Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Chci poprosit o radu či zkušenost. Cca před půl rokem jsem začal rekonstrukci staršího domu ( nastavba podkroví cca o metr) zeptal jsem se sousedů včetně starosty atd. A nikomu to nevadilo. Teď se přihlásil soused, který má vedle mě pole na kterém se nic nedělá a jen zarůstá plevelem. Po vyzďení začal dělat problémy. Že jsem se ho nezeptal atd. od všech lidí z vesnice jsem se dozvěděl, že je to věčný stěžovatel, který jen hledá něco čím by mohl druhému škodit. Nikdo z vesnice ho nemá rád a skoro každý s ním má oplétačky. To samé mě sdělili o pánovi i na SÚ. Budu žádat o dodatečné stavební povolení. Problém je, že na SÚ obce i města nejsou vůbec žádné plány v archivu? Musím nechat vypracovat projekt celého domu, nebo jen podkroví? Kolik cca projekt bude stát s povolením ( podkroví cca 160m) Jaká je šance, že nadezdívku budu muset zbourat? Územní plán sousedícího pole je a bude jen jako orná půda? Soused podivín určitě na nic nepřistoupí. Na mé straně je celá vesnice včetně představenstva i SÚ místě příslušném na kterém mi bylo sděleno že pán určitě nepřestane prudit a vše požene až na kraj. Nemám s tím žádné zkušenosti a nevím co mě čeká. Navíc čekáme miminko a nemohu si dovolit bourat stavbu či ji na rok zastavit atd. Děkuji za každou radu a zkušenost
Chtělo by to víc informací. Předpokládám, že Váš dům je řádně zkolaudovaný. To znamená, že musel být stavený podle nějakého projektu. Tak by na to měl nahlížet i stavební úřad. Ideální by bylo nahlásit "rekonstrukci svislých a vodorovných konstrukcí" nebo jak se to přesně jmenuje. Potom by mohl stačit i jednoduchý passport stavby. V nejhorším případě se udělá projekt té rekonstruované části. Jak daleko od Vašeho domu má ten stěžovatel pole? Pokud s Vaším pozemkem sousedí, ale je hodně daleko, asi nemá šanci. Další možností je oddělit se od něj tak, aby už dále nebyl účastníkem stavebního řízení. Nevím jestli to ještě tak bude fungovat, už dlouho jsem to nepraktikoval - ale dělalo se to tak, že jste formálně oddělil pruh pozemku široký třeba 2 metry který sousedí s pozemkem problémového souseda a ten pozemek jste "prodal" třeba bráchovi. Tím pádem přestanete formálně se stěžovatelem sousedit a už nebude účastníkem stavebního řízení. Chce se to ale někde poptat, jestli to ještě jde.
Můžete zvolit ještě zcela opačný postup - někdy bývá nejlepší obranou útok. Informujte se, jestli taky na souseda se nedá něco najít, čím byste mu mohl "zatopit". Zarůstá mu pole plevelem? Hned bych ho nahlásil za přestupek - majitel má povinnost pole obdělávat, pole nesmí být zdrojem semen plevelů pro okolí. Třeba toho na něj najdete víc. Když borec uvidí, že si nenecháte nic líbit, pravděpodobně ustoupí sám. Razanci použitých metod si určete sám. Tito stěžovatelé bývají často srabové a jak ucítí jakýkoliv odpor, ihned vyklízí pozice. Je to jako s malým nervózním psem, který na Vás doráží. Když mu budete ustupovat, dodáte mu odvahy a klidně Vás chytí za nohavici. Když ale na něj zadupete, okamžitě s kňučením uteče.
Díky za info. Nějaké nátlaky na ňej neplatí. Obci dluží peníze - potom si u soudu zahraje na 80 tilletého důchodce a orgány činé v tomto směru jsou pomalé. Pole je hranice mého pozemku od domu cca 3 metry. Stěžovatel bydlí jinde. Jen je zde pole. Jinak dům jsem koupil starší který zde stojí cca 30 let. Takže předpokládám, že zkolaudovaný byl. Pár zmínek o domu je v archivu, ale moc toho tam není. Hledal jsem projektovou dokumentaci a ta tam žádná není . Koukal jsem na katastrální mapu a za kreslený dům tam je.
podle nové stavebního zákona 183/2006 § 104 by asi stačilo místo projektu jen ohlášení stavby na SÚ.Chtělo by se tam zeptat přímo,protože každý úředník to může posuzovat jinak. /Dobrý den,domníval jsem se,že tuhle úpravu RD mohu podle nového zákona dělat bez povolení či ohlášení,ale teď mám pochybnosti.../
Tam jsem byl. Říkal jsem, že jsem myslel, když nadezdím stěny až menším ůhel střechy, zě stavba bude stejně vysoká, tak tím nic neporušuji. Velice vstřícná paní mi sdělila, že pan stěžovatel je debil atd. Dále že zásah do nosné konstrukce vyžaduje stavební povolení. Tak že jsi mám zažádat o dodatečné stavební povolení. K tomu musím doložit projektovou dokumentaci, hasiče, statická atd. Paní na SÚ je na mé straně mám obavy kdyby se to kvůli stěžovateli dostalo na kraj, tak abych to nemusel později bourat?
Dobrý den, to že úřad nemá původní dokumentaci Vašeho objektu není žádná tragédie, naopak to hraje spíše ve Váš prospěch. Jestliže jste zvedal střechu stavby o 1m nad původní hřeben, zapracuje se tento stav do projektové dokumentace. K dodatečnému povolení postačí zpravidla dokumentace v rozsahu (situace,půdorysy NP, pohledy střecha) zpracovaná dle vyhlášky ke stavebnímu řízení. Jelikož jste zasáhl do nosných konstrukcí bude úřad požadovat i posouzení statika. Pokud jste nezasahoval do instalací, není pak nutné řešit v pd profese. K dokumentaci se Vám pak vyjádří příslušné dotčené orgány státní správy. Sousedův souhlas v podstatě nepotřebujete, úřad ho v řízení obešle. Pokud máte souseda záškodníka tak záleží jak se s jeho případnými námitky úřad vypořádá ve stavebním řízení a na to je dobré připravit účinnou strategii. Ve Váš prospěch je ta skutečnost, že na jeho pozemku se nenachází zatím žádná stavba sloužící k bydlení. Pokud by soused měl nějaký pádný argument a stavební úřad by jej zamítl má právo se následně odvolat. Ani toho se bát nemusíte, odvolání následně řeší nadřízený krajský stavební úřad. Ať už by odvolání dopadlo ve Váš prospěch či neprospěch, nemusíte se bát že k Vám zítra přijede buldozer. Má te pak další možnosti, ale to už jdeme do krajnosti. Pokud byste potřeboval, mohu Vám doporučit šikovného projektanta pro zpracování dokumentace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.