Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v červnu letošního roku jsem se stal členem družstva a do schránky mi nyní přišla informace o chystaném odečtu měřičů na spotřebu tepla na topení. Po dotazu zaslaném na družstvo zda si zapsali údaje před mým nastěhováním mi bylo odpovězeno, že dle vyhl. č. 372/2001 Sb. mám zaplatit 40% z celkových nákladů na topení. Přitom topení topí tak měsíc a bylo zapnuté maximálně 2x a v pokoji, kde se netopí vůbec chybí polovina ampule. Opravdu musím doplácet za předchozího nájemníka? není jiné řešení?
Jak víte, kolik protopíte do konce roku? Třeba nastane tuhá zima a těch 40% bude v reálu ještě málo. Jinak ten výpočet mají v pořádku, je to v souladu s uvedenou vyhláškou a víceméně to odpovídá dlouhodobým průměrům. Nevidím v tom žádný problém. Navíc přesněji to teď ve vašich podmínkách už nevypočítáte.
doplněno 11.11.13 13:52:Nezapomeňte na to, že i když netopíte, někdo topit musí - tedy sousedi.
za původního obyvatele byste platil pouze za případu, kdy by on neplatil nájem vůbec. Pokud platil zálohy jak má, což je dané běžně smlouvou o nájmu, obvykle je co se týče tepla záloha nastavena na přeplatek, takže pokud dobře počítám dostanete ten jeho přeplatek. Proč malujete hypotézu, že za někoho máte platit. Stejně se duben až říjen netopí, tak kde je prosím problém mi není zcela jasné.
To jste špatně pochopil. 40% je základní složka a zaplatíte ji vždy ikdyž budete mít zavřeny všechny radiátory. Teplo k vám proniká skrz stěny. Je to dle zákona.
doplněno 11.11.13 12:50:Pokud jste se nastěhoval v polovině roku tak i základní složku budete platit jen za polovinu roku.
doplněno 11.11.13 13:04:Tak je to jasné. Budou vám účtovat i spotřební složku za půl roku. Moc jsem nechápal proč by k vám měli být tak shovívaví a účtovat jen základní složku. nechápu co se vám nelíbí. Máte byt 50% roku a budetre platit jen 40% nákladů.
To, že jste netopil je nepodstatné. Případně jste měl odečet řešit s družstvem v době nastěhování. Teď už nenaděláte nic. Oni nemají povinnost ten odečet udělat při změně nájemníka.
No odpověděla mi přímo tohle:
Ampule na odečet tepla jsou stanoveny na 12 po sobě jdoucích měsíců. Odečty a zároveň výměny ampulí se provádějí vždy ve stejném období tj. koncem roku. Rozúčtování tepla bude provedeno dle vyhl. č. 372/2001 Sb ., kdy tzv. KŘIVKA STEIN určuje procentuálně tepelné zatížení jednotlivých měsíců. Vám bude náležet 40 % z nákladů celého roku 2013.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.