Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Silné klepání trubky od topení

Od: mihal odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, v cihlovém bytě s vlastním plynovým kotlem jsme rekonstruovali jádro. Přidávalo se nějaké to těleso a tím se roztahovaly nové měděné trubky, které se napojily na staré železné. Při spuštění topení silně klepalo v podlaze (zhruba v místě spoje). Podlahu jsem rozbil a trubku obnažil co to šlo. Spoj je našroubovaný, je vidět konopí. Dál už nová část mizí pod zdí směr kotel. Klepe stále a když přiložím ruku, trubka se při klepnutí víc zachvěje právě za spojem v té nové měděné části. Když s celou trubkou pohnu vydává to právě ten klepající-praskající-vrzající zvuk ( i za studena bez zatopení) při zatopení když s trubkou pohnu nebo jen kolem projdu, klepe nepravidelně nebo i na chvíli přestane. Ale jen na chvíli. Je to hodně slyšet, je mně líto sousedů pod námi a taky mám strach, aby se tím nestala nějaká havárie. Topenáři mně řekli, at´ přítelkyni na týden pošlu pryč a udělají celé nové topení. Tahle varianta pokračování rozbíjení po roční celé rekonstrukci bytu nepřichází v úvahu. Jedná se prý o zpátečku. Jsou nějaké jiné možnosti? otázka tedy zní, je to tím spojem nebo prostě vržou ty staré železné trubky nebo tomu vadí něco jiného? Děkuji moc za radu.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Při změně teploty vody mění trubka délku řádově v milimetrech. To způsobuje její pohyb. Průchody stěnou, či jiným pevném stavebním prvkem jí v pohybu brání. Když nemá možnost se volně pohnout, vzniká napětí. Po překročení určitého tlaku se pak trubka přece jen nárazově pohne, což způsobí zvukový efekt. Měděná trubka (u ocelové bych se toho nebál) se časem může v místě styku s překážkou skutečně prodřít. Zabránit tomuhle efektu se dá jedině pomocí vhodného mechanického oddělení trubky a překážky, buď omotáním vhodným materiálem (mirelon, filc...) v místě styku, nebo protažením oné trubky jinou, silnější trubkou, napevno zazděnou (to se ale musí už při montáži).

doplněno 09.11.13 09:07:

To, že jsou spojené trubky železné s měděnými nehraje roli (pokud je to udělané správně). Setkal jsem se s tím několikrát a nikdy problém nebyl.

mihal
hodnocení

Děkuji za odpověď, ale jak si mám vysvětlit, že když (pomocí páky) pohnu s tou trubkou, vytvoří to ten vrzající zvuk i bez tepelné roztažnosti.

Prostě, když se trubka pohne, zavrže. Pohne se buď teplotní dilatací nebo rukou.

mihal
hodnocení

Dobrý den, jak už jsem uvedl, trubku jsem obnažil. Klepání je pořád. Pomalu se myšlenkama vracím nazačátek. Může to vrzání trubky způsobit i něco jiného než to, že se nemůže roztáhnout? třeba ten 40 roků starý železný materiál. Nebo nechat udělat nový spoj apod? Docela nechápu, proč jsou ty trubky vedeny zrovna v místech, které jsou pro chůzi nejfrekventovanější...pro zahřátí to asi nebylo. A co si budeme vykládat, ten beton už po těch letech taky není nejpevnější. Topenáři ale říkali, že ta stará izolace je v pořádku. Děkuji za jakýkoliv nápad

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Chybka se vloudila tím použitím dvou rozdílných materiálů trubek. Rekonstruující topenář si ulehčil práci tím, že jenom letoval měď, místo toho, aby to napojení dalších radiátorů udělal v železe a trochu to posvařoval. Bude to dělat furt, pokud těma trubkama bude protékat teplá voda. A je jedno, jestli bude teplat nebo chladnout. Konstantní teplotu asi nelze dodržet při běžným vytápění. Odpověď ti už řekli ti topenáři a problém je v těch nových měděných trubkách. Tohle trápí i mého souseda. Nedal na mě, když jsem mu řekl, aby mu to udělali v železe, když mu to nastavovali. No, teď už to ví, když má všechno obložené kachlama..

doplněno 09.11.13 13:01:

Ahoj. Tady není problém, že je to udělaný z mědi NEBO železa. Problém je to, že tam jsou použitý oba materiály. A ještě, jak tu psali kolegové : bez jakékoliv úpravy pro zabránění přenosu pnutí při roztažnosti těch různých materiálů. Co u souseda zůstalo trochu obnažené, to jsme se pokusili tepelně izolovat několika vrstvama. Rampluje to furt. Prostě, pravidlo, použít při práci stejné materiály, nejde nějak okecat. A to jsou kádři, kteří zkombinují i několik druhů materiálů. Přidají i plasty.

