Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadluženost bytového družstva

Od: jfiba odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě jak mohu zjistit zda bytové družstvo ve kterém mám nájemní smlouvu, (kterou jsem si odkoupila od původního nájemníka a stále splácím) je nějak zadlužené, v konkurzu, nebo zda na něj není uvalena exekuce a podobně? Nebo jak se mohu chránit abych o byt v takovém případě nepřišla. Děsí mě představa, že splácím úvěr na práva k užívání bytu o který bych mohla přijít jen špatným hospodařením bytového družstva. A to aniž bych dostala jakoukoliv náhradu, byt pronajímám a trvalé bydliště mám na jiné adrese. Doslechla jsem se, že naše bytové družstvo nejspíš nějaký problé, má. Netuším jak mám pstupovat. Moc byste mi pomohli. Opravdu děkuji za případnou radu pěkný den

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pořád se tu opakuje postoj nájemce bytového družstva,který si "koupil" byt od jiného družstevníka.Družstvo může prohospodařit prostředky jen v důsledku nedostatečné kontroly hospodářství,na němž se mají podílet i členové družstva.Pokud tak nečiní,jsou sami proti sobě.

JABRAKA

rnk*
hodnocení

0x

Jabraka rád šíří rozumy, ale na dotaz neodpoví... A když ano tak je to většinou taky k ničemu.

Podívejte se na katastr zde: nahlizenidokn.cuzk.cz/...

Tam byste viděla exekuce a zástavní práva.

A zde do insolvenčního rejstříku, kde pokud družstvo najdete tak máte problém. isir.justice.cz/...

doplněno 07.11.13 17:19:

jabrako, podle vás se tedy ještě žádné družstvo nezadlužilo a neskončilo v insolvenci či konkurzu?

Pochybuji, že tazatelka má byt zrovna ve vašem družstvu...

jabraka*

Za mnoho let činnosti v různých orgánech družstva mám i nějakjé zkušenosti.Pokud je byt v majetku organizace,tedy družstva,bude v katastru nemovitosti pouze jediný zápis,tedy že majitelem domu i bytů je družstvo.Podle stanov nelze ani družstevní majetek zastavit či zadlužit.Jestli tyto rozumy uživateli stačí,pak je vše v pořádku.

JABRAKA

iz*
hodnocení

0x

Předchozí člen družstva na Vás za úplatu převedl práva a povinnosti člena družstva, k nimž patří i právo na uzavření nájemní smlouvy ke konkrétnímu bytu. Nekoupila jste si ani byt ani nájemní smlouvu (tu jste musela uzavřít s družstvem).

Podívejte se do stanov družstva, které jste měla obdržet při vstupu do družstva, případně si na webu družstva najděte nové znění. Ve stanovách družstva najdete informaci o tom, jak se na případném problému budete podílet (zpravidla do výše členského podílu).

Zjistíte-li v katastru nemovitostí, že je na Vašem bytě např. zástavní právo, nemusí ještě jít o problém, na družstevním bytě bývá až do splacení anuity zástavní právo banky (po doplacení anuity se zruší).

Jak daleko bydlíte? Bylo by dobré se účastnit shromáždění členů (jednou ročně), kde by Vás družstvo mělo o všem informovat.

___ Zaregistrujete-li se zde a napíšete-li mi do vnitřní zprávy (asi by nebylo dobré družstvo uvádět veřejně), o které družstvo jde, zkusím se Vám na ně podívat. Ovšem bez záruky - nevím, co se mi k němu podaří sehnat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]