Nejste přihlášen/a.
Děti už odrostly a tak si říkáme, že začneme šetřit lesy a koupíme umělý stromek. Zajímaly by mě vaše rady a zkušenosti s těmi pometly. Popřípadě odkazy kde co koupit. Díky.
Ahoj "ringo"
- můžu Vám říct, že by mne Vánoce vůbec netěšily, kdybych měla koukat na chudáka "zabitý" strom.
Moji rodiče vždy samozřejmě živý stromek měli, takže jsem v této tradici byla vychovaná, ale teď už máme asi 10-tý rok stromek umělý - a dnes se dají koupit moc hezké umělé stromky s hezkou výzdobou - je to čisté, bez nepořádku a nutnosti uklízení jehličí atd. - a je nám s ním na Vánoce velmi dobře.
Navíc ho můžete při dobrém uskladnění používat několik let, můžete si měnit výzdobu, abyste měli každý rok jinou - ale nemusíte - můžete ho brát jako "kamaráda", se kterým každý rok strávíte příjemné svátky a na kterého se těšíte. Nevím, proč byste na něj nemohli navěsit i vánoční jablíčka i jiné živé ovoce.
My tedy máme dva malé stromky - jeden do kuchyně a druhý do obýváku - jejich instalace je záležitostí několika minut - a "vydrží" nám přes celý leden. Pro "vůni" Vánoc stačí pár větviček do vázy, purpura, svíčky, prskavky, vůně vánočního pečiva a chcete-li vůně vánočního jídla a hlavně dobrá rodinná pohoda, zpívání koled, atd. Moc Vám přeju takové hezké Vánoce. Marcela.
zdravím, lesy sice šetřit asi budete, ale co se týče zátěže na životní prostředí je živý míň škodlivý než-li umělý. Vysvětlím, jak umělý vyhodíte po třeba 20 letech, je to pro životní prostřebí víc škodlivé než 20 stromků živých. A ještě jedná poznámka živý stromek je živý a nějakou umělou štětkou ho nenahradíte.
Ringo, máme umělák 12tým rokem. Doporučuju nekupovat přes net, ale "sáhnout" si na něj. Tehdy jsme brali na doporučení kamaráda v Polsku v malém krámku (možná už ani neexistuje), na tržnici to byly pometla, tenhle vzhledově vypadá jak živý, ale v té spoustě možností to opravdu chce vybírat jak nové boty. Taky jsem byl léta proti umělému kvůli atmosféře. ALE - není z toho bordel, nelepí se smůla, strčit do igelitu a na půdu je otázka minut a když občas vidím u kamarádů, co si přinesli sice živého, ale vzhledově jak kleč z Krkonoš, tak jsem rád, že jsem se tehdy nechal ukecat.
Neporadim, ale alespon podporim.
Na umelym neni nic spatneho. Vzdyt jde hlavne o symboliku.
Navic nepelicha a zeleny vydrzi az do tri kralu.
A kdyz je doma misto treba na pude, tak se nemusi ani odstrojovat. Jen se pres nej hodi pytel.
-
Kdyz jsou uz deti velke, tak pro koho je ten zivy stromek vlastne dobry?
Dokud nebudou zase treba vnoucata, tak by to slo nakonec i uplne bez nej.
Máme doma dva umělé stromky, jeden dáváme na chodbu a jeden do obýváku. Oba jsou pěkné, mají celkem věrnou barvu i košatost. A hlavně při zdobení nepíchají a neopadávají Vůni jehličí zajistí adventní věnec a větvičky ve váze. Je pravda, že živý stromek má neobyčejné kouzlo, ale pokud máte třeba menší místnost nebo není kde stromek před Vánocemi uložit, je umělý výhodný.
Umělým stromkem lesy nešetříte, pokud jste snad neměl ve zvyku jít si do lesa nějaký sám uříznout. Dnes se vánoční stromky pěstují buď na jakýchsi plantážích určených právě pro vánoční stromky, nebo na málo přístupných místech, jinak špatně využitelných.
Z ekologického hlediska prý je přijatelnější rostlý stromek - s ohledem na výrobu i likvidaci umělého.
Přes zásadní odpor rodiny jsem asi před 15 lety pořídila umělý. S vybíráním jehliček ze smyčkového koberce pomáht kupodivu nikdo nechtěl. Nešlo to ani vyhodit z okna, měli jsme netypická okna s poměrně úzkými křídly, prostě jehličí v bytě až do Velikonoc.
Pokud někdo dává na stromek jablíčka a pravé svíčky, jistě si umělý nepořídí. Ale pro ozdoby z nejrůznějších materiálů a elektrické svíčky se mi umělý zdál docela dostačující.
Vůni Vánoc zajistí pár živých větví ve váze, vanilkový cukr v cukroví, purpura na plotně... Pohodu Vánoc zajistí...? Jen stromek jistě ne.
Máme také umělý.
Výhoda: Máme ho od Vánoc až třeba do února (než se najde čas ho složit nebo se staví celá rodina pro dárky, které tam necháváme do té doby než si pro ně přijedou, snad jen s výjimnou těch, kteří nemohou - babičky). Nic neopadává, nikde neděláme nepořídek (živé stromky se po vánocíh běžně povalují u kontejnerů a popeláři je neberou - nemohou pro rozměr).
"Pometlo" vyberete jednou, živé "pometlo" musíte vybrat každý rok.
Najdětě si vhodnou výšku (ať se vleze do domu, případně i se špičkou/kometou, kterou dáváte, pokud ji nahoru dáváte) a taky není tak široký, že v se do obýváku nikdo kromě stromku a gauče nevleze (lehce přeháním), některé stromky jsou dost široké.
Doporučuju "model" jedle, ale jak se to jmenuje je asi fuk.
Kde sehnet - nějaký nákupák/hobby market, většinou je mají i rozložené, takže uvidíte jaký stromek bude.
Nezapomeňte, že stromek nevyhodíte po jednich vánocích (doufám), takže ho bude třeba skladovat - vleze se krabice někam? (sklep/komora) Většinou ho není problém nacpat do krabice zpět.
U rozdělávání je pak nutnost všechny větvičky vytvarovat.
Jinak typů stromků se dělá několik - hlavní rozdíl je uchycení větví ke kmenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.