Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Někdo mi svítí skrz okno laserem

Od: foxliska* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

nějaký vtipálek mi už několik večerů za sebou svítí do okna kuchyně zeleným laserem.
Nejde ani tak o to, jestli je to otravné nebo nějak nebezpečné pro mě, jako spíše o to, že v kuchyni stojí klec s papouškem.
Máme stará široká okna, která tvoří větší část přední stěny kuchyně, takže přes tu klec paprsek přejede, ať už stojí na jakémkoliv místě v místnosti. Papoušek se pokaždé splaší a div se chudinka neumlátí o mříže a několik minut po té "puberťácké srandě" je vždy v silném šoku. Bojím se, že by ho ten vandal mohl tím laserem jednou trefit přímo a třeba ho nějak oslepit nebo že by jednou zvířátko mohlo opravdu dostat heart attack. :(
V malém bytě 1+kk tak velkou klec v podstatě nikam jinam schovat nelze.
Když se podívám ven, tak ve tmě samozřejmě není vidět, odkud světlo vychází a většinou ho ten dotyčný okamžitě zhasne.
Dala jsem na okno závěs, přední stranu klece překrývám ručníkem, ale obojí ten paprsek prosvítí.
Už nevím, co mám dělat...
Existuje nějaký materiál, který by zelený paprsek neprosvítil? Je možné tuhle lumpárnu někam nahlásit? Nebo mám do okna narafičit nějaká zrcadla?
Prosím, poraďte.

doplněno 15.11.13 20:54:

Děkuji Vám všem moc za odpovědi.
Zapomněla jsem dodat, že jsem studentka a mám sotva na nájem a jídlo, takže na rolety ani laser jaksi zatím nemám finance. O:)
Ale zkusím to řešit nějakou provizorní alobalovou zástěnou alespoň před tou klecí.
Kdyby to pokračovalo, tak se pachatele pokusím vystopovat zvenčí. :)
Ještě jednou děkuji.

Někdo mi svítí skrz okno laserem

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Laser je světelný paprsek a ten se průchodem přes sklo příliš nedeformuje.

Takže když si označíš místo kudy laser prochází přes závěs a potom místo kde laser končí na stěně, tak máš dva body a když si stejným laserem posvítíš přes ty dva body, tak budeš vědět odkud paprsek vychází.

Pak už stačí zazvonit a vytmavit to dotyčnému, třeba i v doprovodu policie.

zajixxx*

Tak by to šlo, pokud by pachatel svítil na jedno místo. Avšak bude mít laser v ruce a paprsek se bude pohybovat, čili nemáte šanci si poznamenat ty 2 body. Vytvoří laser tečku na čistém skle vůbec? :)

foxliska*
hodnocení

To je pravda. Světlo se pohybuje sem a tam kmitavým pohybem po celé délce okna. Podívala bych se, odkud vychází hned jak se tam to světlo objeví, ale mám strach skočit před okno, dokud paprsek není alespoň na té vzdálenější straně. Nevím, v jaké vzdálenosti se dotyčný s laserem nachází a popravdě se trochu bojím i o svůj zrak, kdyby mě to světlo třeba zasáhlo.
Spíš se tomu snažím vyhnout a radši běžím zakrýt klec. Jakmile pak odhrnu závěs, abych se podívala, laser zhasne.
Takže zachycení bodů, kterými paprsek prochází, by bylo asi docela složité. Ale pokusit se o to mohu. Děkuji za radu. :)

chce to podívat se zvenku, zdroj světla pravděpodobně uvidíte, nebo nemáte třeba možnost vytáhnout na okno webkameru, která přes program bude dejme tomu každou vteřinu dělat snímek, a až začne laser svítit, na snímku uvidíte odkud?

Já jsem možná magor, ale řešil bych to takhle *smich*

Jakou dobu laser asi svítí? A podívat se z jiného okna nemůžete? Nebo nenápadně, aby vás dotyčný otrava hned neviděl?

Taky můžete odhadnout vzdálenost podle toho, jak velký je bod světla, pokud je to poměrně malá tečka, bude to blízko, pokud velký "koláč", může to být třeba kilometr daleko ;)

Jinak pokud je bod opravdu velký, nemusíte mít o zrak strach, poškození hrozí při soustředěném paprsku, protože je v jednom místě obrovský světelný tok, ale pokud je již rozptýlený, v jednom bodě dopadajícím na oko je světlo mnohokrát slabší a poškození nehrozí.

doplněno 15.11.13 21:47:

to s tou velikostí bodu samozřejmě záleží na tom, jak je paprsek zaostřen, může to být maličký bod z velké dálky, ale u běžných zelených laserů (běžně dostupné např. na Aukru kolem 250 kč, taky doma jeden mám) se paprsek zaostřovat nedá a na velkou dálku je již hodně nesoustředěný.

Jen bych doplnil ze na paprsek se dívat můžete, ale určitě ne do paprsku... *stop*

hodnocení

5x

Doporučuji okamžitě zajít na nejbližší služebnu policie a tím myslím státní policii, ne městskou. Tam sepíšete pokus o těžké ublížení na zdraví - jinak na toto jednání pohlížet nelze. Protože se útoky opakují, policie to asi začne nějak řešit - většinou není těžké vypátrat viníka. Nebojte se tam zajít, rozhodně Vás nevyhodí. Všechno jim podrobně popište - jsou tady od toho aby Vám pomohli.

Neberte to na lehkou váhu - pokud by Vás ten zelený paprsek trefil přímo do oka, pravděpodobně by Vám nevratně poškodil zrak. Proto se tyto silné zelené lasery třeba v USA nesmí prodávat. Najdou se i hovada, které těmito lasery svítí na letadla, což se také tvrdě stíhá. Osobně bych si ještě před návštěvou policie obstaral nějaký důkaz - nejlépe záznam takového útoku. Z takového záznamu by už bylo určení zdroje jednoduché. Nevím ale, jaké máte technické zázemí. Co se týká ochrany před laserovým paprskem, lze koupit speciální brýle - ale pozor, myslím že na každou barvu laseru je potřeba jiné.

hodnocení

4x

No, neprosvítí obyčejný alobal...

doplněno 15.11.13 20:40:

colombo® to vymyslel skoro jako columbo a téměř určil pachatele!

pt®
hodnocení

1x

Pořiďte si venkovní roletu na okno, také vám nebude unikat tolik teplo a v létě zajistí v bytě chládek. - pt

A nebo obyčejné žaluzie, když budou správně otočené, tak to paprsek odrazí.

abc*

nebo tmavý závěs (né záclonu !)

buss
hodnocení

0x

Zrcadlo na celé okno? Snad nějakou folii, jsou odrazné. Že by nebylo vidět zdroj? Tak bych se třeba díval z venku.Je to schválnost, zajděte na MP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]