Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oběhové čerpadlo a termostat

Od: fost49* odpovědí: 36 změna:

Dobrý den, v rodinném době mám kotel Dakon R16 na tuhá paliva, myslím si, že výkon je dostačující. Naplno mi nehřáli dva koncové radiátory hlavně ve spodní části, nahoře jsou vlažné(asi 7žeber, radiator je 30ti žebrový), proto jsem pořídil oběhové čerpadlo. Ale stejně to nepomohlo, radiátory budou asi zanešené(?). Nepomůže ani stupeň 3 na čerpadle. Investice nebyla snad zbytečná, v kotli se lepší zatápí, když nekoluje voda hned zpočátku a spalování je lepší. Ještě jeden dodatek, čerpadlo nešlo umístit na zpátečku, je asi 2 metry na vývodem z kotle. Pod něj jsem přiložil na potrubí obyčejný tyčový termostat z boileru, na kterém si v pohodě reguluji dobu zapnutí a vypnutí(je obalený polysternem). Chtěl bych se zeptat na jakou teplotu kotle mám termostat nastavit? Je lepší aby čerpadlo spouštělo až je kotel maximálně zahřátý nebo mám termostat nastavit o nějaký ten stupeň méně? Zdá se mi, že je větší spotřeba uhlí a déle trvá ohřátí radiátorů. Když pak dohořívá kotel a je zahřátý na zvolenou teplotu termostatu, termostat vypne a voda už nekoluje. Není to ztrátové, když zahřívá jen kotelnu? Naspálí se více paliva? Uvidím, až budou větší mrazy, ale přeběžně bych chtěl poprosit o rady a zkušenosti.. Děkuji.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

2x

Pokud to čerpadlo brání samotížné cirkulaci, máte zaděláno na problém bez ohledu na to, jak ten termostat nastavíte. Až vám vypnou elektřinu, bude čerpadlo včetně termostatu na ... na nic.

fost49*
hodnocení

Čerpadlo jde samozřejmě odstavit a jet znovu na samospád.

rnk*
hodnocení

2x

Podle výrobců kotlů má být i teplota vratu minimálně 60°C. Termostat na výstupu pak 70 až 80°C.

Ovšem na druhé straně opravdu spálíte víc. Pokud však nastavíte teplotu nízkou, kotel vám zrezne, protože oběhovka vám do něj bude valit studenou vodu a dojde v kotli ke kondenzaci. Při samotížce toto nastává jen omezeně (při zátopu), protože voda, která se neohřeje nemá vztlak a tedy neproudí.

A pak je tu problém s výpadkem proudu... Navíc vám oběhovka spotřebovává elektřinu. Já bych se vrátil k samotížce.

doplněno 14.11.13 12:44:

Bublat by kotel určitě neměl. Máte na těch radiátorech co netopí odvzdušňovací ventilky? jestli ne tak je tam přidejte. takto se chová zavzdušněný radiátor.

Řešení nízké teploty v kotli můžete nechat na lepší finanční situaci (ale roky bych to neodkládal).

doplněno 14.11.13 15:32:

Ty radiátory máte zavzdušněné. Ucpání by bylo taky vysvětlení, ale to není moc pravděpodobné.

Otevřená expanzka zavzdušňování spíše zhoršuje. Do systému má přístup vzduch, který se z vody uvolňuje při dosažení určité teploty.

doplněno 14.11.13 19:56:

No samozřejmě, že odvzdušňovák musí být na konci radiátoru. Jedině můžete zkusit vypnout oběhovku, ideálně při vyhasnutém kotli to zkusit odvzdušnit tak jak posledně. Pokud je ten šroubek mezi ventilem a radiátorem tak ten ventil zavřete. Záleží také na sklonu radiátoru.

Při běhu topení to však nemůže fungovat.

Ovšem při oběhovém čerpadle naplno by mohlo být ze zavzdušněného radiátoru něco slyšet... To byste mohl zkusit.

