Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký presovač - automat na espresso

Od: petr123* odpovědí: 12 změna:

Můžete mi doporučit podle čeho vybrat presovač - kávovar na espresso? Chtěl bych to koupit manželce a bohužel vůbec netuším podle čeho se orientovat - sám navíc ani kafe nepiju, takže ani nemůžu jednotlivé automaty sám vyzkoušet a poznat který dělá presso lepší. Po zkušenostech s prodejci v obchodech ani nemám moc snahu se na to ptát jich, většinou se jejich odpověď dá shrnout do toho že přečtou cedulku u zboží.

Vím že důležitý je tlak který působí na kávu, jenomže i u těch nejlevnějších supermarketovek za tisícovku uvádějí tlak 16Atm stejně jako u superstrojů za 30 tisíc. Ty drahé mají vlastní mlýnek na kávu, to nepotřebuju. Stejně tak nechci aby to bylo na nějaké speciální patrony, ale aby do toho šla dávat normalní kvalitní mletá káva.

Máte nějake tipy na kvalitní presovače, které máte osvědčené a které jsou za rozumnou cenu? Cena by mela byt tak do 4-5 tisíc. Výhodou by bylo i pokud by to byl spíš menší stroj, máme malou kuchyň ;)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kostalpet*
hodnocení

2x

Doporučím Vám Nescafe Dolce Gusto,nebudu Vás zatěžovat technickýma informacema,mám ho teprv pár dní a pro ženskou je ideální.Jednoduchý,malý,krásný a levný.Má úžasně jednoduché ovládání a umí kromě pressa také laté,kapučíni,horkou čokoládu,ledové kafe...jednoduché ovládání i údržba...

petr123*
hodnocení

Díky, ale bohužel to je na patrony a to manželka nechce. Navíc zrovna Nascafe jí jako kafe ani moc nešmakuje - já to posoudit nemůžu, mě nechutná žádný kafe.

Jinak s tou složitou technikou to není až takový problém, manželka je v mezích možností celkem technickej typ...

bobyn

Škoda že nechcete na patrony, my u něj po několika přístrojích skončili. Ideální Tchibo za 2000Kč, v Tchibu vám z něj udělají kávu na ochutnání. Strašná výhoda jsou právě ty patrony, které nevyčichnou a jsou s různými typy kávy. U původních pressovaču mi štvalo čištění, svinčík z lógru- to vše tady odpadá. Co se týká cen patron, není to nic hrozného, pokud si jich nebudete dělat dvacet denně tak o tom nevíte.

