Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace roubenky zevnitř

Od: petra1* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně zateplení roubenky. V současné době se jedná o složení dřevo, stará omítka, 5 mm polystyren a sádrokarton zevnitř. Vím, že by to tak neměšlo být. Prosím o radu, co s tím mohu dělat, abych co nejméně zasáhla do vnitřních stěn. V roubence trvale bydlíme. Děkuji za Vaši odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Buď jsem nepochopil dotaz, nebo zateplit zvenku.

doplněno 04.11.13 17:08:

a tazateli vyznejte se, když někdo říká ano, druhý ne.

Zkusím Vám napovědět, vy se rozhodněte.

zateplení zevnitř není vhodné, páč kondenzace vlhkosti bude až pod dřevem, patrně na hraně EPS. Ale to nwesdělím přesně, páč je málo informací.

Když zateplíte zvenku, dobře, tak aby byl rosný bod v izolantu, nemůže dojít ke kondenzaci rosného bodu v izolantu. Parobrzdu již tam máte, neobávám se srážení vlhkosti ve dřevě.

Pokud se stále nerozhodnete, musíte dodat přesné složení stěny, včetně rozměrů a požádat někoho kdo Vám zodpovědně spočítá kde bude rosný bod a kondenzace vlhkosti.

Zateplením zvenku sice ztratíte vzhled roubenky, ale zase budete mít teplíčko.

Samozřejmě můžete izolovat i čedičovou vatou. Takzvanou provětrávanou fasádu.

Pomohlo Vám vysvětlení?

dzejar*

Roubenku zateplit zvenku *zed*?

dzejare a zevnitř je to OK?

petra1*

Tak zkusím to popsat ještě jednou. Máme roubenku, na které jsou z vnitřku zbytky staré omítky. My jsme tehdy ještě v nevědomosti nabyli na stěny přímo do dřeva dřevěnou konstrukci, stěny jsme veškeré stěny jsme obložili tenkým polystyrenem, překryli sádrokartonem a vylíčili. Teď už víme, že to byla chyba, ale vzheldem k tomu, že máme chaloupku k celoročnímu bydlení, hledáme co nejméně bolestivé řešení. Teď se ptám jako úplný laik. Je řešení překrýt veškeré vnitřní stěny parofolií a znovu zakrýt sádrokartonem? Petra

Je to velmi špatné řešení, které časem povede ke zkáze. Kondenzáty se vám budou tvořit právě mezi původní dřevěnou konstrukcí a izolací, což časem povede k rozkladu dřeva. Vaše řešení je velmi špatné!

hujer123*

Kondenzáty čeho se budou tvořit mezi parotěsnou folii a dřevěnou konstrukcí?

pfpetr*
jedine spravne reseni je jak uz bylo zmineno zateplovaci sistem zvenku . A to aspon 10cm polistyren
petra1*

A co byste mi tedy poradil?

pfpetr*
zalezi kolik na to mate a hlavne jaky je problem (velke ztraty tepla?)
doplněno 04.11.13 15:26: dodejte foto chalupy

rnk*
hodnocení

0x

To je problém. Součaný stav by mohl znamenat, že vzdušná vlhkost, která projde mezerami mezi polystyrenem kondenzuje ve dřevě. Na druhé straně je výhodné, že ze dřeva nic nebrání vlhkosti se odparovat směrem ven a současně polystyren zevnitř jako parobrzda funguje. Záleží jak jsou utěsněny jeho spáry.

Nejhorší by bylo dát zvenku polystyren. To by stavbu uzavřelo a ze dřeva by se nemohla vlhkost (vždy se tam dostane, žádná parozábrana není dokonalá) odpařit. V podstatě by šlo o časovanou destrukci.

Nejlepším řešením by bylo zvenku zaizolovat difuzně otevřenou izolací, a to minerální, ale lépe přírodní, ze které se vlhkost bude moci odpařit ven. Zevnitř pak dát parozábranu nebo parotěsnou omítku.

Podívejte se na tento článek: stavba.tzb-info.cz/...

doplněno 04.11.13 16:42:

Polystyren zvenku je u vaší roubenky časovaná destrukce!

doplněno 04.11.13 17:21:

Skutečně těsná parozábrana v praxi neexistuje. Je to jen teoretická konstrukce na prknech projektantů. Ikdyby se ji vám podařilo vyrobit, stačí jeden hřebíček, jímž si přiťuknete obraz na stěnu, jedna díra na kabel od čehokoliv, či spoj, který se časem rozlepí a parozábrana je zničena. V praxi často bývá folie položena, ale neslepena, nespojena těsně s podlahou či stropem.