rnk*
hodnocení

0x

Je to zřejmě tepelnou roztažností. Není to tím, že je to z mědi nebo oceli. Dělal to asi někdo, kdo o tom mnoho nevěděl. S roztažností je nutno počítat a umožnit trubce pohyb a vhodnými lomy trasy vytvořit kompenzátory. Trubku obalit mirelonem. havárie se stát může také. Zvuky svědčí o pnutí a časem může namáhání materiálu vyústit v prasklinu. Zavolal bych toho kdo to dělal ať to pod dozorem někoho zkušenějšího předělá nebo vrátí peníze.

doplněno 09.11.13 14:33:

Myslet si, že je to díky použití mědi a oceli je naprosto mimo. Kombinace materiálů má svá rizika také, ale naprosto jiná a s tímto nesouvisející. ty změny délky jsou sice řádově v milimetrech, ale na metr délky. čím delší potrubí, tím větší změna. Možná někoho překvapí, že největší roztažnost mají platové trubky. U 5 m to může činit i 15 mm. Pokud to nerespektujete např. u odboček, tak to může způsobit i destrukci potrubí.

doplněno 09.11.13 23:13:

Jedno mi zde uniká. tazatel je "mihal" nebo "humbucker"?

Bohužel informace Do tý doby, než se to nastavilo asi o 1m mědi, tak se to neozývalo.nestačí. Dejte sem minimálně fotky toho potrubí. A i tak to není 100%, protože netušíme kam všude zatekl beton...

doplněno 10.11.13 13:46:

OK. to je přechod na měď. Ten obalte alespoň 15 mm mirelonem (tubolit apod.) Vše co je na fotce obalit.

A teď foto ukončení té mědi a všech kolen.

doplněno 10.11.13 16:46:

Jelikož nevíte kudy to vede, tak to vysekejte celý. na to ani nemusíte kontaktovat toho instalatéra (pokud mu nechcete vynadat), půjdete po trubce. Pak to nafotíte a my vám tu ukážem kritická místa. Typicky odbočky. Pak koupíte 20 mm (tloušťka stěny) tubolit a dáte ho na trubku. Ty kritická místa ošetříte dle rady a můžete to zazdít. Pokud tam nemáte více než 5 metrové rovné úseky tak vám garantuju, že to bude v pořádku. Ta izolace je stejně příliš tenká. 6 mm izolace je určena na studenou vodu kvůli rosení. Na topení a teplou vodu patří alespoň 13 mm. Vytápíte zeď (nebo strop). I z toho důvodu je to rozumné vybourat.

doplněno 13.11.13 18:48:

Je to naprosto jasné. Kolem trubek vybourejte volný prostor 20 mm na všechny strany. Kupte tubolit či mirelon o síle 20 mm a celou tubku zaizolujte. Spoj izolace slepte chemoprenem nebo přelepte izolepou. To proto, aby se tam při zalití nedostal beton. Izolace vytvoří trubce prostor k pohybu dle roztažnosti. Pak to můžete znova zabetonovat. Nezapomeňte, že takto musí být ošetřena celá trubka od toho spoje až do konce. Nesmí tam být žádné mezery, kam by zatekl beton a vytvořil pevný bod.

U toho papuče to nevypadá, že by to bylo vysekané skutečně okolo celé trubky. Nebo to dokonce vede až pod ten papuč?

doplněno 13.11.13 22:44:

a ty druhé trubky nejsou s tou první propojené?

V každém případě to dejte do té silné izolace jak vám doporučuji a pak teprve čiňte závěry. Ono to může drhnout i na tom křivém betonu. Je to samá hrana.

doplněno 13.11.13 23:55:

A konec té trubky je kde? je také vysekán?

doplněno 14.11.13 09:37:

Já myslím, že tytrubky, které jsou obalené od nových topenaru a vedou přes zed do koupelny na žebřík. Tedy taky přívod a zpatecka.neplechu dělají,ale projevuje se to až na té trubce ze které jsou napojeny. Trubka se roztáhne, na jedné straně je pevně ve zdi a na druhé tedy tlačí na ty staré trubky v podlaze. Ty pak vydávají zvuk. vysekejte trubky ze zdi až k žebříku, aby se jim umožnilo uhnout ta tu stranu.

