Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice pozemku odlišné od zaměření

Od: acer® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den. Mám dotaz. Koupil jsem dům se zahradou kde jsou postavené ploty.

Před rokem koupili sousední dům jiní lidé a chtějí stavět nový plot směrem ke mě. Jelikož dělají další akce měli tam i geodety

Zjistilo se, že plot mezi nimi je posutý o 0,5m směrem k nim, že jim ubírám.

Takto jsem to koupil. Co se dá v tomto případě dělat? Mohu se nějak bránit?

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Zkusit se domluvit řešil jsem podobné.

miklous*
hodnocení

0x
Před časem řešila podobný spor jedna známá. Vyhrála ho díky zákonu ve kterém se říká, že pokud něco používáte v dobré víře více jak deset let, pak je to Vaše. Teď samozřejmě používám svá slova. Pro přesnou formulaci je potřeba nahlédnout do zákonu a nevím, jak dlouho jste majitelem Vy. Je to jen možnost...

hodnocení

0x
Otázkou je, zda na tom "jejich" půlmetrovém kousku něco hodnotného máte. Pokud je tam jen zeleň, oželel bych ji a nechal sousedům postavit plot podle nového zaměření.
Ovšem mohli by Vám dát kopii toho zaměření od geodetů.
Pokazit si sousedské vztahy hned na začátku kvůli nudli země... Bude Vám chybět?
doplněno 09.01.14 08:20: Jak píše pan Milan, jak píši já, napíší téměř všichni. Zachovejte si dobré vztahy. Moudřejší ustoupí!

hodnocení

0x

acer,

koupil jste podle dobré vůle...a teď se zjistilo, že někdo postavil špatně plot. Pozemek je sousedů, bránit se můžete, ale oni se budou taky bránit. Tušíte jak to dopadne?

Bohužel..je to tak.

hodnocení

0x

Institut, o kterém se zmiňuje miklous se nazývá vydržení, píše se o něm v § 1089 a násl. občanského zákoníku.. Princip vydržení spočívá v tom, že drží-li poctivý držitel vlastnické právo po určenou dobu, vydrží je a nabude věc do vlastnictví. K vydržení vlastnického práva k nemovité věci je potřebná nepřerušená držba trvající deset let.¨Zajímavý pro vás může být i § 1096, kde se praví: Nabyl-li někdo poctivě držbu od poctivého držitele, jehož držba se zakládá na právním důvodu, který by postačil ke vzniku vlastnického práva, započítává se mu vydržecí doba jeho předchůdce. To znamená, že délka držby nemovitosti dvou nebo více vlastníků se sčítá.

Zákon tedy může být na vaší straně. Je otázka, jak se k této věci postaví soused. Může vaše právo uznat a zůstat v klidu, ale také se může stát, že se s tím nesmíří a bude vám dělat neustálé problémy. O sousedských vztazích se už na této poradně i jinde napsalo mnoho nepěkného.

asd*
hodnocení

0x

Jak už tu padlo, mohl jste pozemek vydržet a pak by byl váš. Dal bych přednost dobrým sousedským vztahům a řešil to rozumnou dohodou, obětovat nudli trávníku za dobré vztahy stojí...

uska*
hodnocení

0x

A na to jste nepřišel, že odvádíte daň z nemovitosti z menší části než kterou užíváte? A nebo daň za nudli pozemku platil soused? Vy jste před koupí domu nenahlédl do katastru? Tam byste viděl rozdíl. Poslední dobou se vše digitalizovalo a mohl jste se v té době vyjádřit. Nevím, já bych vám dobrovolně část pozemku nedarovala. Být na vašem místě, tak sousedovi vrátím co mu patří a nebudu mít nepřítele na celý život.

viera
hodnocení

0x

Acer, premerajte si Váš pozemok a vypočítajte si rozlohu a porovnajte s katastrom. Ak máte viacej , tak nech si sused berie svoje...

buss
hodnocení

0x

Berte to z té druhé stránky, budete hradit nižší daň a soused postaví nový plot. Ale podle NOZ bude společný, pokud se nedohodnete.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jestli to měření je pravdivé(mohli vás k tomu jako souseda pozvat), a sousedi ten plot chtějí postavit, tak bych tomu asi nebránil. Díky tomu digi přeměřování někdy dochází ke zjištění různých nesouladů v metrech 2. Nám takhle zmizelo 22 m2 z 3062m2. Když jsem v 84 roce namítal, že se jim asi nějak zkrátil metr, tak na to odpověděli, že jsou používány přesnější metody měření než se používaly za Marie Terezie. Tak si to přeberte.