To odvzdušnění na radiátor se dá dodělat.

fost49*
hodnocení

Takže jsem si asi moc nepomohl, zřejmě vyhozené peníze. Je tady však další věc, samospád je asi nedořešený, protože jakmile kotel překročil 70 stupňů, začal bublat. Když jsem nastavil dvířka kotle na 65 st. , dost se zanášel a dehtoval. Cirkulace je asi samospádem slabá a nedokázala vodu od kotle v dostatečné míře odvádět. Nechat bublat kotel není asi taky dobré?

bgmaniac*

Pokud chcete udržet teplotu i na zpátečce, musel byste rozdělit systém na dva okruhy, malý kotlový a velký radiátorový + směšovací armaturu, která bude mísit správný poměr mezi okruhy. Ovšem potom už nejspíš bez čerpadla nevystačíte, tj. znamenalo by to krom toho zajistit záložní zdroj k čerpadlu. Kotel syčí a bublá kvůli tomu, že máte nízkou rychlost oběhu vody, to je při samotíži běžné. Dnešním oběhovým čerpadlům umístění na výstupu teplé vody většinou nevadí, s tím bych si hlavu nelámal. Spínání čerpadla na termostatu když máte jen jednookruhový systém nastavte tak, aby měla cirkulace teplé vody ještě topný smysl, tj. cca 35°.

bgmaniac*

U Dakona DOR, což je plechový kotel, byste tak jako tak měl teplotu zpátečky pořešit, plechové kotle jsou na nízkoteplotní korozi celkem citlivé a pravděpodobně dojde ke zkrácení životnosti kotle. Vyplatí se to i kvůli rychlému natopení kotle a kvalitě spalování, tj. krom prodloužení životnosti se Vám to vrátí i v čistějším komínu a nižší spotřebě paliva /vyšší účinnosti spalování/.

bgmaniac*

Jak máte řešené ventily u radiátorů, máte termostatické nebo klasiku? Pomohlo by přiškrtit ty, co topí dobře, aby se voda protlačila i tam, kde to topí málo - obvykle se více škrtí ty blízko kotle a směrem od něj se nechávají více a více otevřené. Vyregulovat systém tak, aby fungoval může být práce na jedno dvě odpoledne, chce to laborovat.

fost49*
hodnocení

Už jsem laboroval. V systému mám dva okruhy. Jeden kratší, druhý delší. Zkoušel jsem zavřít skoro všechny ventily(klasické) na kratším okruhu, ale stejně to nepomohlo, Proto jsem si na radu topenáře nechal namontovat oběhové čerpadlo. Je možné, že jsou tak tak zanešené? V mém případě jsem v tuto dobu finančně na dně, tak bych chtěl jen poradit, jakou mám zvolit metodu topení, než se pustím do dalších akcí.

bgmaniac*

Čerpadlo může pomoct v případě, že tam bude opravdu velký hydraulický odpor. Toto vypadá spíš opravdu na to, že jsou ventily buď uzavřené nebo jsou radiátory zavzdušněné. Kdysi u samotíží se kolikrát dával odvzdušňovací ventil jen na nejvyšší radiátor a ostatní byly vyspádované včetně trubek tak, že případný vzduch utekl a následně se odvzdušnil nahoře. Pokud Vám při odzvdušňování jde z radiátoru voda, ventil je otevřený a stejně to netopí, může viset vzduch i někde v trubkách. Zkusil jste zavřít všechny radiátory kromě těch dvou úplně? Pak už to teplo opravdu nebude mít kam jít, tím zjistíte, zda je to opravdu nějakým způsobem ucpané nebo je systém jen nevyvážený. Ale chce to zjistit při topení třeba dřevem, abyste kotel neuvařil.

hodnocení

0x

Možná byste měl přidat víc info (sílu trubek u kotle, u radiátorů, typ ventilů i radiátorů, jestli máte expanzní nádobu, nebo otevřený systém, jestli je vše dobře odvzdušněné..), nejlépe přidat foto trubek kolem kotle. Pokud máte dostatečný průměr trubek a neměmíte často vodu, tak by to zanesené být nemělo.

fost49*
hodnocení

Dvě větve.