mihal
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi. Původně jsem si myslel, že si trubka tím klepáním vytvoří své místo a přestane to :), ale vypadá to tedy, že budu muset vysekávat dál a to i koupelnu :( a předtím kontaktovat toto řemeslníka kudy to vede. Ale obávam se, že ho sem nedostanu. Byly s ním velké problémy co se týká docházky a spolehlivosti. Jestli to klepalo i původním majitelům předtím nevím. Rekonstruovali jsme hned. Ale jsem rád, že aspoň ten spoj je v "podstatě" v pořádku.

mihal
10.11.13 12:17
hodnocení

Silné klepání trubky od topení
Silné klepání trubky od topení #2
mihal
hodnocení

Dobrý den, tak měďenou trubku (trubky) jsem obnažil. viz fota. Opravdu byly místa, kde trubka byla zalitá betonem. Nevím kdo je větší "umělec" jestli topenář, který totálně odflákl izolaci nebo zedník, který to zabetonoval. Každopádně t nic nezměnilo a klepe stále. Na fotce, v místě kde je položená papuče, tak se zatížením (nášlapem) vytváří onen zvuk. Když pominu posun rukou. Napadá vás nějaká další možný důvod? děkuji předem za odpověď

Silné klepání trubky od topení #3
Silné klepání trubky od topení #4
Silné klepání trubky od topení #5
mihal
hodnocení

já tomu rozumím, ono to nevypada, ale volný prostor kolem trubek na 20 mm mirelonu tam je. Bavíme se o nových fotkách. Ty z 10.11. je původní stav. Problém je ale v tom, že se nic nezměnilo. Trubky mají volnost a klepe to pořád. To znamená že to nepomohlo a tím, že to zaizoluji se to asi nespraví. tzn, ze to zatím nebudu zabetonovávat dokud to nepřestane klepat. ale co ted? ... mimojiné ty druhé trubky, poblíž papuče byly vysekané z důvodu přidání nového topného tělesa. Dále to vede k žebříku do koupelny. Ale v tom místě, přeně kde je ta papuče musejí vést nebo-li jsou rozvedeny trubky topení. A při zatížení vydávají právě zvuk té spojované trubky.

hujer123*

Pokud správně rozumím, tak pod papučí je odbočka? Jestli ano, tak vás asi nemine otevření podlahy až k ní a kolem ní. Odbočka patrně brání volné dilataci trubky. Bude to chtít udělat jí prostor.

mihal

Dobrý den, ta první trubka s tím závitem je zpátečka, vede do koupelny do kotle. Hned vedle ní ta kratší trubka, fotka pod zdí a částečně je vidět u tech obkladů v koupelne je přívod, hned kousek od kotle. Přívod se od toho rozbitého místa táhne asi metr podél zdi s tapetou směrem od papuče a pak je koleno do středu chodby a rozvětvuje do pokojů. Bohužel kudy přesně to nevím. Podle teploty je to ale někde v půlce te chodby. (tzn. asi u te papuče). Hned vedle papuči jsou trubky, které jsou obalené od nových topenaru a vedou přes zed do koupelny na žebřík. Tedy taky přívod a zpatecka. Ty ale neplechu nedelaji. Vrže jen ta silná trubka (zpátečka) - i kdyz se netopi a já s ní fyzicky pohnu.

mihal

Posílám obrázek, jak by to mělo být. jenom pripomínam, že je vysekané jen to, co se sekalo pri rekonstrukci.

mihal
14.11.13 08:27
Silné klepání trubky od topení #6

nějak se to kouslo, vkládám znova.

Silné klepání trubky od topení #7
mihal

ten váš menší kroužek směrem ke kotli je ta trubka na fotce u obkladů. Tu jsem obsekaval včera a je už také volně. Takže zbývá ta druhá strana se kterou nezbývá nic jiného nez souhlasit a mozna jeste taky u te papuce. Vylízá tam jeste původní izolace tzn, ze v tom míste se nic nedelalo. Tak proc najednou k sakr?. Jelikož je to nakreslené orientačně a může to být více v prostředku chodby, popravdě se mne to moc rozkopávat nechce :( ale asi nemám na výběr. Přece to nezadelam kdyz se nic nespravilo. Děkuji za návrh

rnk*

psal jsem to už do své odpovědi nahoře. vysekejte nejprve tu cást ve zdi k žebříku. Podlahu bych zatím nechal. Trubce je jedno na kterou stranu uhne. Když jí umožníte pohyb na jednu stranu, na druhou přestane tlačit. Ale mohlo by se stát, že tam už vznikla nějaká škvíra, která je ale těsná a tam to dělá zvuky. Pak by to bylo nutno vysekat i v podlaze.

doplněno 14.11.13 12:59:

až teď jsem si všimnul toho dole. Vyfoťte ty trubky k žebříku prosím.

doplněno 14.11.13 15:25:

Jenže to klepání způsobili právě topenáři. Jestloiže to nechcete vysekat a věříte topenářím, kteří nevědí tak taky nevím jak vám pomoct.