hodnocení

0x

Jak vybrat kávovar / presovač
1) Překapávač X Espresso přístroj
Základním rozdílem mezi těmito dvěma druhy přístrojů je způsob přípravy kávy. V překapávači je káva filtrována a vzniká tak překapávaná káva velmi jemného aroma i chuti. Zatímco přístroje na výrobu espressa fungují na principu tlaku vodní páry. Velmi rychle připravíte aromatickou, silnou a lahodnou kávu. Existují i kombinované přístroje, ty se však vhledem ke své velkosti i ceně hodí spíše do kaváren.
2) Manuální X Automatické
Automatické kávovary mají tu výhodu, že stačí zmáčknout tlačítko a přístroj vše udělá sám v rámci nastavených parametrů. Díky integrovanému mlýnku, komplexnímu panelu a zásobníku na lógr je jejich obsluha velmi jednoduchá. U manuálních kávovarů se káva vkládá do speciální páky.
3) Volně stojící x Vestavěné
Vestavěné kávovary jsou součástí kuchyňské linky, zabírají tedy méně prostoru a nenarušují ráz kuchyně. Zatímco volně stojící kávovary vyžadují místo, ale na druhou stranu jsou velmi jednoduché na údržbu i instalaci. Jejich cena je mnohem nižší než u vestavěných.
4) S mlýnkem x Bez mlýnku
Součástí některých kávovarů je mlýnek na zrnkovou kávu. Není nezbytností, ale čerstvě namletá káva je mnohem výraznější a aromatičtější než ta kupovaná. Správně namletá kávová zrna jsou základem pro dobrou kávu s přirozeným aroma.
5) Mletá káva X POD
Většina přístrojů je plněna mletou kávou, existují však i tzv. pody - porcované kávové kapsle, které jsou již předem připraveny. Tato komfortní varianta přípravy kávy s sebou nese vyšší náklady, na druhou stranu však velkou čistotu provozu.
6) Teplota a Doba extrakce
Kvalitní espresso by se mělo připravovat při teplotě od 88°C do 90°C. Ideální doba extrakce (procházení vody kávou) by měla být 25-30 vteřin a objem výsledného nápoje by měl být cca 30 ml.
7) Tlak - bar
Kávovary se dělí do dvou skupin podle míry pracovního tlaku, který je vyvíjen na umletou kávu. První skupinou jsou ty s vysokým pracovním tlakem 9-19 bar, druhou jsou nízkotlaké do 2 bar. Espresso v domácích podmínkách by mělo být připravováno minimálně pod tlakem 9 bar, ideálně pod tlakem 15 bar. Přístroje vyvíjí páru pomocí systému zakládajícího se na vlastním tlaku páry nebo pomocí vlastního tlakového čerpadla. Pro kvalitní přípravu kávy je vhodné mít přístroj s integrovaným čerpadlem.
8) Speciální funkce
Existuje velké množství nadstandardních funkcí mimo samotného vaření kávy, které kávovary mohou mít.
A) Parní tryska (cappiccinator)
Parní tryska slouží na výrobu zpěněného mléka na cappuccino.
B) Automatické zastavení překapávání
Tato funkce umožňuje zastavit překapávání kávy v jakémkoliv momentu.
C) Automatické proplachování a odvápňování
Obě dvě funkce snižují opotřebení přístroje. Automatické proplachování aktivuje v daných intervalech proces proplachování výdejníku páry a horké vody. Automatické upozornění na odvápnění Vám připomene, že je potřeba přístroj vyčistit danými chemikáliemi.
D) Vnitřní počítač a časovač
Na trhu existují i také kávovary, která mají zabudován integrovaný počítač, díky němuž je možno naprogramovat si přípravu kávy podle Vašich potřeb. (přístroj sám připraví kávu na snídani)
Zdroj: bilezbozi.itek.cz/...

doplněno 02.03.09 09:51:

Za uvedené peníze asi kvalitní přístroj nepořídíte. Doporučení hejkala je přesně pro vás...

petr123*
hodnocení

Díky za zkopírovaný článek, bohužel je mi ale k ničemu. To co tam je psané jsou jen popsané rozdíly (ve kterých mám jasno), nikoliv praktické zkušenosti.

Už na začátku jsem psal že chci espresso bez mlýnku a na sypanou kávu. Ten tlak je napsaný prakticky na všech přístrojích mezi 12-16 bary, a to i na těch nejlevnějších plastových které by podle mě podobný tlak nejspíš ani nevydržely...

hodnocení

0x

Nic ve zlém, ale raději bych naučil manželku na jiný způsob vaření kávy, nebo ji to odnaučil vůbec.

Takových mašinek na výrobu kávy máme více... od těch maličkých kdysi z Itálie dovezených na 4 porce postavit na plyn a nechat převřít a překapat až po presovar pomalu automatický... všechno bylo dobré pár dní, potom se našly mouchy, potom důvody proč to není jak si to představovala, a tak skončilo všechno dole ve sklepě. Nejrychlejší je rychlovarná konvice a zalejt... tu není třeba čistit, rozebírat, vkládat filtry, kupovat filtry, a proč to tudle kape, a proč to jenom kape, a nemohlo to být takhle? a tento filtr je lepší,

umejete hrnek, konvice vyschne sama, můžete ji použít i na jiné ohřívání vody, nezabere tolik místa.. kávovar je jen na jednu činnost, málokterý dělá jen jednu dávku , kolikrát vaříte kávu pro více lidí najednou?