Kratší větev - 3 radiátory(plechové žebra) 20+10+20 článků,délka rozvodu asi 10-15 m .

Delší větev, na které je umístěná exspanska 50l má 3 radiátory po 20+30+30 článcích(o těchto 30ceti píšu , že nedohřívají). Délka trasy je o dost větší asi 25 m vedená přes půdu, ale izolovaná.

Potrubí z kotle asi 3m dlouhé(vnější průměr 5,8cm), tam se větve rozdvojují na průměr 2,8 cm. Na tomto potrubí je nově instalovaná rozbočka s kohouty a čerpadlem.

Nevím, jestli je to špatně udělané, já se do baráku přistěhoval před 5ti lety, radiátory už slouží asi 30 let bez výměny.

bgmaniac*

Samotíž se tak dělala - z kotle a do kotle silné trubky a postupně se k radiátorům zužují. V kombinaci s dostatečným výškovým rozdílem kotel/radiátory vzniká při ohřátí samotížné proudění. Nemyslel jsem větve, ale okruhy, tj. kotel s krátkým kotlovým okruhem a velký radiátorový - nejspíš to mít nebudete a máte to napojené napřímo. Mám též samotíž a jeden z radiátorů hřeje nejméně, při zapojení čerpadla se to ale vyváží. Celkem mi to nevadí, je v předsíni, kde nepotřebuju mít 22°. Zkuste zavřít všechny radiátory kromě těch, které nedohřívají a vypozorujte, zda se do nich voda dostane, když nemůže proudit do ostatních radiátorů. Předpokládám, že je to zapojené tak, že uzavřením jednoho radiátoru neodstavíte i další, co jsou za ním.

fost49*
hodnocení

Už jsem měl uzavřené všechmy radiátory kromě těchto dvou a nic jsem nevyřešil, bylo to stejné. Jen jedem desetižebrový jsem nezavřel, protože ventilem nešlo otočit. Ale i tak by se měla do těch dvou teplá voda dostat, ale nedostala. Proto jsem to řešil, jak píši, čerpadlem. Je trojrychlostní od 25W, ani na 3. rychlost konec radiátorů nezahřeji, i když je na kotli 70 stupňů.

bgmaniac*

Pokud radiátory nehřejí na konci, vypadá to opravdu na zavzdušnění. Pokud hřejí alespoň na začátku, zdá se, že teplá voda se do nich dostane, ale zbytek radiátoru je plný vzduchu a ten izoluje prostup tepla.

fost49*
hodnocení

Tímto problémem se zabývám od loňské zimy( na těchto dotazích už mě bylo doporučeno čerpadlo), radiátory jsem i odvzdušňoval, ale myslím si, že když mám otevřenou expanzku(zapomněl jsem uvést), zavdušňovat by se snad nemusely.

bgmaniac*

To nemusí být pravda, sice v otevřené expanzce probíhá výměna, tj. může tudy vzduch z vody též utíkat, stejně tak ho ale za určitých podmínek může získávat. Mělo by se to v ustáleném stavu zavzdušňovat co nejméně, pokud se nemění voda a nejsou prováděny do topného okruhu žádné zásahy. Předpokládám, že kvůli dodatečné montáži čerpadla jste musel vodu vypustit, tím pádem tam vzduch být může. Někdy to trvá i několik měsíců, než se vzduch z vody vytěsní.

fost49*
hodnocení

¨Zatím všem, co mi radili , moc děkuji, pokusím se radiátory odvzdušnit, i když si od toho moc neslibuji. Zkrátka jsem bezradný.