Snad jedině říznout tu trubku před papučem a pak s ní zabýbat v ose za di a zpět, jestli drží natvrdo nebo se hýbe. Pokud se hýbe tak je to dobrý. Pak byste v tom vysekaném prostoru mohl udělat kompenzátor "U". Ale to asi taky neuděláte...

Tak tedy vysekejte tu starou trubku v podlaze po celé délce a dejte do mirelonu 20 mm silného jak jsem již psal. Ale to je zase více práce. Pozitivem bude, že zabráníte ztrátám do podlahy/stropu. Soused pod vámi má zdarma stropní vytápění. Uvědomte si jak se trubka bude roztahovat a že budete pracovat se schladlou a tedy smrštěnou.

Při délce např. 5 m a změně teploty o 60°C se trubka prodlouží o 7 mm. Zdá se to málo, ale někde se vám to hýbat musí, jinak by to bylo zticha. Pokud je to někde zabetonované nebo natvrdo připevněné tak i desetina mm udělá zvuk.

doplněno 14.11.13 15:29:

Jé to je překlepů!

Jenže to klepání způsobili právě topenáři. Jestliže to nechcete vysekat a věříte topenářům, kteří nevědí tak taky nevím jak vám pomoct. Snad jedině říznout tu trubku před papučem a pak s ní zahýbat v ose ke zdi a zpět, jestli drží natvrdo nebo se hýbe. Pokud se hýbe tak je to dobrý. Pak byste v tom vysekaném prostoru mohl udělat kompenzátor "U". Ale to asi taky neuděláte...

Tak tedy vysekejte tu starou trubku v podlaze po celé délce a dejte do mirelonu 20 mm silného jak jsem již psal. Ale to je zase více práce. Pozitivem bude, že zabráníte ztrátám do podlahy/stropu. Soused pod vámi má zdarma stropní vytápění. Uvědomte si jak se trubka bude roztahovat a že budete pracovat se zchladlou a tedy smrštěnou.

Při délce např. 5 m a změně teploty o 60°C se trubka prodlouží o 7 mm. Zdá se to málo, ale někde se vám to hýbat musí, jinak by to bylo zticha. Pokud je to někde zabetonované nebo natvrdo připevněné tak i desetina mm udělá zvuk.

doplněno 10.12.13 10:09:

Omezení častých změn teploty topného média pomůže, ale důvod klapání bude asi v tom "vinglu" Prostě je tam něco co trubky pevně drží, namísto aby umožnilo roztažnost.

mihal

ano, ja sem vam k tomu odepsal. Před rokem kdy se rekonstruovalo, tak k žebříku vedly trubky pod zdí a zapojeny byly ze země z původního starého radiatoru. Nechali jsme si do chodby, protože je velmi chladna přidat nové těleso. Těleso je objednané a montovat se bude v úterý. (to jsou ty nachystané měděné výstupky na tapetě) Před 14 dny se napojované trubky k žebříku vysekaly a udělaly se nově a zároveň se na to napojily trubky pro nové těleso. Teď trubky vedou ve zdi i do žebříku. Tzn., že trubky z koupelny uz nejsou vůbec videt. Protože topenáři o tom klepajícím problému vědí, opravdu si dali záležet a vše bylo (je) dokonale zaizolované. Dodělala se fajnová a nalepila tapeta, aby se mohl posadit ten nový radiator. Fotky z toho nemám. Ale podle té vyčnívající mědi je vidět, že už je tam silný mirelon cca 15 mm. A ten je všude kde to teď roztahovali. Mimojiné jsem asi zapomnel napsat, že to klepalo i před dodělávkou toho žebříku. Klepe to už rok, hned od té rekonstrukce. Ale neměli jsme psychické síly to znovu rozkopat. To až letos. Jenže topenáři si udělají svoji práci a klepání je moc nezajímá. V podstatě s tím nechtějí mít nic společnýho. Asi si tím moc nevydělají a nebo nevědí. Nabídli mne akorát jak uz jsem psal, že si je můžu objednat na celý nový rozvod topení.

