Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu čím vytápět bungalov. Topenář mi poradil elektrické rohože, kamarád elektrikář zase elektrokotel s teplovodním podlahovým topením s kombinací krb s výměníkem. V obci není plyn. Děkuji za názory.
Rohodně je lepší rozvádět teplo pomocí teplé vody. Zdoj teplé vody se dá dynamicky měnit podle ceny paliv. Osobně plánuji do chaty kombinaci: kotel na tuhá paliva s pomocnou elektrickou spirálou, soláry na střechu a když se zadaří tak i vrtuli. K tomu podlahové topení nebo radiátory podle místnosti a nucené větrání tepelným výměníkem. Být odkázaný jen na jeden zdroj energie (elektřinu ze sítě) se do budoucna nemusí vyplatit...
Známý dal radiatory na vodu a do nich topnou tyč za par stovek . Jinak centrální místnost vytápí kamny na dřevo . V ložnicích má chladněji na spaní . Už od začátku si dobře promyslel dispozici.
Jinak kdo straší tím že budete se přesouvat na ruzná paliva . Tak bych řekl , že vždy bude nejdražší elektřina a plyn a nejlevnější tuhá paliva . Takže od začátku budete vědět , jestli budete topit elekřinou(máte na to) nebo tuhými palivy
Pokud použijete topné rohože, tak již nikdy nezměníte zdroj tepla a budete platit stále větší a větší peníze za elektřinu.
Varianta vašeho kamaráda je dobrá.
Místo elektrokotle můžete v budoucnu připojit jakýkoli zdroj teplé vody (tepelné čerpadlo, solární kolektory, krb, plynový kotel).
Náklady na pořízení budou srovnatelné.
Zdravím. Těžko radit. Každý barák se chová jinak . Záleží na materiálu z kterého je postavený , tepelné izolaci a v neposlední řadě i na lokalizaci. Nějaký čas se pohybuji po stavbách a vím , že se podceňuji podlahová izolace a u bungalovů i stropní izolace. Ta je kolikrát pěkně vidět když je napadený sníh a začne se topit. Na některých střechách jsou potom i pěkně vidět vykreslený krokve. Já jsem to u svého baráku řešil tak , že mám elektrokotel . Všude podlahový topení a pro takovou tu jistotu ještě nachystaný trubky na radiátory. Stačí zadlábnout trošku do zdi a nastavit 10cm trubky. V koupelnách mám ještě ,,žebříčky" RD mám 11 x 11,5 m na patro. Topím na 23 st. a s elektrikou se vždy vlezu bez problému do 29 000,- V tom je samozřejmě ještě veškerá spotřebovaná el. v domácnosti. Bojler , mražák , pračka , šporhert atd. Letos jsem si ještě postavil krb - teplovzdušný . Aby nebyl závislý na el. Bydlím na vysočině. Cena topení necelých 70 000,- Nepočítám práci , dělal jsem si to sám.
Zdravim, taky mam RD na patro, dobre zatepleny, elektrokotel a vsude podlahovku a jeden zebrik v koupelne. Taky krb mam. Tim si zatopim tak o vikendu jak mam cas. Topime na 21 stupnu. Muzu se zeptat jak ridite teplotu? Termostat nebo ekviterm? Jakou mate nastavenou vystupni teplotu vody v kotli? Jaky mate kotel. Porad s tim laboruji jak vse vyladit. Dekuji Martin
Pro martina4 - Kotel mám Therm 15kw . Zákazníkům říkám , že to není v podstatě nic jinýho než velká rychlovárná konvice a ať vybírají kotel podle toho jak je u nich zajištěn servis. Na therm mám tady do 5 km 4 servisáky. Na Protherm nejbližší 20km . Tak asi proto. Mám pokojový termostat Auraton 2020 , který považuji za jeden z nejpovedenějších co do obsluhy. Hystereze nastavená na 0,5 st. . Výstupní teplota vody v kotli 65 st . Kvůli žebříčkům. Tu pak mám před rozdělovači sraženou na 40 st . Na rozdělovačích pak mám nastaveny jednotlivé místnosti průtokoměry. To bylo asi nejhorší na zaregulování a pořád se v tom ještě hrabu. Martine , to co tady píšu netvrdím že je dobrý nebo správný. Prostě mně to tak funguje a jsem s tím docela spokojený. Žádná rada není . Každý barák se chová jinak. Chce to zkoušet a nervy.
Také záleží na tom jaké je období . Napodzim nebo najaře je lepší mít výstupní teplotu menší , aby kotel moc necykloval a neodcházely relátka. Do některých kotlů dávají čínský šmejdy.
Co se týče teploměru ,( používám hodně thermomanometr) tak také nejsou docela přesné. Jednou jsme jich několik zkoušely ve skladu a rozcházely se asi 6 st. Od té doby mě baví dívat se v obchodech na pokojové teploměry. Je jich v regálu třeba 20 a hrozný odchylky.
Kotel mam Protherm 12 KW. Ja mam do zebriku tu samou teplotu jak do podlahy coz mam 30-40 stupnu. Jak to mate udelano, ze to mate pred rozdelovacem srazeno na z 65 na 40 st.? Taky mate 20 hodin nizky tarif? Kolik za 24 hodin spotrebujete KW? Dekuji za info. Martin
Dost často se tu objevuje návrh podlahového topení.Ovšem toto je vázáno na podmínku dokonalé tepelné izolace pod vlastním výměníkem.Jinak se ztráty do půdy stanou neekonomickými.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.