Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evidence obyvatel

Od: karlosdos* odpovědí: 10 změna:

Poraďte mi prosím někdo s tímto problémem.

Jsme SVJOD . Na evidenci o byvatel na magistrátu nám některý se spoluvlastníků nahlásil trvalý pobyt osobě,která v našem domě vůbec nebydlí. Zjistil jsem to náhodou v seznamu voličů při volbách. V praxi si tedymůže několik majitelů bytů nahlásit trvalé bydliště cizím lidem v domě,kde SVJ nic neví a nemusí vědět?

Děkuji za radu, pokud někdo nějakou zkušenost a postup máte?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím, co máte v stanovách SVJO. Ale třeba u družstevních bytů je nájemník povinen nahlásit družstvu celkový počet osob v bytě. Kvůli správnému výpočtu nájemného, třeba poplatků za užívání výtahu ap. Pokud Vám to nikdo nenahlásil, tak asi porušuje vaše stanovy. Na obecním úřadu by zřejmě měl existovat seznam lidí s trvalým pobytem ve městě vč. adres. Tam bych se zkusil jménem SVJO obrátit. Jen můj názor, třeba bude mít někdo lepší.

zabu
hodnocení

0x

Podle zákona smí na evidenci obyvatel přihlásit někoho k trvalému pobytu POUZE se souhlasem majitele. Souhlas je možné prokázat pouze nájemní smlouvou, nebo podpisem na přihlašovacím lístku. U SVJOD to bude podobné, někdo pravděpodobně SVJOD zastupuje navenek a tudíž má právo i potvrdit trvalý pobyt.
Jakýkoliv jiný postup je nezákonný a když na tom budete trvat, úředník musí ve správním řízení trvalý pobyt osobě zrušit. Dokonce bych se hádal i o správní poplatek, který po vás asi budou chtít. Ale to už je na laždém, podle nátury.

karlosdos*
hodnocení

Děkuji za odpověď,úředníce na evidenci obyvatel mi tvrdí,že mi nesmí říct kdo z majitelů bytů si tam toho člověka přihlásil.

My jako SVJ na to nemáme právo to vědět. To znamená,že vlastník bytu, člen společenství nemá povinnost nic hlásit majitely domu,tedy SVJ.! Je to bordel.

buss
hodnocení

0x

SVJ OD? Snad SVJ, pak pro vás platí zák. č. 72/1994, což by měl výbor ovládat. Pak Stanovy, ovšem ty v suladu se zákony a zák. o evidenci obyvatel. Nebo počkat na účinost NOZ.

doplněno 06.11.13 12:20:

Nepište ptákoviny, že SVJ musí dávat nějaký souhlas kdo má v bytě bydlet. Jeho není barák! Vizte ZoVB. Ostaně ani na evidenci jim neřeknou, kdo tam bydlí!

iz*
hodnocení

0x

Společenství vlastníků jednotek (SVJ) není majitelem bytových jednotek, není je tedy třeba je žádat o souhlas se zřízením trvalého pobytu. Majitelé jednotek jsou povinni SVJ informovat o počtu osob skutečně v bytě bydlících.

Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který nezakládá právo na bydlení. Já mám takto u sebe hlášenu dceru, která už skoro 5 let bydlí v podnájmu, kde si nemůže trvalý pobyt zřídit.

karlosdos*
hodnocení

No,dobře,ale to se může také stát,že toho člověka bude hledat policie. Bude dělat zásah v našem domě a my jako SVJ nic nevíme!

SVJ není MAJITELEM BYTOVÉ JEDNOTKY,ale je majitelem DOMU .! Měl by tedy z logiky věci vědět koho má přihlášeného k trvalému pobytu ve svém domě.?

Něco jiného je ,když si majitel RD přihlásí někoho k trvalému bydlišti.!

Mýlíte se v tom, že SVJ je majitelem domu. Není tomu tak. Byty jsou majetkem jednotlivých vlastníků a společné prostory, chodby, schodiště, obvodové zdi, střecha, výtah atd.jsou rovněž majetkem vlastníků bytů v poměru podle plochy bytů. Vlastník bytu může dát souhlas k přihlášení k trvalému pobytu komu chce, nikdo jej v tom nemůže omezovat. SVJ, lépe řečeno představenstvu, by majitel bytu měl ohlásit každou změnu v počtu bydlících osob (to by mělo být zakotveno ve stanovách SVJ) a to bez ohledu na to, kde má další osoba v bytě trvalé bydliště. Jde o rozúčtvání některých záloh. Přitom vlastník bytu nemusí ohlásit, zda s ním v bytě bydlí paní Nováková nebo Dvořáková. SVJ musí mít přehled pouze o počtech bydlících osob.

karlosdos*
hodnocení

Jak ten přehled o počtu bydlících osob mám získat?Když majitel bytu nemusí hlásit,koho má v bytě evidovaného,dokonce s trvalým bydlištěm.?Ano,majitel bytu "by měl",ale on nemusí, a v tom to je!

SVJ jsou právně špatně ošetřena! Žádné sankce proti takovým majitelům bytů.Naopak samá právní ochrana pro majitele bytu.

Naco je tedy volený výbor a placený správce? Přece nemohou být v domě lidi inkognito!?

S ostatním souhlasím,že každý má svůj spoluvlastnický podíl ke všem částem domu,také přispívá do FO,a ten podíl je podle velikosti vlastnického podílu-tedy bytu.

Ale mělo by být nějak ošetřeno,toto možné přihlášení cizích lidí,kteří nemají s domem vůbec nic společného.Naopak,mohou mu způsobit ještě problémy.Třeba když je bude hledt policie.!

doplněno 07.11.13 14:18:

Ještě k té "slušnosti " některých majitelů bytů. Počet nahlášených osob bydlících v domě jako nájemníci.Majitel nahlásí na platbu za služby v domě,to je výtaha osvětlení jen jednu osobu. Jsou tam ale 3 a platíse jen za jednoho. Nic nenadělá ani správce,majitel tvrdí,že tam bydlí jen jedna osoba a za tu bude platit.! Ostatní jso jen návštěva.Jak dokázat že tam jsou 3 osoby? Nikdo ze spoluvlastníků nepůjde svědčit.! A je to!Kdo má navrch,neslušný majitel bytu! ani správce s ním nehne.A o tom to je! Kdo je slušný v této společnosti prohrává! Lumpové jsou chráněni.!

buss

Je proboha takový problém si ZoVB přečíst (do § 16)? Tam je přece jasně napsáno, k čemu SVJ slouží! Ale samo o sobě SVJ vlastní NIC.Měl by vědět .. povinnosti nám ukládá jen zákon, nebo si to odhlasujte, víte co máte ve Stanovách? Napřed si to načtěte a pak je možno diskutovat co s tím. Když přijde exekutor do bytu, víte o tom SVJ, je mu povinen to oznámit? Není.

virus*
hodnocení

0x

Problém je ale ještě širší,než se v dotazu jeví.Pokud si někdo takto,jakoby svévolně,někoho přihlásí sám k sobě do svého bytu,riskuje svůj majetek např. v případě exekučního řízení vedeného proti takto přihlášené osobě.Takže nejde jen o to,že nepřiznáním počtů osob v bytě "šetří" majitel bytu např. na poplatku za odpad a třeba výtah a pod.Mne by jako majitele bytu spíše strašilo to,že někdo..se souhlasem majitele domu,tedy SVJOD, přihlásí ke mně nájemníka a na mé dveře následně zazvoní exekutor s odkazem,že dlužník je u mne přihlášen k trvalému pobytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]