bgmaniac*

On může být i vzduchový "pytel" na vstupu do radiátoru, pokud jsou radiátory nevhodně vyspádovány a drží se tam vzduch, který nemůže na druhou stranu k odvzdušňovacími ventilu, ale to by pravděpodobně ten radiátor nehřál ani na začátku. Měl jsem to doma taky u žebříkového radiátoru v koupelně, naštěstí má i možnost zapojení na elektřinu. Zavřel jsem ventil, natopil ho elektrikou a po otevření ventilu to horká voda protlačila tam, kde už vzduch mohl utéct a vybublat expanzkou. U Vás by připadalo v úvahu všechny radiátory zavřít, nechat jen ty netopicí a zkusit to prohnat čerpadlem, klidně i bez roztopeného kotle, alespoň tak, ať se vzduch vytlačí k ventilu odvzdušnění. Další závada by mohla být v špatně nastaveném průtokovém škrcení ventilu (kohoutu), stále nevím, zda máte obyčejné kohouty nebo termoventily. Hodně štěstí!

bgmaniac*

Po vypuštění staré vody a napuštění nové vody budete toho vzduchu mít v okruhu hromadu, při topení a zahřátí topné vody se teprve začne uvolňovat, takže nic nezkazíte tím, když ty radiátory obden proběhnete a odvzdušníte, může to trvat pár týdnů, než se voda stane "mrtvou" a vzduch už v ní přestane být vázán. Pokud máte otevřenou expanzku, ještě bych do ní být Vámi nalil inhikor v dávkování dle návodu podle objemu vody, vydrží to cca na 2 roky, pak opakovat. Snižuje třecí odpor vody v systému, rozpouští usazeniny vodního kamene a chrání proti korozi, stojí pár korun.

fost49*
hodnocení

No, tím odvzdušněním jsem si moc nepomohl, protože je vše staré a teď mi to u šroubku kape. Ale to není podstatné. Vypustil jsem 2 litry vody, aniž by ucházel nějaký vzduch a spodek radiátoru je pořád chladný, nepostoupilo to ani o jedno žebro. Teď mě napadá, jestli ovzdušňovací šroub, který je hned u klasického kohoutu, bude účinný. Neměl by ten šroub být na konci radiátoru?

bgmaniac*

Samozřejmě na konci radiátoru! Ten, co je u kohoutu NENÍ odvzdušňovací a nemá na vzduch na konci radiátoru vliv! Ten na kohoutu je na seřízení vyvážení průtoku.

bgmaniac*

Pokud Vám kape ten regulační, zkuste ho lehce povytočit a do závitu namotat teflonovou pásku po směru závitu a pak dotáhnout, měl by se utěsnit.

hodnocení

0x
Délka trasy je ... vedená přes půdu,
Pokud to dobře chápu, tak trubky jdou nahoru na půdu, tam možná i 10-15 metrů vodorovně a zase dolů...
Jsou na tom vedení na půdě odvzdušňováky? Může být plné vzduchu!
fost49*
hodnocení

Ano délka trasy je vedená přes půdu. O ovzdušňovacích šroubkách na půdě nic nevím, jsou oteplené izolací, musel bych to prozkoumat. Když jej nenajdu, zkusím to jinak. Radiátory jsou podle vodováhy nasměrované od kohoutu mírně nahoru, no opravdu jen neznatelně, u jednoho se mi zdá, jako by konec klesl do vodorovna.

Jestli jsem vše dobře vyrozumněl z vašich příspěvků, radiátory nebudou zanašené, ale zavzdušněné. První řešení bych viděl takové, že na koncovém radiátoru přidám odvzdušňovací šroubek a ten by mohl začít topit celý. Podle toho už bych dal šroubky všude. Bude můj postup správný? A kde šroubek umístit? Viděl bych jej dát na konec, do té velké horní matice. Děkuji.

rnk*

Raději než šroubek tam dejte odvzdušňovací ventilek viz odkazy.

ivarcs.cz/...

ivarcs.cz/...

ještě důležitější je odvzdušnit potrubí na půdě. Ale nezdá se mi, že by to bylo takto blbě řešené bez odvzdušnění. Pokud opravdu ne, tak tam můžete dát automatický:

ivarcs.cz/...