humbuckere, nevím jak to probíhalo v tomto případě, ale co já mám info, tak se geodet ukazuje zaměření všem zůčastněným stranám, takže asi i oslovili souseda, aby byl přítomen vytyčení.

humbucker*

Ahoj. Milane, když se dělá správný postup, podle vyhlášek a zákonů, tak možná ano, ale jsme v Čechách a válku jsme vyhráli a proto tu nemáme pověstný německý pořádek. A je jedno, jestli to bylo před převratem, nebo nyní. Nás k tomu měření na našem pozemku měli taky pozvat a nestalo se tak. A když kolem toho pozemku tahali obecní vodovod a nedodržením projektu zasáhli víc jak metr do něho, tak už po převratu, nazafungoval správně ani Okresní úřad. Darebáci z vodáren z Teplic měli jiný názor a když jsme požadovali o správné zaměření stávajícího stavu, tak si na to zjednali spřátelenou firmu (firemní dceru Veolie), a udělali to bez naší účasti. Podle toho taky dopadl výsledek. Jim vyšlo, že do našeho zasáhli přez růžek jen 15 centimetry, i když v pozemku byli až za betonovým žlabem a ve stráňce. Nic s nima nehlo. Na námitku, že nám tam trčí litinový oválný zvoneček s uzávěrem ani nereagovali. A po jejich zásahu se tam stratily prameny vody a neudělali tam ani výtok s pitnou vodou jak bylo požadováno. Dnes už mě to asi 5 let nijak netrápí.

máš pravdu, předpisy se nedodržuji. hezký večer.

naoko
hodnocení

0x

acere, nebraňte se a vraťe to sousedovi. Na první pohled se dá jednoduše napsat, že jste pozemek vydržel.Ano sčítájí se doby užívání různých majitelů.

Al jestli se sousedem nedohodnete, on půjde do sporu. On si asi pozval geodety , aspoň to tak chápu jak to píšete v otázce. On je tedy platí. Nakonec z toho bude 10 letý soudní spor. Půjde se do starých operátů , udělá se mísní šetření, pozve se soudní znalec. Nakonec to skončí tak že se zjisí, že ten od koho jste to koupil, si prokazatelně plot posunul,protože se naleznou mezníky a letití pamětníci.Tedy že to ukrad nikoliv vydržel. Takže soused získá zpět půlmetrový proužek pozemku, vy se finačně vyčerpáte na soudních poplatcích a od bývalého majitele, co to všechno způsobil, nedostanete nic.Protože mezitím umře, v lepším případě se s ním pak musíte soudit zase vy, že vám nátáhl kupní cenu .

Když se budete cukat, tak na příštích 30 let jsou sousedské vztahy tak suprové, že se nakonec ještě rád odstěhujete.

hodnocení

Zatím to není tak vážné. Určitě sousedské vztahy jsou na prvním místě a ten kousek pozemku uvolním.

Jen mě zajímalo, jesti to co geodeti naměří je 100procentní pravda, jestli tam můžou být odchylky atp.

Dům mám třetí rok, to že někde je něco mimo to nikdo netušil.

Odchylky tam budou ircite, u meho zamereni slo o +-20 cm, coz se skoro zminenych 0.5 metru. Ale to by Vam urcite rekl geodet podle mapy

doplněno 09.01.14 21:06:

V mem pripade mi na prijezdove ceste siroke 3,5m chybi 0.4m a nenadelam s tim vubec nic. Sousedi me plot posunout nenechaji ikdyz jim by to ubralo travu a ja by jsem mel lepsi najezd k domu. A to mi ten pozemek sami prodali...

hodnocení

Budu muset do budoucna pořešit ze svým geodetem.

Já jsem totiž u měření nebyl.

V tom pripade nemusite zamereni akceptovat a pozadat o nove zamereni kde budete. Pro souseda to znamena cca 5000KC podle delky hranice a otazka je jak zareaguje.

Jestli Vam to nestoji za to a mate dost velky pozemek, tak by jsem bud souhlasil nebo navrhl kompromis. Kdyz kontaktujete geodeta ktery oblast zna, velmi snadno dohleda jaka je presnost bodu v katastru a budete vedet na cem jste

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]