Nejste přihlášen/a.
Ahoj máte někdo zkušenosti s komínovou stavebnicí? chci si koupit tento komín kominy-tuma-cz.cz/... chtěl bych se zeptat někoho kdo komínum rozumí jestli by si ten komín koupil abych nevyhodil zbytečně peníze moc děkuju za reakce je to polska stavebnice...
Já si postavil komín od Heluzu, komíny tuma neznám, ale musíte sám zvážit zda nekoupit radši nějakou osvědčenou značku, nemusí to být třeba drahý a kvalitní Schiedel, ale třeba komíny Eko nebo Heluz a jiné. Pokud Vám jde hlavně o cenu tak také byste měl zvážit i cenu s dopravou a případné reklamace či vrácení nepotřebných dílů. Pak nastává otázka, zda radši tu stavebnici nekoupit v nejbližších stavebninách radši.
Jinak ze zkušenosti bych vám poradil, udělat pro komín dobrej základ, dodržovat návod či postup (kdyžtak se mrkněte i do návodu jiného výrobce), další věc je to, že většina těch komínů už má dole u paty vývod do skleničky na kondenzát, ale když hodně prší tak tím docela teče, takže až budete komín stavět doporučuji rovnou dát i komínovou stříšku, co se týče prostupu komínu střechou z hleldiska tepelné izolace bych použil ty tvarovky na prostup vyplněné nejakou izolací jestli takové váš zvolený výrobce kom. stavebnice má v nabídce.
Tvarovky maji vnitřní izolaci... Doufám že ten dobrej základ jak píšete budu mít na co jste si dával největší pozor? díky za radu ohledně stříšky...
Nevím jestli ten komín budete stavět na místě kde již komín dříve stál či uplně nově. Základ klasika, do nezámrzné hloubky beton, po uplnem vytvrzení na to místo kde bude stát komín položit třeba IPU, aby nám ze základu do komínu nepronikala vlhkost..Na to začít se stavbou komínu.
Co se týče samotného výběru komínu, ja myslím, že je to jedno jestli značku nebo polskej, důležitý je jak to postavíte a zda nebudou vadný šamotový tvarovky. Když budete stavebnici kupovat ujistěte se, že je každý díl v pořádku bez prasklin, popřípadě vadné díly reklamujte a vyměnte.
Před samotnou koupí musíte vědět jak vysoký komín, k tomuto jsou na netu také informace, třeba to že by měl být komín o půl metra vyšší než je hřeben střechy atd.. Musíte vedět k čemu bude sloužit, jestli na připojení kotle či jen krbových kamen podle tohoto zvolit průměr komínu a také sklon sopouchu - to je to napojení kouřovodu, jelikož u některých kotlů chcou sopouch v úhlu 45 stupňů a krbových kamen stačí 90 stupňů. Kolik průduchů, kolik čistících dvířek (já mám jedny dole na vybírání sazí a druhé mám na půdě, ale stačí jedny). Také správně zvolit místo, kde budou ty čistící dvířka protože tam bude také pak bordel, až se bude čistit komín. V jaké výšce bude sopouch, čím výše tím lépe, protože hodně tepla jde kromě kamen do místnosti také z rozehřátého kouřovodu. Pak kromě počtu průduchů také třeba zvážit možnost odvětrávací šachty, ta se může hodit k napojení kamen s přívodem externího vzduchu nebo k protažení kabeláže.
Až tohle budete mít naplánované, pak můžete začít se stavbou, pořád měřte kolmost a rovnost komínu vodováhou, nezapomeňte také na rotaci komínu, jelikož stačí několik tvarovek o milimetry pootočit a je malér. Velmi důležitá je dilatace, dodržujte u čistících tvarovek a u vyústění sopouchu dostatečnou mezeru od pláště, jelikož se šamotové tvarovky vlivem tepla roztahují, tak aby to neprasklo. To je největší problém u svépomocně stavěných komínů. Co se týče zvoleného místa stavby komínu také by měly být dodržené správné odstupy od dřevěných stropních trámů, myslím že min. 10cm. Prostupky dřevěným stropem pak v mezeře vyplníte nějakou nehořlavou minerální vatou.
V místě kde komín vylázá ze střechy jsem již zmiňoval dát opláštění vyplněné izolací, já když jsem stavěl komín od Heluzu jsem do prostupu střechou dával cihelné tvarovky vyplněné perlitem. Co se týče nadstřešní části komínu, zde jsem se vykašlal na ty různé ozdobné prstence co výrobci komínů mají v nabídce, nad střechou mám komín potažen stavebním lepidlem (např. na perlinku), poté jsem to napenetroval a omítnul mozaikovou omítkou - marmolitem. Je to velmi odolné proti povětrnostním vlivům, což je v té nadstřešní části nejdůležitější a navíc to nebylo tak drahé jako ty nabízené krasné tvarovky.
Nezapomeňte, že ty vnější tvarovky se lepí obyčejnou maltou nebo tím, co k tomu máte. Šamotové tvarovky se lepí speciální maltou žáruvzdornou, tak je hlavně nepopleťte. Vše co budete potřebovat k té stavbě by mělo být součástí dodané stavebnice.
Dost častý problém je praskání tvarovek v komíně . Lidi ale se do komína nedívají . Byli o tom hodně diskuze na tzb. . A s reklamacema moc nepořídili at už šlo o schidel nebo jiné . Pak vám dávaj záruku 30 let .Ono něco jiného je komín z plných cihel a něco jiného je komín z tenkych šamotovych vložek co se vám furt roztahují a smrštují v tvarovkách
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.