doplněno 15.11.13 23:05:

a není na půdě náhodou i otevřená expanzní nádoba? a není nějak propojena s tím potrubím na půdě tak, aby se vzduch dostal z těch trubek? Fakt se mi nezdá, že by to bylo bez odvzdušnění. S tím by musely být pořád problémy.

doplněno 16.11.13 13:26:

Já tím myslím, odvzdušnění o kterém nevíte. žádný šroubek nebo ventil, ale propojetí trubky na půdě pomocí trubky s expanzní nádobou.

doplněno 17.11.13 13:05:

Na to prohnutí se určitě zaměřte. vemte vodováhu. Na čerpadlo nespoléhejte. To může působit na odvdušnění spíše negativně. Vzduch musí odejít samospádem. čerpadlo vám vzduch může zahnat do nikoliv nejvyššího místa a přes proud vzduch neodejde. Typicky se to stane na konci radiátoru, který nemá odvzdušnění a nejvyšší místo má na vstupu. na té půdě může být podobná situace.

S radami zde je problém, protože nepoznáte zda vám radí zkušený topenář, projektant nebo internetový rozumbrada. Navíc třeba z neznalosti opomenete sdělit nějakou zdánlivě nepodstatnou informaci a kvůti tomu pak rada nefunguje.

doplněno 18.11.13 20:13:

Na ty odvzdušňovací šroubky na radiátory jsem vám dal i 2 linky. Nechápu proč je tam už nemáte.

doplněno 19.11.13 00:40:

Ano. zjistíte jestli v tom konkrétním radiátoru byl vzduch a jestli už topí. Pokud to nepomůže tak je asi fakt ucpaný. nic jiného mě nenapadá. Ale i to se dá řešit. odšroubujete ho a tlakovou vodou propláchnete.

fost49*

Děkuji. Ani jsem nevěděl, že takové ventily existují. No, nejdřív se budu snažit prozkoumat půdu, i když to nebude tak jednoduché. Díky všem!

bgmaniac*

Někde to tak skutečně je, já můžu krom nových radiátorů, které jsem instaloval já odvzdušňovat jen jediný radiátor nahoře v patře, ostatní vůbec ventily nemají. Ale je fakt, že je to udělané asi dobře, měl jsem systém vypuštěný už asi čtyřikrát a topí všechno, vzduch se sbírá v horním radiátoru a zbytek utíká expanzkou. Pokud by zůstal vzduch v některém spodním radiátoru, byl bych v háji, není jak je odvzdušnit.

fost49*

Otevřená expazka je napojena přímo na potrubí druhé větve(asi 15 cm nad potrubím), které vede přes půdu. Proto si myslím, že by v potrubí neměl být nějaký pytel vzduchu, a že by ho mělo čerpadlo vyhnat do expanzky. Je tady ještě jedna věc, která mě teď napadla, jestli nejsou v některých místech trubky prohnuté. Je fakt, že jsou v některých částech dost zatížené, slouží jako police. Musím začít asi půdou a až pak se pouštět do větších akcí. Vaše rady jsou mi užitečné, díky za ně, třeba nebudu muset do systému moc zasahovat, no uvidím. Teď nejsem doma, v pondělí s tím začnu něco dělat. Jak jsem psal, do baráku jsem se nastěhoval asi před pěti lety a zabývám se tím až poslední 2 roky. Loni mi tady někdo poradil oběhové čerpadlo a po poradě s topenářem, jsem ho nechal zabudovat do oběhu. No, nepomohlo to.

fost49*
hodnocení

Díky za radu. Na půdě bych musel rozbalovat izolaci,abych mohl použít vodováhu, tak s tím ještě počkám.Pustil jsem čerpadlo na plný výkon(za studena) a večer uvidím kolik vody ještě zmizí v expanzce. Po dobu , kdy jsem začal používat čerpadlo, z ní ubylo asi 8 litrů vody. Uvidím, kolik se jí ještě stáhne do oběhu a podle toho budu pokračovat.

