Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyčistit mosaz

Od: terezy* odpovědí: 19 změna:

jak nejlépe vyčistit mosaz.je to stará žehlička...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milena*
hodnocení

3x

milá slečno nebo paní, strará mosazná žehlička není retro ani žádný starý krám, který byste mohla drhnout bruskou nebo železným kartáčem. Je to starožitnost a podle toho se k tomu musíte chovat. JÁ doporučuji Sidol, hadřík a spoustu práce a trpělivosti. Našla jsem na půdě starý úplně černý hmoždíř, a dnes mi ho každý závidí, protože se leskne jako zlato. Na Vánoce jsem v něm drtila hřebíček na perníčky. Za den tu žehličku asi nevyčistíte, ale postupem času ano. Potom jí flanelovým klůckem vyleštěte do zlatova. Mnoho štestí a radost z práce přeje MILENA

lidka*
hodnocení

3x

Toto mám zapsané ve svých babských radách, ale nemám to vyzkoušené. Ale já se také přikláním k tomu, že starožitné předměty jsou krásné právě s tou patinou, ze které to stáří předmětu a umění našich předků přímo vyzařuje. *slunce*

čištění mosaz:citron /ocet/ se solí a opláchnout horkou mýdl.vodou

milena*

Milá Lidko máš úplnou pravdu, ale pokud se budeš chtít vrátit do těch let kdy byla tato žehlička vyrobena, musíš jí dát pokud možno do původního stavu. Samozřejmě se to nepovede dokonale, ale to je patina, o které ty říkaš že má být. To nejkrásnější je na ní ta krása, tvar a vůbec, jak uvažovali naši předkové, co se jim líbilo a co bylo pro ně užitečné. Vzít do ruky něco, co před tebou používalo spousta krásných lidí, kteří už nežijí... To je ůžasné.*vtip*

terezy*
hodnocení

to je pravda mileno.takových věcí tady mám plno.nejlepší je když je na nich ještě vydět to používání.např atlas světa po prabadičce s úplně špinavýma rožkama od prstů atd...a je zajímavé nacházet další a další věci a dávat si dohromady kousek po kousku jak asi tady žili.bydlím totiž v rodinném selském stavení.a od malička tady objevuji...moc všem za rady :), :)

jabraka*
hodnocení

2x

Mechanické působení na povrch mosazi je silně destruktivní.Povrch je pokryt vrstvou kysličníků,které poměrně dobře kryjí spodní vrstvy proti další korozi.Pokud je odstraníte ocelovým kartáčem,nebo smirkem,i když tím nejjemnějším,okamžitě nastane okysličování čistého povrchu.Nejlepší jsou chemické postupy,které odstraní sírníky zinku a ponechají nedotčeny oxidy mědi.Povrch značně zesvětlí a zůstane mírně zašlý.Nedávno jsem viděl,co s takovým povrchem udělá Cilit Bang.Pokud je to pravda,je to to pravé.

JABRAKA

dotaz*

To je pravda, ale myslím, že je to jako na velkých měděných kopulých - tam přeci také vzniká měděnka, a proto se vlastně odstraňuje právě ta. K čištění jsou možné 2 způsoby a sice, jak jsem již zmínil - mechanický nebo chemický(jak píše jabraka), popř. jejich kombinace.

jabraka*

Dotaz níku,právě proto se používá měděný plech na takové staré budovy.Vytvoří se měděnka a ta chrání před hloubkovou korozí.Bylo by pošetilé ji odstraňovat!

JABRAKA

dotaz*

Pošetilost radí estetická stránka věci. Ne vždy je ale tomu opravdu tak(viz vlastní příspěvky);)

hodnocení

1x

Stará dobrá metoda je Sidol. Dá se jště kupodivu koupit.

technikjirik*
hodnocení

1x

Několik podobných věcí co jsem kde našel jsem s úspěchem vyčistil pomocí popela z uhlí. Takový ten nejjemější popílek se navlhčí a je z něj hustá pasta a ta se pak nanáší pomocí hadříku na leštěný předmět a čistí se. Pár tahů hadříkem a mosaz je bez poškrábání jako nová. a zachová si původní rýhy. Tento postup jsem aplikoval i na mědi. Je s podivem že měd po tomto popelavém zásahu oxidovala velmi pomalu.

jabraka*

V nějakém rádci jsem toto vyčetl o cigaretovém popelu,který je velmi jemný a dá se použít na stříbrné šperky.

JB

expe28*
hodnocení

1x

Podívejte se na www.aaa-autolaky.cz na rubriku HG.Mají tam speciální čističe na vše a jako bonus opravdu fungují:)

lidka*

Omylem jsem Vám dala dobrou odpověď. Ale budiž. Možná, že ty Vámi propagované výrobky jsou opravdu tak dobré. ;) Jinak mám takový dojem, že jste zainteresován na výrobcích aaaautolaky.cz, protože jenom dneska jsem tento Váš odkaz četla nejméně 4x. Nebo se snad mýlím? *blee*

doplněno 12.03.09 16:07:

Tak to jsem Vás podcenila, četla jsem nejméně 8x! *uf*

dotaz*
hodnocení

0x

Mechanické čištění Pokud budete mít to štěstí, že na půdě najdete ještě nějaký starý svícen nebo hmoždíř po prababičce, a bude hodně zašlý, zkuste ho nejdřív opatrně drhnout drátěným kartáčem. Kdo to umí, může použít i ocelový kartáč na ruční elektrické vrtačce a potom ještě klasické smirkování. Jenom dejte pozor, abyste svou přičinlivostí nenapáchali víc škody než užitku. Patina ke starým věcem patří! (zdroj: bydleni.marianne.cz/...

pravdomluvny*

Rozhodně nedoporučuji drasticky čistit ocelovýn kartáčem. Pokud to vydrhnete ocelákem a pak vyleštíte, nebude to už starožitnost, ale kus lesklé mosazi.

dotaz*

Je myslím jasné, že si to pak každý udělá podle svého vkusu. Stará žehlička je určitě ,,retro" ale jak se říká : ,,nic se nemá přehánět".

milena*

Pane pravdomluvný, opět máte pravdu. Je to dobře, že jste tady.

lulu*
hodnocení

0x

Mosaz, chrom, hliník a dlaší kovy jsme čistili, v jedné nejmenované kovo firmě obyčejnou Solvinou/Solvexem (mycí pasta na ruce). Postup je zřejmý - navlhčit pastu, nanést na čištěný předmět a hadříkem leštit. Přeji hodně zdaru!

petr0202
hodnocení

0x

Renovace mosazných věcí najdeš tady:

mujplan.cz/...

a tady:

mujplan.cz/...

snad to pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vyčistit mosaz

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]