Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mam takovy problem, mam vlhkou zed a fleky u oken na terasu. V baraku jsme druhou zimu. Minuly rok nic nebylo az ted. Pred 10 dny nam firma dodelala zatepleni. Zed 40 Porotherm a polys 12 cm. Okna jsou 3 skla. Myslite, ze to ma souvislot se zateplenim? A jeste jsem si vsimnul,ze se mi rosi zevnitr stresni okna Velux. Jak jsem rano vstanul tak bylo cele orosene v loznici. Mel jsem tam pradlo na suseni, je to tim? V jinych misnostech jsou orosena jen trochu v rozich. Meril jsem vlhkost a mam tak 55 - 60 procent. Martin
Dobrý den, zdá se, že nepoužíváte u oken mikroventilaci a páry kondenzují na stěnách.
"Poštelujte" si ta okna a mělo by to být dobré. Zdravím!
doplněno 03.12.13 01:29:Bydlel jsem v domě, kde byla stará okna a žádná plíseň nebo vlhkost v bytech. Po výměně za nová okna se řešil problém s vlhkostí v bytech na schůzi SVJ a firma nás poučila o nutnosti používat mikroventilaci.
Od té doby vlhkost už v bytech není.
doplněno 03.12.13 01:38:To musíte vyzkoušet, ale v podstatě může být používána stále, aby vzduch proudil. Dosáhnete toho efektu, jako u starých a netěsných oken a o to (paradoxně) jde.
doplněno 03.12.13 01:56:Když nebudete větrat a používat mikroventilaci, tak budete mít v domě teplo a vlhko - ideální podmínky pro plíseň. Tak to zvažte, co je lepší.
Ve studené zdi kondenzují vodní páry. Proč je okolo oken zeď nadměrně studená víte vy a ten, co prováděl zateplení. Samotným zateplením se stav nezhorší, i když u Porothermu 40 bych i kvůli bilanci vodních par zvažoval víc než 12cm polystyrenu.
Můj tip.
Novostavba má v sobě i po roce spoustu vody ve stavebních hmotách. Minulý rok 40cm Porotherm krásně dýchal (malta jen na vodorovných spárach, svislé jen na sraz přiloženy), vodu odváděl pryč z domu. Po zateplení se stavba uzavřela polystyrenem, v domě je vlhčeji, voda kondenzuje na nejstudenějším místě. Mokré místa ještě víc prochladnou...kondenzuje to ještě víc.
Další věcí je to jak jsou vyřešeny možné tepelné mosty kolem oken. Jsou okna osazená správně? Je mezera mezi okennním otvorem a rámem poctivě vypěněná? Co překlady? Je mezi nimi izolace?
Řešením je jen časté krátké a intenzivní větrání. Nejlépe v místnosti otevřít naplno dvě okna naproti sobě ať to vyletí co nejrychleji ven a hned zavřít. Tu mikroventilaci bych nedělal, až začne víc mrznout, bude záležet jak bude zrovna foukat vítr. Pokud bude oknem foukat směrem ven, bude vše v pořádku, až se ale otočí vítr a bude táhnout směrem dovnitř, vychladí se špaleta kolem okna a máte tam fleky spolehlivě.
rekuperace je super, sám bych ji chtěl Ještě nikdo se tu nezeptal na jakou teplotu vytápíte a zda je vlhokost jen ráno/večer když snížíte teplotu v domě. U nás to tak bylo... ráno orosena okna, protože teplota klesla pod 18-20°C, večer při teplotě 22-24°C už to bylo ok. Tedy tak to bylo u oken, u zdí se to nikdy nestalo... to bych byl nervozní jestli v tom místě je do zateplení dobže udělané - že zeď v tom místě je více chladná.
Čekal bych, že z novostavby se vlhkost dostane ven už první léto - stále otevřená okna a horko na padnutí. My se stěhovali v květnu a následující zimu už po vlhosti nebylo ani památky.
Martine, zdravím.
Určitě nemůže mít vliv zateplení a vlhkost v domě. Určitě ne po 10 dnech. Zdi nedýhají to je blud, který se těžko vyvrací. Prostup stěnou je tak do 1%. Více vyjde vzduchu, když otevřete a zavřete dveře.
Nevím, jak je provedeno zateplení okolo okna, ale tam vidím největší možnou příčinu. Určitě Vám nesdělím, že máte ještě plno vlhkosti ve zdi, páč já nevím, zdali se lepilo na pěnu, lepidlo, či zdilo na maltu. A vnitřní omítka je jen malá vrstva.
Jak se již ptal kolega @clayman, je třeba více info o měření teploty a vlhkosti, přehled kdy se stěna potí, zdali netáhne okolo oken. Polyš můžete mít třeba 12cm, ale na ploše, nikoliv okolo okna. Pak ta kytka, ta určitě brání proudění vzduchu na roh místnosti. Píšete, že zeď je 40 cm, ale ten sloup mezi okny je taky ze 40cm bloku? Nebo tam je železo?
doplněno 03.12.13 17:26:Martine, můžete mi poslat na email fotku, kde je vidět to mokro?
Zkrátka je tam tepelný most. můžete udělat i fotku zvenku?
Zdravim, dum je postaven pred 4 lety i vnitrni omitky jsou stare cca 3 roky minimalne. Jak montovali okna tak po obvode byl polystyren xps 2 cm a redne okno zafoukane penou. Ten sloup je postaven normalne z Porothermu 40 SI. Na nim je klasika polystyren 12 cm a ve spaletach 2 cm xps. Okolo oken netahne, jen kdyz vetrame cca pul hodky pres den. Ta chladnejsi spaleta je ale ta ,kde je to okno neotvirave. Topime na 22 stupnu porad, zadne utlumy. Vlhost v misnosti vcera vecer 50 procent a jak jsem dal vlhkomer ke spalete tak 68 procent. To kvitko tam mame asi rok tak nevim. Mam ho vyhodit?
doplněno 03.12.13 13:15:Polystyren lepen lepidlem Weber
Juknul bych na to termokamerou a hledal tepelné mosty kolem špalety. Pokud neni infrakamera tak to jde i infrateploměrem a zapisovat povrchovou teplotu - síť bodů.
Větrat je nejlepší na 5 minut průvanem vyměnit vzduch a zavřít, 2x denně by mělo stačit. Mikroventilace není tak účinná a má výrazně větší tepelné ztráty. Pokud máte 50% vlhkost tak tam problém není, budou to chyby v zateplení - v místě vlhnutí bude povrchová teplota pod rosným bodem...
Ahoj. Přidám se k názoru, že větrat se má několikrát za den jen krátce. Tu vyšší vlhkost má na svědomí jak ta kytka, tak to do rána schnoucí prádlo. Vlhkost z něho se pak musí někde objevit. Po zateplení jsem měl chvíli plíseň v rozích pod radiátory taky, a na oknech se taky srážela voda. Chvíli se dá ta voda stírat do hadru a tak ji rychleji odstranit. Časem si to určitě sedne. Trochu topit a rozumně větrat. A doma jsem důsledně oškrabal bílou malbu na které ta plíseň ráda a dobře vegetila. Po čase zmizela a dala pokoj. Vlhkost právě teď měřím a je na 29%. Dokáže vyšplhat klidně i na 40-58%. Záleží na tom, jak se doma šplouchá s vodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.