Kč.

Na úřadě s úřední adresou musíte vyplnit a podepsat tiskopis s adresou o doručování pošty. Tedy tam, kde jste k zastižení.

Protože nemáte žádný pobyt, musíte se nahlásit pro úřední adresu v obci, kde jste naposledy trvalý pobyt měla, tedy v Praze, její příslušné části. Žít můžete, kde chcete. Ale úřední adresu vám dají jen tam, kde jste měla naposledy trvalé bydliště.

O sociální dávky pak budete muset žádat v Praze, kde budete mít úřední adresu. Není možné žádat v Karlových Varech.

Nebo si můžete pronájmout bydlení ve Varech a pokud vám dá majitel souhlas, můžete si tam zřídit trvalý pobyt. Budete li mít trvalý pobyt třeba i jen krátkou dobu v Karlových varech, můžete celou proceduru s doklady absolvovat tam, i pak s dávkami.

luke237
Vydaji obcanku s uredni adresou jeste pred podepsanim dorucovaci adresy nebo se nejdrive musi podepsat (v tomto pripade v Praze) to prohlaseni?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]