mihal
hodnocení

My si absolutně nerozumíme ! víte co vy po mně chcete? abych vysekal trubky k žebříku, který se před 14 dny dělaly nový a fajnová sotva vyschla. A hlavně je v pořádku. To nezpůsobili tito topenáři. Klepalo to předtím, klepe to pořád. Jak vam mam vysvetlit, že ty trubky vysekané byly a klepalo to. Asi nepozorně čtete. Ano, chyba prostě bude někde jinde, jak psal Magdon v tom rozvětvení. Necháme toho. Všech rad si moc vážím, děkuji

mihal

Dobrý den, jen bych chtěl poděkovat a dokončit tento příspěvek klepání trubky. Trubka zpátečky v místě označeného větším kolečkem ležela na trubce přívodu. A to byl ten důvod. Je to v místě, kde se vůbec při rekonstrukci nezasahovalo. Původní izolace v tom místě špatná. Mezi trubkami jen chmíří skelné vaty, které tření trubky rozedřelo. Trubky jsou silné a nebylo je možné oddělit a zaizolovat mirelonem bez většího rozkopání. Nakonec se mně podařílo mezi trubky narvat kousek vinylu a je po klepání. Ten trubka nerozedře a snad to vydrží. Ještě jednou díky

Silné klepání trubky od topení #8
hujer123*

Tohle už by zasloužilo udělat pod podlahou kanál, kudy povedou trubky. Ty odbočky na trubce rovnoběžné se stěnou brání dilataci trubky.

14.11.13 09:47
mihal

ty nové trubky od topenářu k žebříku byly vysekány před 14 dny a jeste ani nejsou zabetonované. Neznamená to, že to není příčina, ale zaizolovány jsou opravdu dobře a jsou volně ikdyž to nevypadá.

hujer123*
hodnocení

0x

Oddělte trubky topení od stavební konstrukce. Už tu někdo radil miralon. Budete muset trubky tam, kde jsou zalité v betonu nebo na pevno zazděné ve zdivu obnažit o obalit. Teprve potom případně zabetonovat či zazdít, Důležité je toto udělat hlavně v kolenech, aby se potrubí mohlo natahovat a smršťovat podle teploty, tam bych vrstvu udělal klidně větší.

hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno, nevadí rozdílná roztažnost, ale roztažnost vůbec. Prostě se trubky potřebují pohybovat a musí se jim to dovolit tak, aby u toho nedělaly rámus.

humbucker*

Ahoj. Tak buď trochu konkrétní, a vysvětli, jak toho chceš docílit, když mají tu možnost se roztahovat. Pomůžu informací. Do tý doby, než se to nastavilo asi o 1m mědi, tak se to neozývalo.

Pokud jedinou změnou je ten metr mědi, pak trochu vysvětli, jak vypadá. Hlavně, jak končí.

instalater*
hodnocení

0x

Problém je tepelná roztažnost a špatná izolace ( tubex , miralon) jak už tu bylo řečeno . Ale napadla mne jedna možná blbost , ale co kdyby. Co zkusit snížit průtok. Pokud vedou ty trubky k radiátoru u kterýho je dvojregulační ventil , zkus ho trošku přiškrtit. Doufám , že mne tady rádcové nebudou kamenovat. Snížit rychlost na čerpadle , snížit teplotu na výstupu , pokud je tam pokojový termostat , tak se podívat na hysterezi a tu snížit na minimum . Prostě aby nedocházelo k prudkému nárustu teplot v trubce. ( snížit tepelný spát. Ať kotel topí déle na nižší teplotu.)

Druhá věc o kterou bych se pokusil , abych nemusel sekat celou podlahu , tak bych zkusil v místě kde je to obnažené vytvořit dilatační kus.

humbucker*

Ahoj. Protože jsem prošacoval historii, tak jsem se vrátil a ještě přidám jedno info. Celá tahle železná větev vede kolem zdí dvou místností. Tak to prodloužení v tý mědi končí vinglem skrz 15 zeď v mirelonu na spodku koupelnového žebříku. To ťukání se projevuje ještě v kuchyni za skříní při přivedení teplé vody a rozdílnou roztažností trubek. Ty byly dvounásobně zaizolovány mirelonem. Tím se to zlepšilo jen částečně. Více pomohla až úprava průběhu spalování na hořáku kotle. Jak tu naznačil kolega instalatér. Prodloužit čas hoření změnou diagramu výkonu hořáku kotle s menším výkonem a nižší okamžitou spotřebou plynu. Zabráněním vychladnutí potrubí se podstatně snížilo klapání v soustavě i na jiných místech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]