Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná izolace prostoru pod vanou

Od: martyfoxx odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

právě jsem dodělali rekonstrukci bytu. Před rekonstrukcí jsme zjistili, že je prostor pod vanou kompletně morký a nasáklý vodou. Přilehlá stěna byla po odkrytí dřevěného ostění pokrytá plísní. Provedla se tedy kontrola odpadu, ten byl v pořádku. Pod vanou také vedli staré rozvody topení. Proběhla výměna rozvodů vody i topení a topenář zjistil, že daná část pod vanou byla hodně prorezlá a na místech se objevili malé dírky a tak jsem se domnívali, že by tím mohl být problém vyřešen. Bohužel není. Prostor pod vanou je cca o 5 cm níže než samotná podlaha v koupelně. V tomto prostoru jsou nyní izolované (obalovým materiálem) měděné trubky topení, ale jsou volně, nezabetonované. Vana je podezděná ytongem. Problém vzniká podle mě tím, že ve chvíli kdy se zatopí a ohřeje se prostor pod vanou, začnou se srážet kapky vody zespodu na vaně a tím zvlhne celý prostor. Rád bych Vás požádal, zda-li někoho nenapadne jak takový problém vyřešit? Pomohlo by zadělat trubky montážní pěnou? Je to natolik dobrý izolant aby nepřenášel teplo do uzavřeného prostoru? Koupelna je nyní už celá obložená, tedy se dostanu pod vanu pouze otvorem u odpadu, ale je docela velký. Případně se pokusit vyplnit celý prostor pěnou? Další varianta, kterou jsem zvažoval je: vedle koupelny je záchod a dole u podlahy je spárovkou zaděláná měnší díra po původním výstupu na radiátor, mělo by smysl provrtat tuto díru, která sousedí s prostorem pod vanou a vytvořit tak přísun vzduchu? Mnohkrát děkuji za rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

azurit*
hodnocení

2x

Zdravím,

udržjete v koupelně stálou teplotu, nebo topíte jen na koupání? Pokud bude zeď pod vanou prochladlá, vy zatopíte a jdete se koupat, tak se vlhkost která se při koupání může dostat klidně nad 90% začne srážet na nejchladnějším místě a z pod "uzavřeného" prostoru bude jen těžko mizet. Pokud by to bylo takto, tak vanu napustit vodou, aby se nezvedla a prostor pod vanou zcela zapěnit. Pokud tam vlhkost zvlíná tak určitě nepěnit a otvory odvětrat... Toť můj názor

hujer123*
hodnocení

2x

Já bych naopak ty trubky nechal neizolované. Teplo vám stejně zůstane v bytě a bude pomalejí chladnou voda ve vaně a prostor pod vanou bude teplejší, takže tam vlhkost ze vzduchu kondenzovat nebude. Připojil bych se k radě o větrání prostoru pod vanou, dokud vlhkost nezmizí. To může nějakou chvíli trvat.

hodnocení

0x

Teplo vysušuje, teplo žádné vlhnutí nezpůsobuje.

hodnocení

0x

Otázka je, zda problém nedělá už jen zbytková vlhkost co zbyla ve zdi a podlaze, chce to čas a odvětrávací otvory.
Co vyříznout do podezdění dva otvory, jeden u podlahy a druhý nahoře. Zadělat to nějakou plastovou krytkou na odvětrávání.
Ty trubky topení určitě neizolovat, pomáhají prostoru vyschnout.

martyfoxx
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpovědi. Situace s vanou po reknostukci vznikla ve chvíli kdy byla plně napuštěna studenou vodou a spárovalo se silikonem. Zároveň jsem topil celý byt na 25 stupňů aby schnuly stěrky takže jel kotel naplno. A tím pádem bylo pod vanou za chvíli plno vody a celá vana zespodu orosená. Vypustil jsem voduy z vany (když zatuhnul silikon), zatím se tam nikdo nekoupal a dvířka pod vanou mám otevřená a vše je zatím suché. Ve vaně občas omíváme štětce etc. Tak snad doufám, že prostor postupně doschl z přebytečné vlhkosti a už se problém nebude opakovat. Zároveň je v koupelně plynový kotel a odtamtud rozvody tepla do zbytku bytu, takže je prostor v koupelně obecně dobře vytopený od kotle. Pokud by se časem problém opakoval zkusím vypěnit celý prostor. Díky.

stirecek*
Nechte to otevřené, to pěkně vyschne. Já osobně bych na vanu použil pěnu, ale ještě před usazenim. Soused dal na vanu vrstvu pěny ještě před usazenim, a voda ve vaně vydrží mnohem déle teplá.

figurek*
hodnocení

0x

jj, známý problém tlak, teplota, rosný bod. Víte proč se orosí pivní láhev vytažená z ledničky? Neorosí se proto, že je studená. Orosí se proto, že vzduch je plný vodní páry. Vodní pára těsně u lahve se najednou ocitne na studeném místě, překročí hranici rosného bodu a zkondenzuje na vodu. Jasná věc, láhev je celém tom ději úplně pasivní prvek.

Tak. A teď povzpomínejte, kolik vody jste při rekonstrukci nalili do malty. 100 litrů nebo 200? Ta voda tam stále ještě je a bude dost dlouho trvat, než stěny úplně vyschnou. Voda se vám na spodní straně vany nesráží proto, že ohřejete prostor pod vanou. Sráží se proto, že pod vanou není odvětrávaní. Vy zatopíte, tím urychlíte vypařování, vodní páry pod vanou přibývá a vy následně do vany napustíte studenou vodu. A stane se totéž, co s tou pivní lahví. Vodní pára se ocitne na studeném místě a zkondenzuje na vodu.

Co s tím? Příliš moc toho nenaděláte. Otevřete dvířka, větrejte a počkejte, až stěny vyschnou. Dotatečné odvětrávání přes nějakou původní díru pro radiátorovou trubku by taky mohlo trochu pomoci.

Ale radím, opatrně se stavební pěnou. Tu raději nepoužívejte, protože expanduje s dost velkou silou. Pozor ať vám vanu nenadzvedne.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Já když usazuji vanu a dokončím obložení , tak montážní otvor nechávám otevřený . ( nedávám magnetky , ale kachlu nalepím silikonem.) Zákazníkovi říkám - kontrolovat sifon jestli neteče a větrat. Do té koupelny se stejně vracím - montovat doplňky atd. (nebo jdu s fakturou) tak tu kachlu dolepím. Jednu kachličku upravenou na rozměr otvoru strkám ještě pod vanu. Kdyby se někdy v budoucnosti rozbila , tak je po ruce hned náhradní.

Já osobně mám doma pod vanou v každém rohu mřížku. Ať to luftuje . Vedu tím taky vzduch ke kompresoru a k čerpadlu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]