Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbové kachle jotul f3td a f8td

Od: reinette* odpovědí: 15 změna:

Chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti s krbovými kachlami značky Jotul, typ "Jotul f3td". Chceme vykúriť 300 m3 priestoru. Ide o starší dom, bez zateplenia, bez plastových okien. Ďakujem.

doplněno 10.11.13 20:32:

+ typ "Jotul f8td"

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

0x

Pořidte si radši něco technologicky modernějšího

kamnakrbyok.cz/...

energosfera.cz/...

Samozřejmě existují levnější varianty co mají dvoustupnové spalování .

eshop-simecek.cz/...

Provozují se uplně stejně . Dáte spalinový teploměr cca 50cm od vstupu sekundáru a při cca 200°c přivíráte na 1/2 a pak na 1/4 .Optimálně se pohybujete 200-300 °c . Pak kamna hoří čistě a jen se z komína tetelí . Sekundár hoří až pod plotnou a pěkně to topí :)

Základem je samozřejmě vyschlé dřevo optimálně 2 až 3 roky.

reinette*

Ďakujem. A ešte by ma zaujímalo, aký priemer dymovodu mám zvoliť, keď mám 200ku komín.

jendad

Kouřovod zvolte takový , který bude mýt pruměr vystup z kamen . Když je pruměr odkouření 150mm ,tak dejte kouřovod 150mm . Pokud koupíte ty dovre 300 , tak tam vám stačí 125mm.

Možná pokud bydlíte ve vyšší nadmořské vyšce (větší tepelná ztráta), tak kupte k těm dovrum nastavec (větší vykon , menší teplota pujde do komína)

kamna.astranet.cz/...

U těch true north bych pak doporučil dokoupit el. ventilátor (montuje se pod kamna)

jendad

Ještě dodám , rozhodně tam dejte klapku na kouřovod .A kouřovod at má délku aspon metr , at nepouštíte kouř hned do komína (at předá teplo do místnosti)

reinette*
hodnocení

Ďakujem. Ešte sa vás spýtam takto. Priebežne sme rozhodnutí pre tie Jotulky. Tie majú vývod z kachiel 175 mm, ale v predajni nám povedali, že rúry s takýmto priemerom nie sú, ale dá sa to riešiť redukciou pre rúru s priemerom 150 mm. Viete mi povedať, či to nie je problém? Dúfam, že som to zrozumiteľne napísala :)

doplněno 16.11.13 14:51:

Ešte upresním, že ide o "Jotul f8td". Ďakujem.

jendad

Tak jste si zamilovaly jotulky f 8td :) . Počítejte tedy při stáložárném topení s větší spotřebou dřeva než s kamny co jsem uváděl (o cca 30%) .Jinak topeniště je dosti velké aby jste mohly přikládat 3 až 4 krát denně.

Kamna mají větší dveře a proto mají odkouření 175mm aby nezakuřovaly při přikládání . Novější kamna (f 500cb) už používají boční přikládací dvířka a proto mohou mít odkouření 150mm. Moc vám v tomto neporadím .Zde záleží na tahu komína (jeho vyšce a izolaci) a pokud tam dáte redukci na 150mm uvidíte až v reálu zda to nebude zakuřovat při přikládání .Jinak 150mm pro kamna jsou dostatečná . To stačí na 15 až 20kw .

Boční přikládací dvířka mají i podobná kamna

habsro.sk/...

Ty mají bezroštové spalování a popelník forum.tzb-info.cz/...

Ještě se podívejte na HaS arktic 12 haassohn-rukov.cz/...