Toto je pro dřevostavbu smrtící. Je tedy nutno s parou, která projde počítat a zajistit, aby mohla odejít vnějším pláštěm. A proto ne polystyren, ale odvětranou difusně otevřenou izolaci.

doplněno 04.11.13 17:46:

Dovniř by se odpařovalo jen v případě nižší absolutní vlhkosti uvnitř oproti venku. To v praxi asi nenastane. navíc zevnitř má tazatelka nepropustný polystyren.

To, že se něco běžně dělá, ještě neznamená, že se to dělá dobře a že z toho nebude časem velké průser. To počítání je jen teorie.

Přečtěte si ten odborný článek, na který jsem dal odkaz.

Mimochode už vás tu dlouho prudit nebudu. Adminovi se nelíbí, že jedu přes stejnou IP jako celé město a zařadil mě mezi nedůvěryhodné adresy. Jen reaguju na dotazy, kde jsem už odpovídal a na nové kašlu, protože mi je musí někdo schválit. Takže já se na to můžu vykašlat.

doplněno 05.11.13 09:37:

milancukrar: tak se mě ještě nezbavíte (a já se nezbavím tohoto žrouta času). Admin mě odblokoval, prý to bylo nedorozumnění.

doplněno 06.11.13 22:06:

Myslím, že jste vybrali dobrého poradce. Pro jistotu bysle mohli přes zimu párkrát změřit vlhkost dřeva roubenky. Prodávají se takové měřiče vlhkosti palivového dřeva. Mělo by to tím jít změřit, ikdyž nevím jak je to přesné.

rnk, pane kolego, my si po chvilce určitě porozumíme..

...že ze dřeva nic nebrání vlhkosti se odparovat směrem ven... tak i zevnitř.. i když parciální tlak tlačí vlhkost ven. Samozřejmě jinak se bude postupovat u bazénu s dřevěným stropem, jinak v normálním bydlení s normální vlkostí.

Pokud se dělají dřevostavby, i tam se používá na fasáde polyš. Musí být ale vše správně navženo a spočítáno.

Pokud ale neznám tento prostor, navrhuji vatu..

doplněno 04.11.13 18:26:

rnk, nerad Vám sdělím, "Mimochode už vás tu dlouho prudit nebudu" že se mýlíte, páč mne určitě neprudíte. Od toho jsou tu jiní, lteří nadávají a uráží. Vy to určitě nejste, jen máte jiný názor. Já ho respektuji i když s ním nesouhlasím.

jabraka*
hodnocení

0x

To,co se tu nediskutuje,je venkovní vzhled roubenky.Někdy se opatření řídí také zachováním původního vzhledu,tedy přiznání původních trámů.Pak je skutečně škoda naplácat na tyto trámy jakékoliv izolační vrstvy.Nezbude,než zaizolovat vnitřek,ale je to vykoupeno dokonalým oddělením vnitřního prostředí od vlastních trámů.Další možností by bylo samozřejmě použít zakrytí fasády izolací,a nakonec kryt izolace palubkami,nebo jiným vzhledově přijatelným materiálem.

JABRAKA

petra1*
hodnocení

0x

Zatím to vypadá na venkovní izolaci. Nemáme to ještě přesně spočítané, ale uvažujeme o tvrzené minerální vatě, pak vzduchová mezera a dřevěný obklad - aby měla chaloupka nový kabát. Souhlasíte s naším postupem?

Tvrzenou vatu myslíte co? Jaký druh?

Osobne doporučuji Isover UNI.

isover.cz/...

petra1*

To ještě přesně nevím. Jsou to takové tabule (jako polystyren). Přesnou značku a tloušťku se teprve dozvíme (čekáme na odbornou pomoc).

doplněno 06.11.13 22:00:

Tak dnes jsme tu měli odborného poradce, který podle výpočtů navrhl dvojí řešení. V prvním případě se jedná o schopnost roubenky sama se poprat a vyloučit až dvojnásobné množství vlhkosti než se do dřeva dostává v současné době (jsou to ale jen teoret. výpočty) - tudíž bychom nemuseli podnikat žádné kroky. A druhou variantou je vnější izolace tvrzenou minerální vatou, vzduchová mezera a dřevěný obklad (žádné omítky, žádné lepidla, ať všechno pěkně dýchá).

Vše je o penězích, o Vašich.

Tvrzená vata, je široký pojem, pro Váš účel je vhodný Isover UNI, nebo vata podobné gramáže. Fasádní vata je již zbytečně drahá. Provětrávaná mezera je OK,

Dřevěný obklad je rovněž OK. Ten můžete nahradit i jiným povrchem, páč "dýchání" se udělá tou provětrávanou mezerou. Je to jen spočítat co se bude líbit a za kolik.

rnk*

Naprosto souhlasím. Tvrzená fasádní vata je zbytečná. Je tvrzená proto, že se na ní dělá omítka. Kvůli tomu je podstatně dražší. Isover UNI je optimální varianta, pokud to bude kryto obkladem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]