Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozemek bez příjezdové cesty

Od: boris* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, moc Vás prosím o pomoc. Stala se nám s přítelkyní hrozná věc a už nevím, kdo by mi mohl poradit. Ve zkratce: Na jaře 2014 máme v plánu (resp. měli jsme v plánu) stavět rodinný dům na svém pozemku. Bohužel k pozemku je jen jediná možnost udělat příjezdovou cestu a to přes sousedův pozemek. Soused nám přislíbil, že nám uvolní pruh z jeho pozemku na stavbu příjezdové cesty (smluvně nic nemáme, pouze ústní příslib). Zařídili jsme vyměření cesty, apod. (investice zhruba 15tis kč...) a ejhle, soused svůj pozemek prodal firmě na výstavbu bytových jednotek a následný majitel (firma) NESOUHLASÍ s příjezdovou cestou a proto jsme "odříznutí" a nemáme jak stavbu zrealizovat. Proto se ptám, zda-li existuje nějaké řešení, jak tuto situaci vyřešit. Bez příjezdové cesty (mělo to být věcné břemeno) nemáme šanci situaci řešit. Mockrát děkuji za jakoukoli pomoc. S pozdravem Plucnar Boris

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rolls
hodnocení

0x

Boris boris, tady je každá rada drahá. Obávám se, že tady Vám pomůže jen modlení :D Máme podobnou situaci. Máme stavební pozemky a rovněž bez adekvátního přístupu. Pokud se nedohodnete s vlastníky pozemku, kudy chcete procházet či projíždět, potom si na nikom právně samozřejmě nic nevynutíte. Pokud by se jednalo o nějakou velkou lokalitu, mohlo by se možná spekulovat o veřejném zájmu, ovšem i tak by byla pravděpodobnost úspěchu u soudu prachbědná.

boris*
hodnocení

Bohužel lokalita to velká není, jde jen o jednu parcelu, na kterou je třeba se dostat. Nevíme, jak z toho ven, na koho se obrátit. Uvažuji to jet řešit na stavební úřad, ale pochybuju :( přece nelze s lidma takhle "vypéct"

naoko
hodnocení

0x

Nevím, jak jste se na svůj pozemek dosud dostávali. Ale můžete situaci řešit soudní cestou. Podáte návr aby vám soud zřídil věcné břemeno na cizím pozemku ve váš prospěch. obcanske.juristic.cz/...

Ovšem bude nový OZ , nevím jak tam to bude ošetřeno a jestli nenastanou nějaké změny.

Navíc ta firma co bude stavět bytovky tam bude mít přes svůj pozemek nějaký přístup, možná bude dobré zeptat se na obci, zda se nebude jednat o místní komunikaci finexpert.e15.cz/...

boris*
hodnocení

Děkuji za pomoc, dosud jsme neměli potřebu se na pozemek dostat, jelikož jsme zatím nic nezrealizovali. Každopádně myslím, že lehčí postup bude nejprve řešit tento problém přes obecní úřad, soudní cestou by se to mohlo velice protáhnout.

hujer123*

A na katastru jste si ověřovali, jestli bývalý sousedův pozemek není zatížený věcným břemenem ve prospěch majitele vašich pozemků?

Jak byl přístup na parcelu řešen v minulosti?

hujer123*

Možná bude vhodné, až stavební firma dokončí výstavbu bytů. Předpokládám, že bude řešit i přístupové cesty a sítě k nim. Ty pak předá správcům. Tzn. cesty obci. Pak by se dalo domluvit s obcí na napojeni cesty k vašemu pozemku.

Jako osoba dotčená budete mít možnost se zůčastnit stavebního řízení. Tam bych svůj souhlas podmínil v duchu něco za něco s vyřešením příjezdové cesty. Celkem chápu současného vlastníka pozemků, že nesouhlasí, když ještě nemá projekt svých staveb. Tím, že by vám vyhověl, mohl by se sám dostat do problémů s umístěním staveb atd.

Teď bych se pokusil o osobní jednání se zástupcem vlastníka a prodiskutoval důvod jeho stanoviska o nevyhovění vaší žádosti a o možnosti vyřešení situace v budoucnosti.

boris*
hodnocení

Ano zjišťovali, bohužel parcela je nyní rozdělana na dvě části, přičemž na první polovinu (cizí) vede příjezdová cesta a na druhou polovinu (naši) nevede nic. Pozemek je od hlavní komunikace "jakoby" vzdálen... cca 140metrů

rolls

Dovedu si možná představit, že si lze na soudu vynutit přístup, pokud již domek stoji. Pokud se ale jedná vlastně o "zelenou louku", nedokážu si představit, že může soud takhle rozhodovat o zřizování břemene. To smrdí docela socákem a v dnešní době možná docela nějakou nákladnou finanční kompenzací. Tenhle zákon bych rád viděl v praxi. Ten spor by možná skončil na evropském soudu :D

V každém případě, vše řešit se starostou, jak píše naoko a nenechat se odradit jen tak. Snažit se docílit nějaké společné příjezdové komunikace...to bych podtrhl.

