Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moření dřevěných kůlů olejem?

Od: ddc odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

budu mořit dřevěné kůly, které použiji jako sloupky k plotu (ochrana dřevin proti okusu). Mám k dispozici vyjetý olej a modrou skalici. Mám představu železného sudu nad ohněm, kde se ohřeje olej a do něj na pár minut namočím spodek kůlu.

Je možné do toho nějak zapojit i modrou skalici? Co se stane pokud ji přisypu do oleje?.

Lze takto namořené kůly opalovat?

Neekologičnosti oleje jsem si vědom, ale zde je jeho použití vyhovující.

Děkuji za nápady a reakce

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

0x

Vrátíme se o 50 let zpět, když se o ekologii tolik nemluvilo. Běžná metoda lesáků při stavbě školek - napřed kůly opálit, pak ponořit do vyjetého oleje hlouběji, než bude kůl zatlučený (nejvíc trpi přechod zem-vzduch) na 8 hodin. Modrá skalice je fajn proti plísním, ale tady je na nic. Ale pozor při práci, když vás někdo uvidí, zezelená.

host*
hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno, dolní zahrocený konec se opálil v ohni a buď se vložil do jámy a k němu se přitiskly kameny, aby držel a pak se zasypala zeminou. V lesních školkách nebo ohradách pastvin se kůly prostě zatloukly do země, protože nadzemní část stejně nevydrží déle, než podzemní. Některé kůly kupodivu drží k desítky let, záleží v jakém stádiu čerstvosti a smolnosti se kůly těžily a použily. Žádný olej, karbolka a chemie do půdy nepatří. Karbolkou se nasákávaly tak zvané telegrafní sloupy, sloupy elektrického vedení nebo švele (dřevěné pražce pod kolejemi). Pak vydržely hodně dlouho, ale po likvidaci nejdou jen tak spálit, je z toho smrad. Nechte sloupky přírodní.

zajixxx*

Pokud se rozhodnete pro olej, skalici do něj ani nesypte- nerozpustí se, usadí se na dnu nádoby...škoda skalice

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]