Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení druhého zvonku

Od: zvonkova odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, zapojila jsem u sousedky druhý bytový zvonek, napájený z PL 5, ale zvoní jen ten nový. U sebe doma jsem to udělala úplně stejně, zvoní oba, ale použila jsem starší typ zvonku. Další zvonkové trafo tam dávat nechci, takže bych na dvoulinku vedenou k novému zvonku namontovala vypínač. Předpokládám, že při vypnutí bude zvonit zas jen ten původní. Mám pravdu? Dík.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Máte pravdu. Při vypnutí vypínače na dvojlince k novému zvonku opravdu ten nový zvonit nebude. Další možností je místo vypínače zvonek zase odpojit. (Nenapsala jste účel druhého zvonku.)
Bavíme se o zvoncích sousedky, však?
Zmínka o Vašich zvoncích to jen zamotala. Je možné, že jste nechtíc odpojila ten její starý zvonek, nebo ten druhý nový zvonek svým menším odporem "zkratuje" ten původní.
Na vyzkoušení odpojte jeden drát od nového zvonku. Pokud starý nebude zvonit, je odpojený, zkontrolujte připojení. Pokud bude zvonit, tak se ty dva typy zvonků "nesnáší"
Trafo je zbytečné, pomohlo by možná jen v případě spojení sekundárních vinutí do série, tím by se zvětšilo napětí pro zvonky. Ovšem to je jen možnost, nevíme, jak je zapojené to původní. Někde je trafo připojeno na síť furt a tlačítko spíná sekundární malé napětí. Už jsem ale viděl i napájení primáru trafa jen při sepnutém tlačítku!
doplněno 07.11.13 22:31: Ahoj Věro! Jak dopadla ta nádržka?
zvonkova
hodnocení

Ahoj a dík za odpověď, která je pro mne skutečně užitečná. Druhý zvonek je v obou případech proto, že v našich dost velkých bytech prostě ten původní v PL 5 není všude slyšet. U mne to funguje skvěle, ale pro sousedku jsem musela koupit nový zvonek, který se asi skutečně s tím původním nesnáší. Jdu tam dneska dopoledne, tak nejdřív zkusím podle tvé rady odpojit jeden drát a pak se teprve pustím do montáže vypínače ( doma ho mám taky ). Ještě jsi mne inspiroval k další variantě, ale nechci předbíhat...

Nádržka je prozatím na zimu odpojená, stejně by tam mohla voda zmrznout a na jaro už mám plán, jak na to. Dík za optání. V.

pfpetr*
hodnocení

0x
trosku amerika nejspis mate pouze u puvodniho zvonku spatny kontakt

radarbrdy*
hodnocení

0x

Přesně tak, správně cítíte, že další zvonkové trafo je zbytečné.

Pro elektoinstalaci budete potřebovat nějaké nářadí a díly (drát, svorkovnice čokoláda, aj.), tak aby jste byla schopna napojit se na stávající dvoulinku. Silně doporučuji namalovat si předem schéma. Jinak se stane, že zaměníte mezi sebou různé dráty a vznikne mišmaš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení zvonku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]