Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jaké kroky 1,2,3...x je třeba udělat, jaké úřady poobíhat a lejstra obstarat, než je možné začít s výstavbou? Zajímají mě také Vaše osobní zkušenosti a trable s jednotlivými kroky.
Toto je otázka na kterou není možno odpovědět několika větami.
Nejdříve si ověřte na obecním úřadu, zda na pozenku se dá stavět. Tuto informaci si ověřte na st. úřadě. Při té příleživosti si vyzvednete formuláře buď k ohlášce nebo ke stavebnímu povolení. Pracovnice st. úřadu vám zaškrtne jednotlivé body, co bude po vás potřebovat. Víc se obecně nedá poradit. Jen to, že si předem na internetu můžete prostudovat postup při podání žádosti a v případě nejasnosti se hned na st. úřadě poptat.
doplněno 09.11.13 12:52:miro - a co když paní bude stavět na ohlášku? Zbytečně by měla drahý projek na st. povolení. Cena za projekt je dost výrazně liší.
doplněno 09.11.13 16:34:@gotrekzagary - vždyť já netvrdím, že na ohlášku nepotřebuje paní projekt. Ale projekt ke st. povolení je dražší než na ohlášku.
Jde o domek a hlavně o následující věc. Pokud mám pozemek na kterém je podle územního plánu možné stavět, jakým způsobem o povolení stavby rozhoduje obec a jakou měrou nebo kompetencí stavební úřad v nedalekém městě. Nemám jasno v tom, co může obec a zastupitelstvo a co stavební úřad. Pokud například dostanu povolení od stavebního úřadu, tak vlastně nemám nic, pokud si zastupitelstvo obce usmyslí například nějaký zástupný problém reálnému důvodu, třeba malý úplatek :D, tak si nepostavím na ten pozemek ani kolečka. Jen hádám... chtěla bych nějak prakticky pochopit vymezení kompetencí a mě jako stavebníka možnosti se případně bránít. Moje otázka je spíš asi pro člověka který stavěl a ne třeba zrovna hladce :D
To co popisujete se nikdy nestane. Nezístáte st. povolení a pak teprve by se vyjadřovala obec. Je to přesně naopak. Vyjádření obce musíte doložit k žádosti o st. povolení či ohlášku. Proto jsem vám v první odpovědi doporučila zajít na st. odbor a dozvíte se jaké vyjadřovačky po vás budou chtít.
usko vy nevíte vůbec o čem je řeč, ohláška je téměř to stejné jako stavební povolení a náležitostí je podobné kvantum. Kdo někdy stavěl, tak to ví. Dům cca 100m2 na ohlášku potřebuje stejně obsáhlý projekt jako dům o 200 a víc metrů na stavebko. Podle čeho by to asi paní postavila, podle náčrtu na toaletním papíře? Jednoznačně tvrdím, che to dokumentaci.
Jen drobný doplněk: Je stavební povolení a "územní souhlas". Pojem ohláška je v tomto případě jaksi mimo.
Faktem zůstává, že pro oboje platí téměř shodné požadavky, jen u toho "souhlasu" je to trochu jednodušší.
Miro, nemíním se dohadovat, ale vloni jsem dostavěla, takže vím o čem je řeč. Rozdíl mezi těmito dvěma projekty byl u mne 15tis. Takže polopaticky - projekt na st. povolení je dražší. ( A tohle píši už potřetí).
doplněno 09.11.13 21:22:pro cyrila - za 10 měsíců jsem se stěhovala
Asi nebude nebude podstatné datum dostavění, spíše doba, kdy bylo o povolení či souhlas žádáno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.