Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dům ze sedmdesátých let, zatím nezateplený, vytápím plynem. Dům je podsklepený, částečně v suterénu, následují dvě obytná patra a střecha. Žiju jenom v prvním patře. Ve sklepě mám auto, tam nevytápím a aktuálně mám povoleny k vytápění také radiátory v druhém patře. Chci se zeptat, jak moc je to ekonomicky nákladnější, když zbytečně vytápím jedno patro. Zase když jej nevytopím, bude seshora stěna ledová. Jak nejvýhodněji vytápění řešit v mém případě, aby bylo pokud možo co nejvýhodnější finančně?
Jednotlivá patra mívají přibližně stejné tepelné ztráty. takže když budete topit i v patře nad váma, budete mít dvojnásobnou spotřebu. Doporučuji tam jen temperovat, aby nezamrzla vova v radiátorech a ve zdi.
Ideální by bylo patro pronajat, tak by tepelná ztráta spodního patra ještě o něco poklesla díky vytápění nad vámi a náklady na vytápění horního patra by nesl nájemce.
Pro přesnou odpověď by bylo nutno spočítat tepelné ztráty.
doplněno 02.11.13 11:29:Temperování je vytápění tak, aby tam bylo třeba +5°C. Teď tam např. nebudete muset topit vůbec a při mrazech však určitě ano. Pokud tam máte termostatické hlavice, nastavte je na hvězdičku, pokud ne, budte tam muset chodit teplotu kontrolovat.
Můžete si tam dát čidlo nějakého digitálního teploměru a teplotu sledovat u sebe dole.
Teploměr s drátem, ale levný:
Bezdrátové:
všechny typy:
doplněno 02.11.13 12:13:Hlavně nedejte a místního rozumbradu a bludaře jabraku! zateplovat zevniř polystyrenem je nebetyčná blbost a časem by došlo k poškození budovy.
doplněno 02.11.13 12:14:oprava: nedejte na ...
doplněno 02.11.13 14:24:Radiátor v místnosti je dimenzován jen na vytápění té jedné místnosti a nikoliv prohřívání celého domu. naplno můžete topit jen v jedné místnoati, ale v ostatních budou muset byt radiátory také trochu povoleny. Jinak by vám mohly někde i zamrznout. A to by se vám zatraceně prodražilo.
Pokud bude patro neobydleno pouze jednu zimu, tak bych do kritickým místností (kde je voda) dala teploměry a přitopila pouze tehdy až by teplota spadla k nule. Vytopila na + 3 st. a zase vypla, záleží na nočních mrazech. I tak bude spotřeba plynu velká.
Bude-li neobydlené patro více zim, zvážila bych, zda nepozvat instalatéra, vybourat kousek zdi a na stupačku do patra dát uzavírací kohout a vodu z patra vypustit. Pak bych nic hlídat nemusela. Píši jen to, co bych udělala já.
Ideální by bylo,kdyby byl celý dům zateplený.Pak se ještě může šetřit tím,že budu topit jen v jedné místnosti,ostatní místnosti budou si udržovat teplotu přechodu.Pokud bude dům nezateplený,jen samotné příčky z vytápěné místnosti nezabrání úniku tepla.Domnívám se,že by se vyplatilo polepit venkovní strany příček polystyrenem a zabránit tak úniku tepla z vytápěné místnosti.
JABRAKA
Ta myšlenka vytápět v jednom pokoji se mi celkem zamlouvá. Jeden pokoj by snad dokázal trochu prohřát i ostatní a něco by se alespoň ušetřilo.
to už si radši zateply dole strop nebo si tam při mrazu zatop výc . Vytápět celé patro jedním radiátorem bude vždycky dražší. Unik tepla zespod bude fungovat také jako temperování. Na stěny zevnitř rozhodně nic nedávat . Pokud budeš dole topit a nahoře naměříš mín jak 5st tak u mě máš flašku , pokud tam teda nerozmlátíš okna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.