Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutná revize na komín? Čistíme ho sami

Od: pavelv* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat zda je opravdu nutné mít zkontrolován komín od kominíka a vystavenou revizní zprávu. Komín si odjakživa čistíme sami jednou měsíčně a ty kominíci z toho maj neskutečnej byznys. Jsou za to nějaké postihy?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Já vím, že to asi sami zvládnete možná i líp než kdejakej kominík, ale jak to budeš potom řešit s pojišťovnou, když je to dneska spodmínkovaný pro vyplacení pojistného. Ale, jestli pojištěný nejste? Mičuda je na vaší straně. Asi ta práce kominíka není jen o vyčištění komína 2-4x ročně a vystavení účtenky za několik stovek. Postih může být třeba i to, že vám čmafne střecha a hasiči vám prolejou barák od půdy až do sklepa.

pavelv*
hodnocení

Takže ten papír potřebuju jen když mi chytne barák od komínu? To mi schoří i ten papír :-D Neznám žádný případ že by barák chytl od komína který je v dobrém stavu, jak se to může stát?

humbucker*

Ahoj. Jestli potřebuješ ten papír na komín, záleží jen na tobě. To je jasný. Neznamená to, že nevíš o žádným shoření baráku od komína, že ty baráky od těch komínů nehoří. Je otázka, do kdy je ten komín stavebně v pořádku. Pokud je zděný a topí se do něj spalováním pevných paliv, a čistí se klasickým mechanickým způsobem, tak se může stát situace, že se v tom sopouchu časem vydrolí něco ze zdiva a logicky může vzniknout otvor třeba do podlahy pod půdou. Může to trvat dlouho a ani ten čoud nemusí být cítit nebo vidět na půdě. Píšu to z vlastní zkušenosti. Zrovna na tohle jsem narazil při celkovém podélném otevření komína při vyvložkování. Když ty spaliny frčí nahoru tím plechem, je to nadmíru bezpečné. Ale, záda si o komín už neohřeješ.

rnk*
hodnocení

0x

Nejlepší jsou komíny co se vůbec nezanáší. Ti předci byli stejně machři. Jednou jsem tam kominíka donutil vylézt a šel jsem s ním. Nic tam nebylo. Čistý. Komíny velkých průřezů se nezanášejí. On to říkal, ale já mu nevěřil mysleje si, že se mu tam jen nechce.

jmhad*
hodnocení

0x

Jó naši moudří ve Sněmovně tak rozhodli,pochopitelně za odměnu.Mám dojem,že se v tom jejich paskvilu mluví o pokutě 20 tisíc, která není podmíněna zahořením.Jinak řečeno,když nebude mít kominík na pivo,přijde a řekne - dej si udělat revii nebo tě nabonzuji.

radil*
hodnocení

0x

Dělám to stejně jako ty, není to nutnost. Problém by nastal, kdyby ti chytl barák - od komína. Jednak ti pojišťovna nic nedá, což neřeším, protože nemám barák pojištěný a jednak bys platil výjezd hasičů - tam je nějaká spoluúčast 20-25 tisíc, ale to si nejsem jistý. Každopádně, když ti barák lehne popelem, tak ten výjezd je jedna z nejmenších položek, které budeš platit. :))

kratast*

staci ti jedna revize rocne , a kominik chce cca 300-500 to neni zas tolik abych tonedal a mel klid. jinak proc tak casto cistis komin? cim topis? jednou rocne si to nech udelat a pak si to klidne cisti kazdy den.

valdik007*

Žádný výjezdy hasičů se neplatí, nevím, kde na to pořád lidi chodijou.

radikal*
hodnocení

0x

No a jak se těšíte na povinné revize kotlů na tuhá paliva? To bude stát 1500kč na 2 roky. První revize má být do 1.1.2017

rnk*

A nejen to, Ale hlavně povinné vyřazení a sešrotování kotlů neplnících minimálně 3. emisní třídu v roce 2022! Doporučuji atakovat poilitiky, aby ten zákon o ovzduší změnili.

doplněno 07.11.13 12:02:

To donucení takových sousedů bylo právě záminkou pro vydání toho nového zákona. Bude jim chodit kontrola a od r. 2022 nebude v provozu žádný kotel ve kterém by bylo technicky možné spálit pet lahev.

Ale neradujte se. na kamna se zákon nevztahuje a tam se dá pálit cokoliv.

radil*

Ani to nepřipomínej, dělá se mi husí kůže. Budu se zbavovat nezničitelného kotle, který bez jediné chybičky běží skoro 40 let a budu si každých 10 let kupovat novodobý krumpl, který nic nevydrží - už se moc těším. Doufám, že někdo včas vymyslí kličku, jak to obejít.

radikal*

O to jim právě jde,nakupovat, utrácet a hlavně platit DPH.To, že si koupím kotel takřka na celej život oni nepotřebují. Je ale potřeba se v tom kotlu naučit topit, takže jestli jim jde opravdu o to, aby byl čistej vzduch, tak musí majitele kotlů naučit topit místo toho,že každou chvíli ukazují v TV čadící komín.

bgmaniac*

Souhlasím, že osvěta by byla určitě pro výslednou ekologickou zátěž účinnější než hromadné předepisování nových kotlů, ale nevím, proč by měl někdo někoho učit, jak má topit. Kdo chce a má o to zájem, ten to dělá sám, kdo dosud pálí PET lahve, mokré dřevo a odpadky a připadá mu to v pořádku, tomu bohužel nepomůže ani osvěta, protože na to bude sr*t dál.

radil*

Radikale - tak to už radši nikde nepiš, nebo ten zákon doplní o povinné školení alespoň jednoho obyvatele domu. Cenu bych počítal kolem 15-20 tisíc a když budou shovívaví, tak bude stačit jednou za dva roky.

No,půjde-li tot akto dál, budeme se většina rádi vracet k šesterým Petrám a jedněm Clubkám roztroušených po místnostech v celém domě, nebo se prostě kamínkama vytopí dvě místnosti a v ostatních se bude bydlet jen v létě nebo jen přespávat, jako to mívaly naše babičky v chaloupkách.

radikal*

Jejda, ja nemyslel školení jako takové, ale místo čadícího komínu v TV, tam lidem (občas) ukázat jak s kotlem zacházet (pořady jako loskuták, receptář a pod.). Jen doufám, že s těma kamnama to tak nedopadne.

moto*
hodnocení

0x

Komin jsem si postavil, komín si i udržuji. A jsem si stoprocentně jist, že mi ani nemůže zapálit barák, tudíž by mi pojišťovna nemohla při přídané živelné katastrofě krátit plnění.

Kominíky, Jehovisty a dealery ženu od baráku.

S ekologickými kotly je to zajimavá myšlenka, jak ale donutí sousedy aby nepálil pet lave a další plasty netuším. Večer je dáme do kontejneru a druhý den tam nejsou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]