Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda je opravdu nutné mít zkontrolován komín od kominíka a vystavenou revizní zprávu. Komín si odjakživa čistíme sami jednou měsíčně a ty kominíci z toho maj neskutečnej byznys. Jsou za to nějaké postihy?
Ahoj. Já vím, že to asi sami zvládnete možná i líp než kdejakej kominík, ale jak to budeš potom řešit s pojišťovnou, když je to dneska spodmínkovaný pro vyplacení pojistného. Ale, jestli pojištěný nejste? Mičuda je na vaší straně. Asi ta práce kominíka není jen o vyčištění komína 2-4x ročně a vystavení účtenky za několik stovek. Postih může být třeba i to, že vám čmafne střecha a hasiči vám prolejou barák od půdy až do sklepa.
Takže ten papír potřebuju jen když mi chytne barák od komínu? To mi schoří i ten papír Neznám žádný případ že by barák chytl od komína který je v dobrém stavu, jak se to může stát?
Ahoj. Jestli potřebuješ ten papír na komín, záleží jen na tobě. To je jasný. Neznamená to, že nevíš o žádným shoření baráku od komína, že ty baráky od těch komínů nehoří. Je otázka, do kdy je ten komín stavebně v pořádku. Pokud je zděný a topí se do něj spalováním pevných paliv, a čistí se klasickým mechanickým způsobem, tak se může stát situace, že se v tom sopouchu časem vydrolí něco ze zdiva a logicky může vzniknout otvor třeba do podlahy pod půdou. Může to trvat dlouho a ani ten čoud nemusí být cítit nebo vidět na půdě. Píšu to z vlastní zkušenosti. Zrovna na tohle jsem narazil při celkovém podélném otevření komína při vyvložkování. Když ty spaliny frčí nahoru tím plechem, je to nadmíru bezpečné. Ale, záda si o komín už neohřeješ.
Dělám to stejně jako ty, není to nutnost. Problém by nastal, kdyby ti chytl barák - od komína. Jednak ti pojišťovna nic nedá, což neřeším, protože nemám barák pojištěný a jednak bys platil výjezd hasičů - tam je nějaká spoluúčast 20-25 tisíc, ale to si nejsem jistý. Každopádně, když ti barák lehne popelem, tak ten výjezd je jedna z nejmenších položek, které budeš platit. )
No a jak se těšíte na povinné revize kotlů na tuhá paliva? To bude stát 1500kč na 2 roky. První revize má být do 1.1.2017
A nejen to, Ale hlavně povinné vyřazení a sešrotování kotlů neplnících minimálně 3. emisní třídu v roce 2022! Doporučuji atakovat poilitiky, aby ten zákon o ovzduší změnili.
doplněno 07.11.13 12:02:To donucení takových sousedů bylo právě záminkou pro vydání toho nového zákona. Bude jim chodit kontrola a od r. 2022 nebude v provozu žádný kotel ve kterém by bylo technicky možné spálit pet lahev.
Ale neradujte se. na kamna se zákon nevztahuje a tam se dá pálit cokoliv.
Ani to nepřipomínej, dělá se mi husí kůže. Budu se zbavovat nezničitelného kotle, který bez jediné chybičky běží skoro 40 let a budu si každých 10 let kupovat novodobý krumpl, který nic nevydrží - už se moc těším. Doufám, že někdo včas vymyslí kličku, jak to obejít.
O to jim právě jde,nakupovat, utrácet a hlavně platit DPH.To, že si koupím kotel takřka na celej život oni nepotřebují. Je ale potřeba se v tom kotlu naučit topit, takže jestli jim jde opravdu o to, aby byl čistej vzduch, tak musí majitele kotlů naučit topit místo toho,že každou chvíli ukazují v TV čadící komín.
Souhlasím, že osvěta by byla určitě pro výslednou ekologickou zátěž účinnější než hromadné předepisování nových kotlů, ale nevím, proč by měl někdo někoho učit, jak má topit. Kdo chce a má o to zájem, ten to dělá sám, kdo dosud pálí PET lahve, mokré dřevo a odpadky a připadá mu to v pořádku, tomu bohužel nepomůže ani osvěta, protože na to bude sr*t dál.
Radikale - tak to už radši nikde nepiš, nebo ten zákon doplní o povinné školení alespoň jednoho obyvatele domu. Cenu bych počítal kolem 15-20 tisíc a když budou shovívaví, tak bude stačit jednou za dva roky.
No,půjde-li tot akto dál, budeme se většina rádi vracet k šesterým Petrám a jedněm Clubkám roztroušených po místnostech v celém domě, nebo se prostě kamínkama vytopí dvě místnosti a v ostatních se bude bydlet jen v létě nebo jen přespávat, jako to mívaly naše babičky v chaloupkách.
Komin jsem si postavil, komín si i udržuji. A jsem si stoprocentně jist, že mi ani nemůže zapálit barák, tudíž by mi pojišťovna nemohla při přídané živelné katastrofě krátit plnění.
Kominíky, Jehovisty a dealery ženu od baráku.
S ekologickými kotly je to zajimavá myšlenka, jak ale donutí sousedy aby nepálil pet lave a další plasty netuším. Večer je dáme do kontejneru a druhý den tam nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.