Nejste přihlášen/a.
na chalupě máme příliš teplý sklep-nedostatečná izolace od horní místnosti, s tím se asi nedá už nic dělat. Mám návrh-větracím okénkem, spíš dírou , kterou se kdysi pouštěli do sklepa brambory bych chtěl vést plastovou trubku-studený vzduch-za pomoci malého ventilátorku a tím samým okénkem by měl odcházet teplý vzduch. Ventilátor bych pouštěl jen příležitostně podle teploty ve sklepě. Ted tam mám okolo deseti a porřeboval bych dva-pět. Co vy na to? Je to proveditelné a hlavně, bude to fungovat? Jestli se najde někdo kdo by chtěl se mnou o věci podumat moc mu předem děkuji. Karel.
Spise naopak. Odsavat vzduch ze sklepa a studeny tam prijde sam zvenku. Trubku klidne vytahnout az ke strese a vetrani bude automaticke kominovym efektem. Teejte z opacneho rohu nez je privod.ply vzduch odsav A zateplit strop sklepa. treba nalepenim polystyrenu.
doplněno 07.11.13 01:44: *TahejteDobrá rada-děkuji.S tou izolací to ale asi nepůjde-klenutý a nízký strop.Rozhodně to zkusím podle Vás.
Mozna by se tam vlezo pod strop par lati, na ne pribyt sadrokarton (jde celkem dobre tvarovat) a prostor vyplnit skelnoou vatou. 5cm bude lepsi nez nic. Posunuti stropu smerem dolu o 7 cm, to se snad vlezete.
Ještě jednou děkuji za dobrou radu.Je provedeno a teplota ve sklepě klesla na sedm stupnů. to už je jakš takš v normálu. příští rok zkusím zateplit strop polystyrenem,nějak to tam budu muset ukotvit,ale to až za rok.Ted hezké Vánoce a klidnou zimu. Karel z Písku.
Co tam dát chladící jednotku a odpadní teplo použít na přitápění obytné místnosti. Protože jestli je venku 10 stupňů, můžete větrat o 106 a na 5 stupňů se stejně nedostanete.
Pokud budou teploty nad 5 stupňu, tak mu žádné větrání nebude stačit. Pokud budou nižší, stačí nechat otevřené okno. Co jiného ještě chcete řešit?
Hujer123: Naprostá kravina. Nějaký chytrolín to už vyzkoušel. Dal tam tepelné čerpadlo vzduch/voda, které má stát venku. Během hodiny tam bylo -10°C.
NO on to taky myslel kvůli vytápění domu. naivně si myslel, že když je tam tepleji než venku, že to bude taky líp fungovat. jenže nějak opomenul ty obrovská kvanta vzduchu co ten ventilátor prožene za minutu.
Tak jestli mělo topný výkon 10 kW... Navíc by se to dalo ošetřit termostatem. Ale jako příklad, že to oproti větrání funguje, je to průkazné. Já myslel spíš takovou tu mobilní klimatizaci, vyřadit termostat, který je do 17 stupňů minimum a dát termostat, který umí tu požadovanou teplotu kolem 5, a hadici s odpadním teplem zavést do obytné místnosti. Bylo by to vlastně energeticky výhodnější, než ventilátor.
doplněno 07.11.13 09:24:No, problém je v tom, že nám tazatel stále neprozradil, k čemu a v jakém období přesně potřebuje ten sklep chladit a jestli striktně trvá na zadaném rozsahu teploty.
Jak už jsem psal, pokud bude venku teplota vyšší než požadovaná, nepomůže mu ani aktivní ani pasivní větrání.
doplněno 07.11.13 09:29:A ani nám neprozradil, jaká je obvyklá teplota v tom sklepě v těch zimních měsících bez větrání
omlouvám se všem. Nemohl jsem být u počítače. Ten zatracenej sklep , jestli se to tak může jmenovat má v lětě teplotu deset až čtrnáct a v zimě někdy devět. To není sklep na ovoce to je komnata na nic. Zkusím jednu z rad natahnu rouru až po patro aby měl teplý vzduch kam odcházet a uvidíme karel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.