kupte ženě něco na sebe, to po čem už dlouho touží a říká, že na to nemá... potom obětuje i ten kávovar...

petr123*
hodnocení

Normální kávovar nechce, na to jí fakt bohatě stačí obyčejná rychlovarná konvice a dobré kafe od Illy, ale preso na konvici neudělá...

kejki

I ty nejlevnější plastové mají vevnitř hliníkový masivní kus pro přípravu horké páry, tlak dělá víceméně čerpadlo, které do rozehřátého prostoru žene vodu. Můj první přístroj byl za tři tisíce z Makra, když odešla pumpa, koupil jsem v bazaru jiný. Spíš přestane těsnit elmag. ventil, než se něco rozbije.

Moc se mi líbil u kámoše Siemens asi za 3000,-že je tichý. Jinak tvrdím, že jsou víceméně stejné. I když ty za 1000,- jsem nezkoušel. Hlavní nevýhoda je další krám na pracovní desce v kuchyni a vždycky se utrousí kafe - jak se pěchuje, nalepí se na pěchovátko a zase z něj padá. Zkontrolujte si, jak se vyndavá nádrž na vodu, jak šikovně se plní, je dobré jí občas šoupnout do myčky.

A naopak, v rodině to někdo plánoval, tak jsem jim ho na týden půjčil a přišlo jim to moc cicmání, turka nebo nescafé zalejí v hrnku, tohle musí někdo obsluhovat. Takže díky vypůjčení se rozhodli, že to nepotřebují.

kucka2*
hodnocení

0x

Petře,

my máme doma Siemens TK 69001, ale to je jiná cenová hladina než chcete...

Každopádně na chalupu jsme si pořídili Catler ES 4010 za 7000 tisíc a je výborný...To je ale také mimo Vašeho rozpětí...ale pokud chcete připlatit, tak tenhle fakt doporučuji...za ty peníze je opravdu moc fajn...

Známý mi říkali, že si k Vánocům koupili Eta 3180 a prý je fajn na ty peníze, ale to fakt nemůžu zarušit z vlastní zkušenosti.

bobyn

ETA je už bohužel jen čínský šmejd, skovávající se pod známou českou značku. To už radši něco, na čem je rovnou napsáno made in china a nelžou o české legendě.

kiaransalee*
hodnocení

0x

jestli chcete opravdu udělat manželce radost, stejně jako manžel mě, tak ji pořiďte plněautomatický kávovar. já dostala tenhle kavovary-obchod.cz/... . tak jak jsem zprvu nadávala, teď si ho nemůžu vynachválit. nasypala jsem do zásobníku zrnkovou kávu a o nic se víc nestarám. jednou za čas doplnit vodu, vyčistit...

když příjde návštěva, tak nemusím u kávovaru stát a naplnit zásobník, napěchovat, zapnout, vysypat zásobník, znovu naplnit a to tolikrát, kolik příjde lidí a chce kávu... takhle zmačknu jeden čudlík a už to jede. a zvládne i mletou kávu, ale tu už nepoužívám, krásně voňavá čerstvě umletá káva... mňam...

mám ho už od předloňských vánoc a jsem móóóc spokojená

standam*
hodnocení

0x

Mrkni na Rowentu www.rowenta.cz/ro/... ja mam doma ROWENTA ES620020 Espremio v praci mam starsi typ uz 4 roky, ale dne se zase dela novejsi :) v praci dostava zabrat a porad OK. Cena cca 3000,-

Na doma to staci, dulezity je tlak tj. aspon 15bar a nemene dulezita je kava, ktera musi byt prislusne namleta (ne turek!), ja kupuji na netu uz namletou na expresso (napr. Brazilii nebo Columbii), to, ale musis sam otestovat, kazdemu chutna neco jineho.

Mrkni na hodnoty, ktere uvadi Rowenta a podle toho si muzes vybrat. Neber nezname znacky a hlavne s 20ti funkcema, ktere nevyuzijes. Nejake činkvočento + kapsle apod. neni kava:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]