Ty jsou teplovzdušné a to je vždy lepší . Sálavá kamna vrství hodně vzduch . Na hoře je hodně teplý a dole studený . Pokud máte nezateplený dum , tak se vám bude hodně chladný vzduch zdržovat u země. Teplovzdušná kamna ho lépe promíchají a je lepší tepelná pohoda. U sálavých kamen se proto hodně doporučuje stropní ventilátor .Ten se pouští opačně , aby nasával vzduch od země a teplý se vracel okolo stěn. Taky pomáhá foukat stolním ventilátorem ze země směrem na kamna . Nejmenší vykon má ten ecofan topkrbyeshop.cz/... Ten je hezký a funguje automaticky když jsou kamna nahřátá .Když vychladnou zastaví se.

jendad

Ještě si kupte spalinuvý teploměr ,at víte jaký vykon mají kamna .Bud se dává na plotnu nebo cca 40cm na kouřovod .Pokud ho dáte na plotnu ,měli by jste mít na budíčku cca 200-350°c .Pokud ho dáte na kouřovod , tak budíček odpovídá tepelným pásmum co jsou na něm nakresleny .

jendad

Možná by pro vás byl lepší ještě větší typ těch doverek dum.bazos.cz/...

reinette*

Ďakujem :) Zatiaľ sme najviac naklonení tým Jotulkám. Ešte by som mala otázku, či je potrebné kupovať aj ekonomizér.

jendad

Nevěděl jsem co to je:) Našel jsem toto javys.sk/...

Pokud je to ono , tak myslíte asi teplovodní vyměník na kouřovod . Někomu se to osvědčilo ,někomu ne. Počítejte s čištěním ob tyden ,jako u kotle .Protože se to zanáší a dehtuje.

reinette*

My by sme chceli ten ekonomizér nie na vodu, ale aby bol ohrievaný dymom.

topic

Výměník na kouřovodu - záleží na způsobu provozu a na komínu - nesmíte ochladit spaliny příliš, pak by docházelo k dehtování. Obecně - pokud použijete zadní vývod tak spíš bez výměníku, pokud horní vývod tak výměník dejte (teplovzdušný). Pokud máte kvalitní (izolovaný) komín, tak můžete zkusit výměník i se zadním vývodem (horní deska jde použít jako plotna)

Zůžení kouřovodu na 150 - záleží jaký máte komín, pokud 200 a aspoň 5m vysoký, tak to bude OK i u zadního vývodu, pokud horší komín + zadní vývod tak radši nechte 175 (nebo redukci na 180). Jde o zakuřování z otevřených dveří. Mám F3TD, zadní vývod a redukci na 150, komín průlezák se špatným tahem a občas to zakouří. (PS: kouřovod budu předělávat na 180, pak budu mít volnou redukci 175 - 150)

F3TD a nejspíš i F8TD - nikdy je úplně neškrťte, pak plyny neshoří a dehtují v kouřovodu. Nízký výkon = primár dole uzavřený a sekundár nahoře cca 1/4 otevřený, pak hoří pomalu bez dehtů. Pokud se v nich naučíte topit, tak účinnost je skoro stejná jako CB, ono TD je docela vymakané - horní vstup vzduchu je spousta malých děr kde se vzduch předehřívá, část jde podél skla dolů jako primární vzduch, část jde do konce plamene a pod deflektor jako sekundární vzduch. Výsledek je hodně dobré spalování - kamna prakticky nekouří.

Topeniště je vana bez roštu, výkon postupně klesá a ve vaně dlouho zůstává žhavé. Na rozdíl od roštu shoří prakticky všechno a zůstává jen čistá popelovina. Překvapily mě malým množstvím popela - při stálém provozu vybírám jednou týdně jednu lopatku. Popel nikdy nevybírejte úplně, je třeba nechat vrstvu min.1cm jako izolaci spodní desky topeniště (ochrana proti propálení). Dále je nenechte dlouho hořet naplno otevřené a už vůbec ne s otevřenými dveřmi - rozpálily by se nad 500° a to už litina dlouhodobě nemá ráda. Materiály jsou opravdu kvallitní, F3TD mám 5 let a nic se nekroutí, ani topeniště ani deflektor. Jde o sálavá kamna = hodí se do velké místnosti, pokud potřebujete aby topily "za roh" tak to chce větrák.

reinette*
hodnocení

ďakujem za odpoveď.

reinette*
hodnocení

Je možné pripojiť koleno dymovodu ku komínu rúrou? alebo musí ísť koleno priamo do komína? pretože nám koleno do komína nedočiahne. ďakujem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]