Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěná plovoucí podlaha

Od: mig* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, měl bych dvě otázky:

a) mám místnost obdélníkového tvaru (cca 6x4m) kde na jedné delší straně jsou skoro po celé její délce okna. Jak mám podlahu položit. Podél dlouhé stěny nepo podél krátké?

b) mám dát mezi hobru a beron (bude beton/hobra/podlaha) igelitovou plachtu (někde jsem to viděl).

Dekuji, MG

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

a) položit tak, aby byli spoje kolmo ke stěně s okny

b) pokud je beton vyzrálý a dostatečně proschlý, folie by neměla význam

doplněno 12.11.13 12:41:

...byly spoje...

doplněno 12.11.13 12:53:

Kolmo ke stěně s okny proto, aby se co nejvíce omezila eventuální viditelnost spojů!

jabraka*
hodnocení

0x

Desky plovoučky pokládej rozhodně podél.Pokud není beton vyloženě studený a vlhký,není důvod hydroizolační vrstvy.Tepelná izolace by měla být položena už pod beton,lepší než folie by byla tekutá hydroizolace.Po ní je třeba plochu nechat vysušit.Hobra je prostředek kročejové izolace,má smysl jen tehdy,když je místnost v patře.

JABRAKA

Proč podél? U takto položené podlahy (rovnoběžně s okny) budou více vidět spáry a motiv na podlaze bude místnost opticky prodlužovat.

abc*
hodnocení

0x

igelit ne ! byl to max mirelon (někdy se dává místo hobry, ta je si myslím lepší), spáry (delší) směrem od okna

honzajs
hodnocení

0x

Plovoučku rovnoběžně s delší stranou stěny.

Pod plovoučku patří kročejová izolace, tj . používájí se desky z hobry, nebo tvrzený extrudovaný polystyren, nebo co to je za sajrajt (podívej se v nějakým Hobbymarketu, třeba IzoFLoor)) Mirelon ne, roztrhá se. Tlušťka vrstvy izolace tak, aby potom šly otvírat dveře.

Beton musí být suchý, opravdu suchý, ne, že si to jenom myslíš.

hodnocení

0x

Jen doplním, já jsem beton natřel disperzním nátěrem jen kvůli prašnosti. Např. Thomsit R777

mig*
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi. Asi jsem zapoměl doplnit, že je to v paneláku v patře. Ve skutečnosti beton = betonový strop/nějaká minerální vata/ipa/cca 3cm potěr a na tom ještě vrstvička nivelačky.

Takže fólie asi nemá smysl. Hobru (kročejovou izolaci) bych tam dal asi proto, protože je to přírodní materiál bez rozpouštědel. Slyšel jsem o ještě nezveřejněné studii (kdo ví jestli se vůbec zveřejní) vlivu zdraví škodlivých látek v bytě na organisums a moc optimistické to není. Problém je u dřevotřísky/osb, lina, tmelů, montážní pěny, měkčených plastů (těch je hojně i v autě) atd. Ale to byla odbočka.

S tím jestli podélně nebo rovnoběžně... Na pár stránkách jsem četl doporučení (jak už to někdo psal) položit podlahu tak, aby delší strana lamely byla rovnoběžná s paprsky dopadajícími do místnosti, protože se omezí viditelnost spojů. Takže takto (samozřejmě do zámku).

okna okna
------------
| | | | | | | |
| | | | | | | |
------------

doplněno 12.11.13 14:47:

Občejná penetrace S2802A na nivelačku proti prašnosti stačí?

jo penetračku bych dal, já jsem použil Thomsit, protože jsem ho měl doma.

olaf71*
hodnocení

0x

co jsem si všiml, tak na každém balíku podlah je obrázek s popisem pokládky včetně odpovědi na otázku a)

hodnocení

0x

Dej to tak, jak jsi sám navrhnul. Jen bych dodal, nedávej krátký spoje do jedný roviny, ale pokud možno je co nejvíce rozházet po celý ploše. Ono to většinou vyjde úplně samo. Zbytek z poslední lamely použiješ jako první do dalšího pole. Zbytek z poslední lamely bude zase jinak dlouhý, než ten předešlý a tak se budou krátké spoje nepravidelně střídat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]