Nejste přihlášen/a.
Poraďte mi prosím někdo s tímto problémem.
Jsme SVJOD . Na evidenci o byvatel na magistrátu nám některý se spoluvlastníků nahlásil trvalý pobyt osobě,která v našem domě vůbec nebydlí. Zjistil jsem to náhodou v seznamu voličů při volbách. V praxi si tedymůže několik majitelů bytů nahlásit trvalé bydliště cizím lidem v domě,kde SVJ nic neví a nemusí vědět?
Děkuji za radu, pokud někdo nějakou zkušenost a postup máte?
Nevím, co máte v stanovách SVJO. Ale třeba u družstevních bytů je nájemník povinen nahlásit družstvu celkový počet osob v bytě. Kvůli správnému výpočtu nájemného, třeba poplatků za užívání výtahu ap. Pokud Vám to nikdo nenahlásil, tak asi porušuje vaše stanovy. Na obecním úřadu by zřejmě měl existovat seznam lidí s trvalým pobytem ve městě vč. adres. Tam bych se zkusil jménem SVJO obrátit. Jen můj názor, třeba bude mít někdo lepší.
Podle zákona smí na evidenci obyvatel přihlásit někoho k trvalému pobytu POUZE se souhlasem majitele. Souhlas je možné prokázat pouze nájemní smlouvou, nebo podpisem na přihlašovacím lístku. U SVJOD to bude podobné, někdo pravděpodobně SVJOD zastupuje navenek a tudíž má právo i potvrdit trvalý pobyt.
Jakýkoliv jiný postup je nezákonný a když na tom budete trvat, úředník musí ve správním řízení trvalý pobyt osobě zrušit. Dokonce bych se hádal i o správní poplatek, který po vás asi budou chtít. Ale to už je na laždém, podle nátury.
SVJ OD? Snad SVJ, pak pro vás platí zák. č. 72/1994, což by měl výbor ovládat. Pak Stanovy, ovšem ty v suladu se zákony a zák. o evidenci obyvatel. Nebo počkat na účinost NOZ.
doplněno 06.11.13 12:20:Nepište ptákoviny, že SVJ musí dávat nějaký souhlas kdo má v bytě bydlet. Jeho není barák! Vizte ZoVB. Ostaně ani na evidenci jim neřeknou, kdo tam bydlí!
Společenství vlastníků jednotek (SVJ) není majitelem bytových jednotek, není je tedy třeba je žádat o souhlas se zřízením trvalého pobytu. Majitelé jednotek jsou povinni SVJ informovat o počtu osob skutečně v bytě bydlících.
Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který nezakládá právo na bydlení. Já mám takto u sebe hlášenu dceru, která už skoro 5 let bydlí v podnájmu, kde si nemůže trvalý pobyt zřídit.
No,dobře,ale to se může také stát,že toho člověka bude hledat policie. Bude dělat zásah v našem domě a my jako SVJ nic nevíme!
SVJ není MAJITELEM BYTOVÉ JEDNOTKY,ale je majitelem DOMU .! Měl by tedy z logiky věci vědět koho má přihlášeného k trvalému pobytu ve svém domě.?
Něco jiného je ,když si majitel RD přihlásí někoho k trvalému bydlišti.!
Mýlíte se v tom, že SVJ je majitelem domu. Není tomu tak. Byty jsou majetkem jednotlivých vlastníků a společné prostory, chodby, schodiště, obvodové zdi, střecha, výtah atd.jsou rovněž majetkem vlastníků bytů v poměru podle plochy bytů. Vlastník bytu může dát souhlas k přihlášení k trvalému pobytu komu chce, nikdo jej v tom nemůže omezovat. SVJ, lépe řečeno představenstvu, by majitel bytu měl ohlásit každou změnu v počtu bydlících osob (to by mělo být zakotveno ve stanovách SVJ) a to bez ohledu na to, kde má další osoba v bytě trvalé bydliště. Jde o rozúčtvání některých záloh. Přitom vlastník bytu nemusí ohlásit, zda s ním v bytě bydlí paní Nováková nebo Dvořáková. SVJ musí mít přehled pouze o počtech bydlících osob.
Jak ten přehled o počtu bydlících osob mám získat?Když majitel bytu nemusí hlásit,koho má v bytě evidovaného,dokonce s trvalým bydlištěm.?Ano,majitel bytu "by měl",ale on nemusí, a v tom to je!
SVJ jsou právně špatně ošetřena! Žádné sankce proti takovým majitelům bytů.Naopak samá právní ochrana pro majitele bytu.
Naco je tedy volený výbor a placený správce? Přece nemohou být v domě lidi inkognito!?
S ostatním souhlasím,že každý má svůj spoluvlastnický podíl ke všem částem domu,také přispívá do FO,a ten podíl je podle velikosti vlastnického podílu-tedy bytu.
Ale mělo by být nějak ošetřeno,toto možné přihlášení cizích lidí,kteří nemají s domem vůbec nic společného.Naopak,mohou mu způsobit ještě problémy.Třeba když je bude hledt policie.!
doplněno 07.11.13 14:18:Ještě k té "slušnosti " některých majitelů bytů. Počet nahlášených osob bydlících v domě jako nájemníci.Majitel nahlásí na platbu za služby v domě,to je výtaha osvětlení jen jednu osobu. Jsou tam ale 3 a platíse jen za jednoho. Nic nenadělá ani správce,majitel tvrdí,že tam bydlí jen jedna osoba a za tu bude platit.! Ostatní jso jen návštěva.Jak dokázat že tam jsou 3 osoby? Nikdo ze spoluvlastníků nepůjde svědčit.! A je to!Kdo má navrch,neslušný majitel bytu! ani správce s ním nehne.A o tom to je! Kdo je slušný v této společnosti prohrává! Lumpové jsou chráněni.!
Je proboha takový problém si ZoVB přečíst (do § 16)? Tam je přece jasně napsáno, k čemu SVJ slouží! Ale samo o sobě SVJ vlastní NIC.Měl by vědět .. povinnosti nám ukládá jen zákon, nebo si to odhlasujte, víte co máte ve Stanovách? Napřed si to načtěte a pak je možno diskutovat co s tím. Když přijde exekutor do bytu, víte o tom SVJ, je mu povinen to oznámit? Není.
Problém je ale ještě širší,než se v dotazu jeví.Pokud si někdo takto,jakoby svévolně,někoho přihlásí sám k sobě do svého bytu,riskuje svůj majetek např. v případě exekučního řízení vedeného proti takto přihlášené osobě.Takže nejde jen o to,že nepřiznáním počtů osob v bytě "šetří" majitel bytu např. na poplatku za odpad a třeba výtah a pod.Mne by jako majitele bytu spíše strašilo to,že někdo..se souhlasem majitele domu,tedy SVJOD, přihlásí ke mně nájemníka a na mé dveře následně zazvoní exekutor s odkazem,že dlužník je u mne přihlášen k trvalému pobytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.