Nejste přihlášen/a.
Dobrý den .
Chtěl bych se zeptat , po smrti otce jsem zdědil rodinný dům ve kterém bydlí jeho matka má babička . Dům moji rodiče koupily v roce 1984 od rodičů mého otce , v kupní smlouvě je bezplatné doživotní užívání prodavajících . Je to přímo formulované jako smluvní závazek . Po smrti otce jsem zdědil dům já , nemám v katastru nemovitostí zapsané žádné věcné břemeno . Jaký má právní význam onen smluvní závazek , v onné kupní smlouvě . Děkuji d.m.
Jistěže je závazný. Je chybou, že to nikdo nedal do katastru. Slušný člověk vždy dodrží slovo a smlouvu.
doplněno 02.11.13 03:09:Ale jistěže platí. Věcné břemeno je:
1. vydržené viz 40/1964 Sb. (občanský zákoník) §151o odstavec 1
2. může nechat zapsat do katastru i babička.
to jsou zmaty. není žádné věcné břemeno vydržení, ale právo odpovídající věcnému břemeni babička získala (vydržela) tím, že tam více než 10 let bydlí.
Vážně tu radíte podvést vlastní babičku? To snad není možné! A je neprosto jedno jak se třeba chovala či nechovala. Jednou je smlouva a tu je nutno respektovat.
Pokuď věcné břemeno není zapsáno ,není ani právně vymahatelné,tudýž neplatí a vás nemusí zajimat 29 . let stará smlouva
A pro škarohlíky
Občanský zákoník platí pro všechny stejně A proto my odpověd nemusíte mazat
A pro tazatele
Zákon 40/1964 Sb.(občanský zákoník) §151o odstavec 1
doplněno 02.11.13 02:53:Oprava
-neni zapsáno v katastru nemovitostí-
doplněno 02.11.13 11:29:Pravo vydržení (nebo věcné břemeno vydržení) muže platit pokud užívá nemovitost 10 let(počítá se i s předchudci) ale toto se bude muset dokázat ale dokud to není zapsané katastru není to pravně platné.I když máte smlouvu tak majitel nemusí respektovat
doplněno 05.11.13 02:25:ivzez vnitřní pošta prosím
Rozumím tomu správně? Doporučujete tazateli nerepektovat smlouvu, na jejímž základě jeho otec získal dům, který teď tazatel zdědil? A nerespektovat závazek k vlastní babičce?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.