andrea1*
hodnocení

0x

Zřejmě bude chtít od vás firma, co postaví bytovky, váš pozemek od vás koupit za pro ně výhodnou cenu. Proto nesouhlasí s komunikací. Tady, si myslím, by bylo vhodné v prvé řadě si zajistit prohlášení od bývalého majitele - souseda - že bylo mezi vámi dohodnuto uvolnění pruhu na cestu. Bylo by to od něj fér a nic ho to nestojí. Na základě tohoto písemného prohlášení a geometrického plánu, který stál zřejmě oněch 15 tis. a který jste pořídili na základě souhlasu souseda, zajít k právníkovi. Tady myslím obec ale nepomůže, i když je třeba také s ní jednat a znát její názor. Třeba bude ochotna vám v tom pomoci a vyvolá jednání s druhou stranou Záleží na dobré vůli starosty. Jinak potom věc řešit soudní cestou. Přece se musel pozemek i udržovat, sekat trávu a pod. Jak jste na pozemek jezdili dříve? Škoda, že soused nedal do smlouvy o prodeji pozemku podmínku zachování přístupu pro vás na váš pozemek.

hodnocení

0x

Píšete, že jste chtěli stavět na svém pozemku. ten jste zdědili, nebo koupili? A jestliže koupili, tak od koho? Asi je hloupé se Vás ptát, jestli jste dostali stavební povolení od městského úřadu, satvět na tom místě. Ale jestliže dostali, tak by Vám měli oni vysvětlit, jak se ke svému pozemku a domu budete dostávat. Já si myslím, že by bylo opravdu vhodné, abyste se podíval do katastru. Je dost pravděpodobné, že tam je věcné břemeno dávno uvaleno. Já sama mám totiž domek v podobné situaci. Jsme tady čtyři ve slepé ulici. Já jsem první a musím zpřístupnit cestu mým sousedům. A i kdyby to byl nakrásně pouze nezastavěný pozemek, je Váš a Vy se na něj dostat musíte. Takžě se běžte informovat na městský úřad. Ve chvilce Vám vyjedou mapu z katastru a poradí. Je to jejich povinnost.

buss

Ale no tak, co na tom změní způsob nabytí pozemku? Kde je prosím informační povinost úřadu, jak se na můj pozemek dostat? Takových pozemků bez přístupu je jak hnoje. Starosta přece nepřijde a řka, tak vám natáhneme elektriku, vodu, uděláme cestu, odpady a co si ještě přejete? To je problém vlastníka, co si koupil.
Vy nic nemusíte zpřístupnit. Mohou se s vámi za nájem dohodnout, nebo soudit. Takže chtějte náhradu za užívání. Majetek je u nás zaplať PB až na výjímky. nedoknutelný (LZPS). Ostatně jistě víte o takových kauzách třeba ohledně dálnic, že ano. A někde dosud nestojí.

buss
hodnocení

0x

Dne se něco smlouvat na per huba nevyplácí, měli to jste s ním hned sepsat a nechat zřídit věcné břemeno (OZ). Firma vám to zastaví a budete v kelu. Je třeba zjistit informace na obci, co a jak to vypadat a pokud nebude dohoda, tak k soudu a žádat o právo cesty, či se pozemku zbavit. Víte jistě, že tam žádná komunikace nikdy nebyla? O cestě hovoří i zákon o stavebním řádu. Vyvlastnění připadá jen v případě veřejného zájmu.

rnk*
hodnocení

0x

Vypekli jste se sami. Jestli jste tedy koupili pozemek bez přístupu. S tím sousedem jste měli hned podepsat smlouvu a hned s tím na katastr.

Teď vám nezbyde než prudit majitele sousedního pozemku (firmu), s tím, že dáte pokoj až umožní přístup. Budete muset zjistit a využít kličky stavebního zákona. Učte se od ekologistů. Ti blokují dálnici 20 let.

hodnocení

0x

Pockejte na rok 2014.

Novy obcansky zakonik - paragraf 1029 a nasledujici - Nezbytna cesta.

Ovsem pres soud a za uplatu.

boris*

VŠEM VELICE DĚKUJI ZA RADY A NÁZORY

Zítra jedu na stav. úřad a zkusím z nich dostat více :)

hodnocení

0x

Mám podobně pozemek, kde soused musí jedině po mém pozemku. Zatím jsem se (vystřídali se tam 3 rodiny) se všemi domluvil a pronajal jim cestu.

Jinak než přes můj pozemek se tam nedostanou.

boris*
hodnocení

No, bohužel v našem případě je problém vtom, že firma je naprosto nekompromisní a žádné věcné břemeno u ní neexistuje :(

Jsme v obavách, jak všechno dopadne a jak to bude zdlouhavé. Neumíme si představit, že to dopadne v náš neúspěch a stavební pozemek zůstane stát bez domku a my bez peněz

boris*
hodnocení

Zvažovali jsme i nové zaměření příjezdové cesty jinudy, bohužel to ale nejde jak kvůli přípojek, tak i terénu a délky cesty

boris*
hodnocení

Budu se držet výše uvedeného příspěvku a neodejdu z úřadu bez jakékoli naděje na úspěch :)

boris*
hodnocení

Mohu zde umístit naskenovaný nákres (výměr) příjezdové cesty, ať jste více v obraze

kedar76

dobrý den zaregistroval jsem že pronajímate příjezdovou cestu ...

MÁm prosím stejný problem se sousedem ma x let vybudovanou vjezdovou branu na svém pozemku,ale k ní se dostane jen po mém pozemku.

Prosím jak postupovat vyděl bych to na nějakou nájemní smlouvu ,ale zda bude souhlasit mluvil o věcném břemenu mě se do toho nechce prosím o radu popřípadě jak tu smlouvu sepsat děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]