bgmaniac*

Pochybuju, že Vám zmizelo 8 litrů vody, spíš se opravdu alespoň nějaký vzduch dostal ven. Problém je, že z některých míst ho nedostanete ani čerpadlem. Jsem zvědavý, jak nakonec dopadnete a zda se Vám podaří systém zprovoznit komplet.

fost49*
hodnocení

Informoval jsem se u původních majitelů, a ti mně potvrdili, že radiátory hřály, ale neví jestli i ve spodní části. Nezkoušeli to. Když měnili kotel za menší, zdálo se jim, že málo hřejí, tak jsem přesvědčený, že systém je udělaný blbě už od topenářů, kteří ho instalovali. Jsem z toho neštastný, čerpadlo nepomohlo a podle vašich rad, jsou radiátory asi zavzdušněné. Co bych měl udělat, abych je nějakým způsobem odvzdušnil? Jak už jsem psal, chtěl bych dát na koncový radiátor odvzdušňovací šroubek. Je tento postup asplesoň z počátku dobrý? Nebo mi poradíte něco lepšího? Děkuji moc...

fost49*
hodnocení

Hmm..., asi máte pravdu, čekal jsem jen na rady ostatních, než se pustím do této operace :) Chci se vás zeptat, když dám odvzdušňovací šroubek zatím jen na poslední raiátor bude to účinné? Zjistím tím, že jde opravdu o zavdušnění? Lítám okolo toho už docela dlouho a nerad bych zase něco posral...

bgmaniac*

Ideál je mít odvzdušňovací ventily na všech radiátorech, nikdy nevíte, kde Vám zůstane vzduch viset. dnes už je to standart, každý nový radiátor ho má. Může se Vám tím jedním podařit odvzdušnit oba netopící radiátory, ale také nemusí. Každopádně, uvidíte, zda uteče vzduch aspoň z toho jednoho. Hlavně nezapomeňte odvdušňovat alespoň ze začátku pravidelně, jeden den vzduch vypustíte a druhý den tam může být zase, z nové vody se nějakou dobu uvolňuje.

fost49*
hodnocení

Nemám možnost se ihned pouštět do větších akcí, někdy je lepší počkat na reakce ostatních a pak začít něco podnikat.Takže zítra zajedu koupit odvzdušňovací šroubky( když budou k dispozic)i a podle rad začnu posledním radiátorem. Snad to nějak zvládnu a nebudu mít další problémy...Každopádně Vám i všem děkuju za rady.

doplněno 28.11.13 18:10:

Píši sem po delší době, mezitím jsem všechno konzultoval s odborníkem(pan Milan.cukrar.), který přispívá radami i v této poradně, abych toto téma uzavřel.

Odvzdušňovací šroubek na konci radiátoru nepomohl, vzduch tam nebyl. Snažil jsem se s pomocí Milana všemožnými způsoby uvézt radiátory do provozu a celková diagnóza zní: z a n e š e n é r a d i á t o r y !

Děkuji všem za odpovědi a mrazu zdar! Musím je začít vyměňovat...

rnk*

No o tom jsem psal jako o sice nepravděpodobné, ale taky možnosti. Ale proč vyměňovat? Radiátor stačí vyčistit. Propláchnout horkou vodou pod tlakem. Jestli máte wapku tak není co řešit. Vymontujte ho, sundejte růžici na konci a vystříkejte to. Dělá se to i chemicky bez demontáže. Celý systém se napustí kyselinou a silným čerpadlem se prožene. To bych však nechal odborné firmě a není to zrovna lavné. Navíc hrozí, že se někde objeví dírka...

doplněno 28.11.13 23:45:

Já taky to chemické čištění uvedl jen pro úplnost.

Pokud si to zkusíte vyčistit sám a až pokud to nepůjde koupíte nové tak prodělat nemůžete. Nevím co máte za typ, ale třeba litinové jsou věčné a dnes je to luxusní a velmi drahé zboží. Plechový, pokud má více než 30 let tak rovnou vyměňte.

fost49*
hodnocení

Radiátory už jsou staré, čištěním bych mohl i dost prodělat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]