Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , chtěl bych se zeptat jestli by ste nědo nevěděl odpvěď na moji otázku dnes jsem byla na úřadě soc. zab. a bylo mi zdělaeno že jako samživitelka pokud nezažáám o přízpěvek na dítě bude mi odejmuta hmotná pomoc v nouzi, pokud by se někdo chtěl namáat hledat na netu byla bych vděčna já tam nic nenašla děkuji za ochotu
Co jste hledala a co přesně se potřebujete dozvědět (nemá smysl hádat, nač se ptáte)?
doplněno 06.11.13 21:55:Vyživovací povinnost k dítěti (a za určitých okolností i k Vám) má otec Vašeho dítěte.
Nárok na pomoc v hmotné nouzi je teprve po vyčerpání všech možností. Tzn. nárokovat od otce dítěte výživné odpovídající jeho možnostem, státní sociální podporu (do níž spadá přídavek na dítě a příspěvek na bydlení)
Pak teprve lze žádat o pomoc v hmotné nouzi.
___ Odkazy:
hledala jsem zda je možné aby mi byla odejmuta pomoc v hmotné nouzi pokud si nepodám žádost o příspěvěk na dítě zní mí to od dané paní jako blbost ale chtěla bych o tom něco zjistit. Potom by mě zajímalo jestli musím mít při podání žádosti o tento příspěvek přiznání výdělku od bývalého přítele a otce dítěte pokud spolu nežijeme
blbost to není, protože abyste měla nárok na hmotnou nouzi, musíte nejdřív vyčerpat všechny ostatní možnosti, jak přijít k penězům. tedy například požádat o přídavek na dítě, pokud máte děti nebo o příspěvek na bydlení, pokud na něj splňujete nárok nebo požádat si o výživné na děti, pokud ho nepobíráte a tak podobně.
doplněno 06.11.13 21:44:jinak je to zákon o pomoci v hmotné nouzi.
par. 11, odst. 1 a 2:
(1) Při posuzování nároku na příspěvek na živobytí se zjišťuje, s výjimkami uvedenými v odstavcích 4 až 6, zda mají osoba a společně s ní posuzované osoby možnost zvýšit si příjem vlastním přičiněním.
(2) Zvýšením příjmu vlastním přičiněním se rozumí zvýšení příjmu
a) řádným uplatněním nároků a pohledávek,
b) prodejem nebo jiným využitím majetku.
a dále je tam par. 3 odst. 1 písm. c:
(1) Nestanoví-li tento zákon jinak, osobou v hmotné nouzi není osoba, která
c) prokazatelně neprojevuje dostatečnou snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním (§ 11),
takže pokud máte nárok na přídavky na děti, tak je dle zákona v pořádku, že po vás úřednice chce, abyste ho nejdřív uplatnila.
doplněno 06.11.13 21:49:aha, a ještě jsem zapomněla ty přídavky na dítě.
otec dítěte je společně posuzovanou osobou. jeho příjem byste nemusela prokazovat, pokud máte děti svěřené do své péče - potom prokazujete pouze svůj příjem a na dalším formuláři přiznáváte výši výživného na dítě. teď se dokládají příjmy z roku 2012.
pokud dítě svěřené do péče nemáte, nicméně otec dítěte s vámi nežije, tak můžete na úřadu požádat o jeho vyloučení ze splečně posuzovaných osob. ale tady záleží na rozhodnutí úředníka, jestli ho vyloučí nebo ne, ale pokud vím, tak obvykle k tomu chtějí právě stanovené výživné.
děkuji za Vaše odpovědi, jestli tomu tedy dobře rozumím pokud budu mít nárok na přídavek na dítě tak přijdu o hmotnou pomoc kterou mám přiznanou?
Záleží na více okolnostech, které neznáme. Pravděpodobně se výplata hmotné nouze sníží.
Při žádostech o pomoc od státu je potřeba postupovat sestupně: 1) vlastní síly (zaměstnání, výživné od otce dítěte, ...) 2) státní sociální podpora (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení) 3) pomoc v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení)
doplněno 06.11.13 23:24:Ve výsledku byste ale měla pobírat ± totéž v jiné skladbě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.